Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Landsbyliv på Manhattan

Her er New York-tipsene for deg som vil ha lavere tempo og mindre asfalt under skosålene.

HIGH LINE PARK:  Fra ti meters høyde er utsikten til 10. aveny litt annerledes. Den lange parken strekker seg gjennom Meatpacking District og Chelsea. ALLE FOTO: TERJE MOSNES
HIGH LINE PARK: Fra ti meters høyde er utsikten til 10. aveny litt annerledes. Den lange parken strekker seg gjennom Meatpacking District og Chelsea. ALLE FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

du drar ikke til New York for å leve det gode landsbyliv, sier du?

Akter ikke å sløve rundt i byen, unnskyld, METROPOLEN, der taxameteret går på turbo 24/7 uansett?

PARKLIV:  Det finnes verre ting enn å kjenne sola i ansiktet på en benk i Washington Square Park.
PARKLIV: Det finnes verre ting enn å kjenne sola i ansiktet på en benk i Washington Square Park. Vis mer

Koster du først på deg en tur til byen som aldri sover, vil du heller prioritere kort vei til Times Square, David Letterman-studioet og musikal-Broadway? Pluss MoMa og Central Park, sånn for kulturen og friluftslivets skyld?

Joda. Helt greit. Logisk og alt. Have your fun.  

Litt langsommere
For andre, som elsker New York, men enten anser seg ferdige med å slite skosålene på mid- og uptownasfalten eller vet å verdsette litt lavere tempo, litt lavere hus og litt lavere skuldre, kan landsbyliv i Greenwich Village eller tilstøtende downtown-nabolag som Chelsea og SoHo være et alternativ.

LOOK WEST: Fra High Line Park er det god utsikt vestover mot New Jersey.
LOOK WEST: Fra High Line Park er det god utsikt vestover mot New Jersey. Vis mer

Her går det meste litt langsommere, både på og særlig mellom avenyene, men både shopping-, kafé-, kultur- og underholdningstilbudet er stort.

Broadway og nord-søravenyene som skjærer gjennom området byr dessuten på trafikkpuls, neonlys og handletrøkk nok til at du aldri glemmer hvilken by du tross alt befinner deg i.

WASHINGTON SQUARE: I hjertet av Greenwich Village har gateartister av alle slag en stor scene som brukes flittig.
WASHINGTON SQUARE: I hjertet av Greenwich Village har gateartister av alle slag en stor scene som brukes flittig. Vis mer

Dessuten: Skulle trangen til litt ekte skyskrapergazing eller uptown-eleganse ta overhånd, er gode hjelpere som t-bane eller busser aldri langt unna. New York-subwayen er like effektiv som den er berømt, men Manhattan har faktisk et godt kollektivtilbud oppå bakken også, og med et Metrocard og et kombinert buss/t-banekart som arbeidsredskaper, er det enkelt å komme seg på kryss og tvers for en hyggelig pris. Metrocard selges overalt og du bestemmer selv hvor mange dollar/reiser du vil «lade» det med. Og selvsagt finnes det gule drosjer. Mange, og spesielt mange når du ikke trenger dem.

Pristillegg
«Lavere» gjelder imidlertid ikke prisene for overnatting downtown. Som på resten av Manhattan står valget stort sett mellom dyrt, veldig dyrt og latterlig dyrt når det gjelder hotellrom over «dusj og dass på gangen»-nivå.

Prisene som oppgis på nettet får dessuten et tillegg på rundt 15 prosent skatter og avgifter, om det ikke uttrykkelig står at dette er inkludert.

ROCK: Café Wha er stadig et sted der New York-rocken lever fort, hardt og høyt.
ROCK: Café Wha er stadig et sted der New York-rocken lever fort, hardt og høyt. Vis mer

Men: Her som ellers i verden går det an å gjøre siste-liten-kupp eller spesialtilbud-kupp for den som gidder å bruke tid på nettet.

Heller ikke restaurantprisene er spesielt blyge i forhold til resten av Manhattans. De varierer etter spisestedets karakter, men en rett som ved første øyekast ikke virker avskrekkende dyr, kan komme til å fortone seg noe annerledes ved andre. På spisesteder i alle prisklasser forventes tips på 15 — 20 prosent, og sniker du deg unna, vil betjeningen oppfatte det som trekk i lønna snarere enn som tapte ekstraskillinger. Som oftest oppfører servitørene seg eksemplarisk og yter uklanderlig service for tipsen, men det er verdt å huske at 15 dollar i menyen betyr nærmere 20 dollar når skatt (8.875 %) og tips er lagt til.  

Gleder i utvalg
Landsbylivet er altså ikke noe utpreget lavprisalternativ. Men som storbyferie av den litt mindre andpustne sorten er noen dager i Greenwich Village og strøkene omkring ikke å forakte, verken per se eller som en genuin New York-opplevelse. Her er noen av landsbylivets gleder (utvalg):  

ALTERNATIVT: Ikke-imperialistisk litteratur på tilbud hører med i mangfoldet.
ALTERNATIVT: Ikke-imperialistisk litteratur på tilbud hører med i mangfoldet. Vis mer

Utendørs:

Washington Square Park: Greenwich Villages? grønne lunge og bankende hjerte med benker, trær, plener og ekorn. Møtested for alle uansett alder, kjønn og kulør, med og uten gitar, bongotrommer, sjakkbrikker eller rockering. Parken har egen triumfbue der berømte Fifth Avenue starter ferden nordover mot Central Park (en søndagstur av klasse!) og byr på masse gratis underholdning fra alskens gatekunstnere og musikanter, noen av dem styggelig flinke. Is, brus og pølser fra vogner, nattestengt.  

JAZZ: Blue Note er en av de mer høyprofilerte jazzklubbene i The Village.
JAZZ: Blue Note er en av de mer høyprofilerte jazzklubbene i The Village. Vis mer

Broadway og West Broadway sør for 14. gate: Merkevaresprengte «shop til you drop»-gater. Med gode sko og harmonisk shoppingsinn er det fullt mulig å gå Broadway sørover helt ned til det digre varehuset Century 21 ved Ground Zero for å jakte på bare slightly passé (fjorårets) designerklær samt bunkre sokker, truser og t-skjorter for en billig penge. Stikk gjerne innom den morsomme Kina-butikken Pearl River på Broadway i SoHo. West Broadway fra 4. gate og sørover gjennom SoHo er flere kvartaler med merkevarebutikker, merkevarebutikker, gallerier og flere merkevarebutikker, pluss en god del annet.  

High Line Park: Den nedlagte godstogtraseen 10 meter over bakken langs 10. aveny har fått nytt og restaurert liv som parkanlegg. Sørenden ligger i Gansevoort Street på grensen mellom West Village og Meatpacking District, og med god utsikt vestover mot Hudson River og New Jersey, østover ned på Meatpacking District og Chelsea, strekker parken seg gjennom gammel industribebyggelse og moderne nybygg nordover til 30. gate. Glimrende for sightseeing, trim og ren, skjær glaning fra tallrike benker og enkelte solvendte liggestoler i tre. Åpen fra tidlig morgen til 10 på kvelden.  

PASTA: Babbo er en av New Yorks beste italienske restauranter. Har du ikke forhåndsbestilt, må du møte opp tidlig hvis du skal ha en sjanse til å få bord.
PASTA: Babbo er en av New Yorks beste italienske restauranter. Har du ikke forhåndsbestilt, må du møte opp tidlig hvis du skal ha en sjanse til å få bord. Vis mer

Positively 4. Street: Ingenting er som å gå i New Yorks gater, og for mennesker med et visst nostalgiforhold til 60-åra, «Hair» og Bob Dylans tidligste album, er Bleecker Street, 4th Street og MacDougal Street gatenavn med mening ut over det rent stedsangivende. Nostalgiindustrien er såre klar over dette, og svarer i form av tallrike bruktsjapper med vinylplater og cd'er, kafeer, klubber og småbutikker med rare klær som gjør ferden «down memory lane» behagelig. Fortsatt på Bleecker, etter mer enn 50 år som rockeklubb med håpefulle artister på scenen: The Bitter End.  

Innendørs:

FREDELIG: Cornelia Street møter Bleecker Street der småbutikker og lite påtrengende biltrafikk gjør gatelivet avslappende.
FREDELIG: Cornelia Street møter Bleecker Street der småbutikker og lite påtrengende biltrafikk gjør gatelivet avslappende. Vis mer

Washington Square Hotel: Hotell med smårufsete fortid som Hotel Earle, og kjente artister som Ernest Hemingway, Dylan Thomas, Joan Baez, Bob Dylan og John og Michelle Phillips (The Mamas & the Papas) på beboerlista. I dag et modernisert og komfortabelt art deco-preget hotell med en god restaurant og ukentlig jazzbrunch der en ung servitør ved navn Norah Jones i sin tid fikk slippe til.

Babbo: (The Waverly, mellom 6. aveny og Washington Square Park.) En av New Yorks beste italienske restauranter (chef: Mario Batali) med temmelig stive priser, men med mat, service og atmosfære som matcher. Forhåndsbestilling nødvendig.  

BRUKT: Brukte plater er en stor salgsvare i Greenwich Village, med flere spesialforretninger.
BRUKT: Brukte plater er en stor salgsvare i Greenwich Village, med flere spesialforretninger. Vis mer

The Spotted Pig: Selveste pioner-gastropuben i West Village, bydelen der gatene er idylliske og stille, bygningene vakre, kvadratmeterprisene skyhøye og risikoen for å støte på Sarah Jessica Parker til stede, om enn antakelig sterkt overdrevet. Den Flekkete Grisen, eid av bl a Bono og  Jay-Z, er i nærheten av svinedyr, men gir også en opplevelse av mat og atmosfære ut over det vanlige.   

Village Vanguard, Blue Note, Cornelia Street Cafe, Smalls, Zinc Club, Jazz Gallery: New York har mange jazzklubber, og noen av de beste ligger i Greenwich Village, i behagelig gangavstand fra hverandre.    

Kafeen med det rare i
I Cornelia Street, en fredelig, skrå gatestump mellom 6. aveny og Bleecker Street, ligger Cornelia Street Café. Siden 1977 har den inntatt posisjonen som populær frokost- og lunsjkafe med uteservering, velrenommert middagsrestaurant og — ned en smal trapp -  klubb der et publikum på 60-70 serveres enten jazz, klassisk musikk, poesi, dramatikk, populærvitenskapelige foredrag eller andre former for kulturelle stimuli sju kvelder i uka.

- Jeg presenterer jazz som er samtidsorientert og «cutting edge» samtidig som den swinger, sier Tom Chang, gitarist, bandleder og bookingansvarlig for jazzdelen av kafeen.

— New York renner over av unge talenter, og Cornelia har vært en mellomstasjon på vei mot internasjonale karrierer for mer enn én New York-musiker. Vi prøver å være ulik alle andre, publikumet vårt kommer først og fremst fordi de vet at her kan alt skje, og at det stort sett gjør det. Uansett om det står musikk, litteratur eller hva som helst på programmet.

MANGFOLDIG: Cornelia Street Café — mat, musikk, poesi i skjønn forening. Norske New York-bosatte musikere som Eivind Opsvik, Lage Lund og Jostein Gulbrandsen står rett som det er på plakaten her.
MANGFOLDIG: Cornelia Street Café — mat, musikk, poesi i skjønn forening. Norske New York-bosatte musikere som Eivind Opsvik, Lage Lund og Jostein Gulbrandsen står rett som det er på plakaten her. Vis mer
BOOKER: Tom Chang er både musiker og ansvarlig for jazzprogrammet på Cornelia Street Café.
BOOKER: Tom Chang er både musiker og ansvarlig for jazzprogrammet på Cornelia Street Café. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling