Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lånet du bør holde deg langt unna

9245 prosent rente.

SMÅLÅN TIL HØY PRIS: Folkia tilbyr smålån, hvor den effektive renten er på over 9000 prosent på det høyeste. Foto: SKJERMDUMP
SMÅLÅN TIL HØY PRIS: Folkia tilbyr smålån, hvor den effektive renten er på over 9000 prosent på det høyeste. Foto: SKJERMDUMP Vis mer

DinSide: Forbrukslån generelt er dyrt, og det er gode grunner til å lese det med liten skrift.

Det er det dessverre ikke alle som gjør.

Resultatet er at de fort ender opp med en rente langt over det normale.

Uvanlig høy rente DinSide er kommet over lånetilbyderen Folkia, som gir deg smålån på dagen. Her kan du låne mellom 1000 og 5000 kroner, og får da en måneds nedbetalingstid.

Avhengig av hvor mye du låner, varierer den effektive renten fra 371 til 9245 prosent.

Forbrukerrådets fagdirektør for finansielle tjenester, Jorge Jensen, mener folk generelt bør holde seg unna denne typen lån.

- Slike kortsiktige lån er dyre løsninger som folk burde holde seg unna. Lån heller tusenlappen hos kompisen eller foreldrene, hvis du så absolutt må ha de pengene, sier Jensen til DinSide.

Forbrukerrådet tror dessuten lån som dette stimulerer til unødvendig låneopptak på impuls, og at smålån til en høy pris er spesielt godt egnet til å sette vanlige forbrukere i en økonomisk klemme på sikt.

- For eksempel har de som kontakter de økonomiske rådgiverne i kommunene, «alltid» med seg et lass smågjeld og kreditter, sier Jensen.

Også Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren, understreker at forbrukslån er særdeles dyre lån, samtidig som hun syns det er bra at Folkia er åpen om kostnadene dersom man låner penger hos dem.

Hun anbefaler dem som er i akutt behov for et mindre beløp à la det Folkia låner bort, å skaffe til veie pengene på andre måter.

Her er alternativene Trenger du noen tusenlapper til en verkstedregning eller andre akutte behov, fins det flere muligheter. For dem som er i jobb, er én mulighet å be om forskudd på lønn. Noen arbeidsplasser tilbyr dessuten rentefrie lån til sine ansatte.

Eller du kan be om et privat lån fra noen av dine nærmeste, om det er en mulighet.

- Spør om kortsiktig lån fra foreldre. Men husk at slike lån er æreslån. Pengene skal betales tilbake, understreker Bergo.

Er det ikke et alternativ for deg, anbefaler hun å ta en ekstrajobb.

- Du skal ikke jobbe mye før du har tjent 1000 - 5000 kroner etter skatt, påpeker Bergo.

Det er også verdt å merke seg at man kan gjøre skattefrie småjobber hos andre privatpersoner, for eksempel passe barn, vaske, male og liknende, for inntil 4000 kroner. Denne grensen utvides til 6000 kroner i 2014.

En annen type kreditt som dessuten er langt billigere enn dette forbrukslånet, er å spørre banken om kontokreditt.

- Det koster betydelig mindre enn å betale 9245 prosent i rente, påpeker Bergo.

Velg heller kredittkort Det er når man låner 1000 kroner fra Folkia at den effektive renten er på hele 9245 prosent. Dette skyldes blant annet at lånets etableringsgebyr på 350 kroner er regnet inn i den effektive renta.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea understreker at det er snakk om lave lånebeløp, og at perioden man låner er veldig kort.

- Så dette blir neppe et stort problem for den det gjelder. Men for den som ønsker å velge lånet med billigst rente, så havner denne typen kreditt langt ned på listen, sier Warloe.

Skal du benytte deg av kreditt, er også kredittkort et rimeligere alternativ, ikke minst hvis man betaler tilbake pengene innen den rentefrie perioden.

- For kredittkort er det gratis å låne pengene fram til neste forfall, sier Warloe.

Betaler du ikke hele beløpet før forfall, blir likevel også bruk av kredittkort fort dyrt. Derfor bør du alltid betale den dyreste gjelden først.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Slik unngår du januarsmellen