STILLE DAG : På langfredag skuille det være stille og maten skulle være enkel. Slik oppsto tradisjonen med ertesuppe. Foto:MATPRAT
STILLE DAG : På langfredag skuille det være stille og maten skulle være enkel. Slik oppsto tradisjonen med ertesuppe. Foto:MATPRATVis mer

Langfredag er dagen for ertesuppe

Lær av folk i Østfold. Server en god ertesuppe i morgen.

• Flere matsaker på db.no/mat
Lørdag står lam på menyen i øst og vest, sør til nord. for mange blir det ikke påskeaften uten.

Stille dag Mat langfredag er mer ymse.

I Østfold er ertesuppe er fast innslag. Særlig i de indre delene av fylket er langfredagserter et kjent påskeinnslag.

Ifølge matblogger Rita Hjertaas Teigen pleide man å la fleskeknoka ligge i saltlake fra jul til påske.

Da ble den skylt godt og kokt. Ertene ble lagt i bløt dagen før. På selve langfredag putret suppa mens folk i huset leste og koste seg, for på langfredag skulle ingen gjøre noe som helst.

Det skulle være stille og maten skulle være enkel.

LES OGSÅ: Menyen du trenger til hele påskeuka

Erter i bløt over natta, sier du. Har du ikke kjøpt inn? Kjøp lørdag og server suppa søndag istedet.

Husmannskost Ertesuppe er husmannskost på sitt beste. Alle mest smak får suppa med svineknoke.

Det tar det litt tid, men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

Kanskje klarer du noen pannekaker til dessert etterpå - også det et fast tilbehør til ertesuppa for mange.