GALAXY S5 MINI ELLER Z1 COMPACT: Hvem skal du velge? Mye kommer an på hvilken du synes er penest. Men det er noen vesentlige forskjeller ellers også. Foto: SAMSUNG/SONY
GALAXY S5 MINI ELLER Z1 COMPACT: Hvem skal du velge? Mye kommer an på hvilken du synes er penest. Men det er noen vesentlige forskjeller ellers også. Foto: SAMSUNG/SONYVis mer

Lanserer miniutgave av toppmodellen Galaxy S5

Kan Samsungs mini hamle opp med Sony Z1 Compact?

Dinside: Samsung har offisielt lansert Galaxy S5 mini, en mindre og billigere versjon av sitt Android-flaggskip, Galaxy S5.

Telefonen har mange av de samme egenskapene som storebror; den samme vanntette designen med en matt mønstret bakside i plast, samt strømsparingsfunksjonene, innebygget fingeravtrykksleser og pulsmåler.

- Galaxy S5 mini gir deg en kraftig mobil og en velkjent design med de mest brukte funksjonene fra Galaxy S5. Alt pakket inn i en liten og lekker modell, sier Stig-Ove Langø, salgssjef for Telecom i Samsung Norge, i en pressemelding.

Dette har de kuttet Kraftig mobil? Sammenlignet med Galaxy S5 har ikke miniutgaven like gode spesifikasjoner.

• En mindre skjerm på 4,5 tommer, ned fra 5,1 tommer, med lavere oppløsning på 720p, ned fra 1080p.
• En 1,4 GHz firekjernet prosessor, antagelig Snapdragon 400, i stedet for en 2,45 GHz firekjernet Snapdragon 801-prosessor.
• 1,5GB arbeidsminne, ned fra 2GB.
• Et 8 megapiksler kamera, ned fra 13 megapiksler.
• Et batteri på 2.100mAh, mot storebrorens 2.800mAh-batteri.

Det er likevel antagelig kraftig nok for de fleste, og den vil trolig takle de fleste lette oppgaver, som å ringe, surfe, sjekke Facebook, høre på musikk og ta bilder i ny og ne, med glans.

Les også: Mener Galaxy S5 og Xperia Z2 har de beste kameraene

Galaxy S5 mini mot Z1 Compact Samsung og flere andre Android-produsenter har tradisjon for å slippe miniutgaver av sine toppmodeller, men i de fleste tilfeller betyr «mini» egentlig bare «mindre og billigere, men dårligere».

HVILKEN ER BEST: Hvordan klarer Galaxy S5 mini seg mot Z1 Compact?
HVILKEN ER BEST: Hvordan klarer Galaxy S5 mini seg mot Z1 Compact? Vis mer

De vi har testet, har vært ganske middelmådige.

Sony er de eneste som har lansert en mindre utgave av sitt flaggskip med like kraftig innmat, Z1 Compact.

Så hvordan står Galaxy S5 mini seg mot Z1 Compact? Vi har sammenlignet spesifikasjonene, så du selv kan se (se tabell).

Sony mest muskler, Samsung flest funksjoner? På papiret er det ingen tvil om at Sony Z1 Compact er bedre enn Samsung S5 mini.

Førstnevnte har langt kraftigere prosessor, og det samme gode kameraet vi finner i Sonys Z1-toppmodell. Prisen er faktisk litt lavere sammenlignet med Galaxy S5 mini, om enn ikke voldsomt.

Samsungs nye miniutgave har riktignok unike funksjoner som fingeravtrykksleser, pulsmåler og IR-port til å bruke mobilen som fjernkontroll for TV-en. Så er Galaxy S5 mini også litt mindre i størrelse.

HTCs nyeste miniutgave, One mini 2 har på sin side en firekjerners Snapdragon 400-prosessor på 1,2 GHz, 1 GB RAM og et 13-megapiksel kamera til en pris på 3800 kroner.

Hvor bra Samsung-nykommeren faktisk er, må vi komme tilbake til når vi får et testeksemplar. Galaxy S5 mini kommer i salg i august.

Les også: Klarer du deg med fjorårets toppmodell?

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside. Les her.

LIK STOREBROR: Ifølge Samsung er en mobil med 4,5 tommers skjerm en mini. Hva er da Apples iPhone 5S med 4 tommers skjerm? Galaxy S5 mini ser for øvrig ut som sin storebror, men det er bare på utsiden. Innvendig er mye annerledes. Foto: SAMSUNG
LIK STOREBROR: Ifølge Samsung er en mobil med 4,5 tommers skjerm en mini. Hva er da Apples iPhone 5S med 4 tommers skjerm? Galaxy S5 mini ser for øvrig ut som sin storebror, men det er bare på utsiden. Innvendig er mye annerledes. Foto: SAMSUNG Vis mer