- Lapskaus, det er den glemte festen

Brimi slår et slag for klassikerne.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

GODT I GRYTE: Denne helga koker Arne Brimi den tradisjonelle gryteretten lapskaus, og lager også en enkel fiskegryte og en spennende gryte med kylling. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet
ENKEL FISKEGRYTE: Brimi liker å blande hvit og rød fisk når han lager fiskegryte, men bruk den fisken du liker. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet
LYS LAPSKAUS: Brimi har brukt kalvebog, men du kan også bruke for eksempel lettsaltet svinebog eller høyrygg fra storfe. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet
KYLLINGGRYTE: Arne Brimi er bevisst på gode råvarer, og når det gjelder kylling, foretrekker han gjerne lår av den gode Liveche-kyllingen. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

LYS LAPSKAUS: - Det er viktig at vi ikke glemmer klassikerne våre, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet
LYS LAPSKAUS: - Det er viktig at vi ikke glemmer klassikerne våre, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet Vis mer

Utenfor vinduene på Vianvang blåser det kaldt, og snøen dekker forsiktig til det som er igjen av høstfarger i fjellheimen.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet Vis mer

Men inne på kjøkkenet damper det varmt fra solide gryter.

Arne Brimi smaker fornøyd på den nykokte lapskausen, og strør på masse finhakket persille før den klassiske gryteretten serveres sultne gjester.

- Lapskaus, det er den glemte festen, sier Brimi.

Alt i ei gryte - Alt i ei gryte - så enkelt, og så godt. Det er fint å samle smaker som passer sammen i ei stor gryte. Mange steder brukes lapskaus som festmiddag. I et bryllup, for eksempel. Det er en enkel måte å lage smakfull mat til mange gjester. Vår norske, tradisjonelle lapskaus er fenomenalt god, mener Brimi.

Han bruker kjøtt av kalvebog i dagens gryte, men anbefaler også høyrygg av storfe eller lettsaltet svinebog. Sammen med rotgrønnsaker, løk og mandelpoteter kokes kjøttet mørt og godt.

Lapskausen er ferdig når potetene er kokt i stykker, slik at lapskausen blir fint jevnet.

- Når du lager all mat i samme gryte bevarer du alle de gode smakene. Vil du lage god gjestemat uten å bli stresset? Da er en gryterett ofte redningen, sier Brimi.

Lapskaus i Liverpool Selv om lapskaus er en erkenorsk middagsrett, spiser faktisk folk i Liverpool den oftere enn nordmenn.

Matretten ble innført av norske sjøfolk i begynnelsen av forrige århundre, og er så utbredt at den har gitt folk fra Liverpool et oppnavn som er kjent over hele England.

Lapskaus i Liverpool heter «scouse», og en person fra Liverpool kalles ofte en «scouser».

- Vi har noen fine mattradisjoner i Norge som vi skal være stolte av. Lapskaus er en av dem, og det er viktig at vi ikke glemmer å lage klassikerne våre, mener Arne Brimi.