Lar du barberhøvelen ligge i dusjen?

Det kan gi nupper og inngrodde hår. Sjekk hvorfor.

FUKT GIR RUST: Lar du barberhøvelen bli liggende i dusjen, hvor det som regel er svært fuktig, så risikerer du at bladet ruster - noe som igjen kan føre til inngrodde hår og nupper. Foto: STFW / ALAMY / ALL OVER PRESS
FUKT GIR RUST: Lar du barberhøvelen bli liggende i dusjen, hvor det som regel er svært fuktig, så risikerer du at bladet ruster - noe som igjen kan føre til inngrodde hår og nupper. Foto: STFW / ALAMY / ALL OVER PRESSVis mer

Inngrodde hår, nupper, betente hårsekker.

Det er få ting som er så irriterende som disse røde, kløende, kviselignende prikkene - som har en tendens til å dukke opp etter barbering av underliv, legger og underarmer.

Men hvorfor dukker de egentlig opp?

Jo, det er flere grunner til det!

- Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i. Deretter dannes det en betennelsesreaksjon i hårroten som ses som en rød og betent «nupp» i huden.

- Man kan ofte se et sentralt hår her. Det kan også danne seg et kviselignende utslett, har Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no, tidligere fortalt KK.no:

- Enkelte ganger kan de barberte hårene vokse ut i feil retning slik at de blir værende under huden. Da kan en betennelsesreaksjon bli vedvarende over lenger tid. Dette kan forebygges (om enn ikke unngås helt).

Bruker sløvt/rustent blad En av de desidert vanligste årsakene til at man får inngrodde hår og nupper, er at man bruker et gammelt, for slitt eller smårustent barberblad når man gjennomfører barberingen.

Barberblader bør aller helst byttes ut én gang i måneden, i tillegg bør du rense barberhøvelen både før og etter bruk, og passe på at du oppbevarer den et tørt sted.

Lar du for eksempel barberhøvelen (med bladet) bli liggende i dusjen, eller på et fuktig badegulv etter at du er ferdig, risikerer du at bladet ruster - og rust er en vanlig årsak til at bakterier og betennelser setter seg i hårrøttene.

I tillegg til gamle eller rustne barberblad - som bør byttes ut når du merker at høvelen ikke «drar» like godt lenger, er en vanlig barberingstabbe at man barberer MOT hårene.

Husk også å alltid føre høvelen i samme retning som hårene vokser - da unngår du innvendte hår.

Et annet godt råd er å droppe alt som heter barbering dersom du får et utbrudd med inngrodde hår/nupper.

Slik unngår du nuppene Ifølge Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no) finnes det heldigvis råd for deg som allerede har fått slike røde nupper.

SLØVT BLAD: Et gammelt barberblad er ofte sløvt, og vil dermed kunne gi inngrodde hår og nupper raskere. Foto: FOTOLIA
SLØVT BLAD: Et gammelt barberblad er ofte sløvt, og vil dermed kunne gi inngrodde hår og nupper raskere. Foto: FOTOLIA Vis mer

- Hvis du blir rød, kan det altså være betennelse i hårsekkene, og du kan da bruke Basiron AC Washsom kjøpes reseptfritt på apoteket. Basiron er egentlig et anti-kvisemiddel, men kan også benyttes til dette. Er du veldig plaget, kan du bruke den forebyggende, har han tidligere forklart.

Husk også at området rundt vagina er svært sensitivt i forhold til pH-verdien på gel og skum.

Derfor kan det være best å bare bruke vann, eller en såpe utviklet for underlivet når du intimbarberer deg.

Aloe vera er også bra å bruke på barbert hud.

Bytt ut barberskummet Som KK.no tidligere har skrevet, er det å bytte ut barberskummet med babyolje også et godt råd i forbindelse med barbering.

Oljen er mild og skånsom, trekker fort inn i huden og tilfører den masse fukt.

I tillegg gir den samme glatthet for høvelen som skummet, og vil derfor gi tett og godt barberingsresultat- samtidig som du slipper parfyme og tilsetningsstoffer som noen av oss er sensitive for.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også:
Intimbarbering kan gi vorter
Ikke barber vekk alt kjønnshåret
Du kan droppe intimvaskproduktene
Ikke bruk sterke såper i underlivet

BØR BYTTES OFTERE: Barberbladet bør faktisk byttes ut én gang i måneden. Foto: FOTOLIA
BØR BYTTES OFTERE: Barberbladet bør faktisk byttes ut én gang i måneden. Foto: FOTOLIA Vis mer