Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?

Etter bare én time bør de faktisk vaskes på nytt.

HVOR LENGE HAR DEN LIGGET DER? Glemte du klesvasken i vaskemaskinen? Da bør dessverre sette den på på nytt. Foto: Fotolia
HVOR LENGE HAR DEN LIGGET DER? Glemte du klesvasken i vaskemaskinen? Da bør dessverre sette den på på nytt. Foto: FotoliaVis mer

Lar du klærne ligge i vaskemaskinen? Etter bare én time bør de faktisk vaskes på nytt.

Setter du på en vask før du drar på jobben kan du tabbe deg ut på to plan.

Det ene er at det brannmessig ikke er anbefalt å la tørketrommel og vaskemaskin gå når du ikke er i huset.

Det andre er at ferdigvaskede klær ikke bør ligge i vaskemaskinen i mer enn én time. Da begynner nemlig bakteriekoloniene å vokse

Begår du denne vasketabben, bør du faktisk vaske klærne på nytt når du kommer hjem. Bakterier stortrives der det er vått.

Så det lureste du kan gjøre er å ta klærne ut av maskinen for tørk innen 30 minutter.

Har det gått en time, bør du sette på maskinen en gang til. 

- Klær som akkurat er vasket, er ikke nødvendigvis bakteriefrie, sier Charles Gerba, professor i mikrobiologi ved universitetet i Arizona. 

- Sparer du på strømmen ved å bruke kaldt vann, vil flere typer bakterier overleve. 

Må vaskes på 60 grader En tidligere undersøkelse, gjennomført av Uppsala akademiska sykehus i Sverige, har vist at klær og tekstiler bør vaskes på 60 grader i minst ti minutter, etterfulgt av tørketromling på høy temperatur, for å bli kvitt alle bakterier, har Svenska Dagbladet tidligere skrevet. 

- Ingen av våre sykdomsfremkallende bakterier har foreløpig utviklet motstand mot varme, har Åsa Melhus, studieleder og overlege i mikrobiologi, uttalt til avisen.

Undersøkelsene viste også at bakterier trives aller best ved 42 grader - ganske nært den temperaturen vi vasker mye av tøyet vårt på. 

Ikke for full maskin Gerbas forskning har vist at 25 prosent av vaskemaskiner i vanlige hjem inneholder avføringsbakterier.

Men E.coli-bakteriene som ble funnet i undersøkelsen, var relativt harmløse, understreker forskerne. Uansett mener Gerba at dette viser at bakterier og virus kan bli liggende i vasken. 

Husk forresten å vaske BH-en din ofte nok, bakterier kan irritere huden! 

For å være på den sikre siden - bakteriemessig, bør du ikke putte for mye tøy inn i vaskemaskinen. For mye tøy kan nemlig hindre vaskemiddelet i å gjøre jobben sin godt nok. Det er også lurt å vaske hendene dine før og etter å ha hengt opp tøy. Tørketrommelen vil forøvrig drepe resten av utøyet. 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også: 

Slik får du rene klær
Disse klærne hater tørketrommel 
Så ofte bør du rense vaskemaskinen
Bruk eddik i vasken for å bli kvitt svettelukt

MAKS ÉN TIME: Visste du at våte klær ikke bør ligge lenger enn én time i maskinen etter vask? Foto: Fotolia
MAKS ÉN TIME: Visste du at våte klær ikke bør ligge lenger enn én time i maskinen etter vask? Foto: Fotolia Vis mer