Latvias svar på Jamie Oliver lager en forrett som er det perfekte partytrikset

Sosial spising på et nytt nivå.

SHOWMANN:  Martins Sirmais er langt mer enn en kokk, han er også en stor tv-personlighet i Latvia. Derfor er det liksom bare naturlig når han gir seg til å sjonglere poteter inne på sentralmarkedet. Foto: GJERMUND GLESNES
SHOWMANN: Martins Sirmais er langt mer enn en kokk, han er også en stor tv-personlighet i Latvia. Derfor er det liksom bare naturlig når han gir seg til å sjonglere poteter inne på sentralmarkedet. Foto: GJERMUND GLESNESVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Selvfølgelig kan han ikke bare stå der og posere. Martins Sirmais er tross alt ingen vanlig kokk. Han er en slags Latvias svar på Jamie Oliver og en av det baltiske landets største tv-personligheter, med egen tv-serie og to restauranter i Riga.

I sin seineste serie har han reist rundt i verden og handlet inn råvarer på lokale markeder før han har lagd mat. Men få av markedene kan måle seg med sentralmarkedet i hjembyen.

Det er Europas største, og en av den latviske hovedstadens største severdigheter. Markedet fyller hele fem tidligere luftskipshangarer langs elva Daugava med over 3000 boder.

Ekte marked
Etter Martins mening er Riga-markedet en langt større turistopplevelse enn for eksempel Barcelona La Boqueria. Rett og slett fordi det er her innbyggerne gjør sine innkjøp.

STREKTEGNING: Det meste er opp til fantasien når Martins Sirmais danderer sine reduksjoner utover matpapir. Foto: GJERMUND GLESNES
STREKTEGNING: Det meste er opp til fantasien når Martins Sirmais danderer sine reduksjoner utover matpapir. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

- Dette er et skikkelig marked. Og det er eklektisk. Du kan finne alt fra veldig god fisk til flotte feik-Prada eller -Rolex til én euro, smiler han.

- Jeg var her hver dag i sju år selv. Det var mens jeg hadde en liten restaurant med seks bord. Nå får jeg varene levert direkte fra noen utvalgte boder, forteller han.

Selv om handlemønsteret har holdt seg, har maten i Riga gjennomgått en stor forvandling de siste åra.

Det skyldes ikke først og fremst alle turistene, som har strømmet til byen etter at Latvia brøt ut av Sovjetunionen i 1991 - men selvstendigheten i seg selv.

- Husk at vi var under kommunismen i 45 år. Da måtte alle oppskrifter godkjennes av Moskva slik at de kunne planlegge produksjonen. Det har tatt tid å begynne å leke seg igjen, sier han.

SOSIAL START: Forretten servert rett på et matpapir gjør at maten må deles. Så den sørger for at praten glir lettere også. Foto: GJERMUND GLESNES
SOSIAL START: Forretten servert rett på et matpapir gjør at maten må deles. Så den sørger for at praten glir lettere også. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Selv er han blant landets mest kreative matmenn. Det blir klart da han egenhendig disker opp med forrett på det ene av spisestedene hans, 3 pavaru.

Restauranten ligger i Rigas kanskje aller mest maleriske gate, Torna iela. Rett imot den luftige restauranten ligger det 700 år gamle Kruttårnet og restene av bymuren.

Partytriks
Maten som Martins Sirmais tryller fram, er derimot alt annet enn historisk. Den er leken - og det perfekte partytrikset.

Først dekker han bardisken med matpapir, før han spruter reduksjoner av bær og grønt ut over papiret med fri strek. Så heller han over tørris og legger ut brød til å skyfle opp godsakene med; vær så god!

Kombinert med gratis trådløst Internett er den modernistiske strekkunsten en helt bevisst strategi.

- For oss som restaurant er det genialt når gjestene tar ut telefonen og legger ut bilder. Vi får gratis PR, smiler Martins.

Det gode liv
Tv-kokken er selvfølgelig ikke alene om å drive Rigas matscene videre. Selv anbefaler han blant annet Biblioteka No 1 og Valtera restorans, begge spisesteder som blander latvisk tradisjon med nyskapning - til en hyggelig pris sett med norske lommebøker.

Mange turister vil likevel velge sine spisesteder etter langt enklere kriterier. Gamlebyen i Riga har nemlig en rekke koselige plasser med flust av uteserveringer.

Maten der er nok enklere. Men du kan I hvert fall regne med at råvarene kommer fra samme marked.