I MIDDELHAVET:   Mens høstkulda setter inn her hjemme, holder vannet badetemperatur  i det østlige Middelhavet, som her på Falirakistranda på den greske øya Rhodos. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
I MIDDELHAVET: Mens høstkulda setter inn her hjemme, holder vannet badetemperatur i det østlige Middelhavet, som her på Falirakistranda på den greske øya Rhodos. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DagbladetVis mer

Lave priser og høye temperaturer i Syden nå

Her er triksene for å få tak i en billig Sydentur.

|||Sydensommeren er ikke slutt. Nå er det lave priser og høye temperaturer på feriestedene rundt Middelhavet. De tre neste ukene kan du gjøre billigkupp til Syden. Da har charterbransjen lavsesong. Mens det fremdeles er over 30 grader, både i Hellas, Tyrkia og på Kypros.

Her er triksene for å få tak i de billige Sydenturene:

1. Mandag, tirsdag og onsdag legger charterselskapene ut ukas rimeligste flybilletter. Det betyr råbillige flybilletter til de reisemålene hvor det er for mange ledige flyseter samme uke. Flybillettene gjelder for de nærmeste dagene og ut uka. De fleste charterflyene går lørdag og søndag. da er det flest ledige flybilletter.

2. Her gjelder det å være raskt ute. Reisevante folk som bare vil ha en billig flybillett og ordne seg bosted selv, snapper raskt opp disse flybillettene.

3. Bestiller du en flybillett hos charterselskapene, er alle flyskatter og avgifter inkludert, i motsetning til hos billigflyselskapene.  Dermed blir en Sydentur med charterselskapenes egne fly ofte rimeligst.

4. Samtidig legger charterselskapene ut sine restplasser. Disse gjelder gjerne for noen uker framover. Da har man  bedre tid til å bestemme seg.

5. Restplasser selges som uspesifiserte reiser, eller vanlige reiser til fastsatte bosted. Ofte er prisforskjellen bare noen få hundre kroner per person i lavsesongen.

6. Uspesifiserte er det aller rimeligste tilbudet. Da får du ikke vite hvor du skal bo, verken hotell eller stedet på det reisemålet du har valgt, før du kommer fram.  Dette  er hoteller som av en eller annen grunn ikke er utsolgt. Du tar en sjanse. Regn med at hotellet kan være meget enkelt, eller ligge usentralt.

7. Restplasser er tilbudsreiser, ikke vent deg all verden. Selv om sola er den samme om du reiser dyrt eller billig.  Det er slutt på den tida da charterselskapene solgte ut billigturer til de beste hotellene i siste liten. Det ble for mange klager når naboene i solsenga oppdaget at de hadde hadde betalt fem ganger så mye for samme reise.
  
8. Skal du reise videre, til øyloffing eller en bilrundtur kan uspesifisert være et greit alternativ, da er du sikret overnatting første natten før du reiser videre, og siste natt ved hjemreise. Husk å sjekke hos charterselskapet dagen før hjemreise om avreisetidspunkt er endret.

9. Lag en reiseplan. Ha noen alternative reisedatoer og reisemål klare når du leter etter en billigreise. For den saks skyld også alternative reisevenner. Mens du sitter og diskuterer fram og tilbake steder og tider, går billettene du opprinnelig hadde tenkt å bestille raskt unna. 

10. Transport til og fra hotellet kommer vanligvis i tillegg til den oppgitte charterprisen på alle charterreiser.  Det koster mellom 180-200 kroner for en tur-retur reise med charterselskapets buss til og fra hotellet.  Er dere mange kan leiebil være et alternativ.

11. Hotell på egen hånd i Syden er enklest å finne utenom feriemånedene juli og august, når hele resten av Europa er på ferie. Sjekk de mest populære feriestedene på reisemålet, hvor hotellene ligger tett. Det er vanligvis helt greit å stikke innom. Og du kan gjøre en god deal. På greske øyer står uteleiere gjerne klar når fergene kommer til havna. Turistkontor eller nærmeste kafe har også gjerne tips.

12. Følg med på  restplassene hos de enkelte charterarrangørene, eller se på samlesider som solfaktor,com, restplass.no eller finn.no.
Det går an å melde seg på mailinglista til flere charterselskap. Da kan du få spesielle tilbud på mail eller mobil.
Fredager legger for eksempel både Ving og Star Tour ut gode tilbud på restplasser, som de på mailinglista får vite om dagen før.
Du kan jo alltids melde deg av mailinglista, når reisen er bestilt.

Rask koffertpakking Men det gjelder å være raskt ute for den som vil ha en uke sol og sommer akkurat nå.
Billigkuppene varer bare noen få uker. I begynnelsen av oktober er høstsesongen i gang hos charterselskapene.
Da er det Kanariøyene, Egypt, Thailand og i år også nykommeren Mexico som gjelder. Til full pris.

 HETT NOK:  Det er over 25 grader på feriestedene på Rhodos, Kypros og i Tyrkia nå. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
HETT NOK: Det er over 25 grader på feriestedene på Rhodos, Kypros og i Tyrkia nå. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer