REN HØSTMAT: Karla Siverts serverer økologisk  osso bucco med "speltotto" på Bygdø kongsgård denne uka. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: METTE MØLLER
REN HØSTMAT: Karla Siverts serverer økologisk osso bucco med "speltotto" på Bygdø kongsgård denne uka. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: METTE MØLLERVis mer

Låvefest på Kongsgården: Her er menyen

Dagbladets kokk Karla Siverts lager maten under økouka.

• Flere matsaker på db.no/mat
Denne uka er det «Økouka» i Oslo, og norsk økologisk mat og matproduksjon feires med gårdsmarkeder, kurs og seminarer og masse gode smaksopplevelser.

Det er blant annet familiedag i Mathallen, og økologisk bondens marked i Birkelunden.

Norske grønnsaker Årets Bondelagskokk - og Dagblad-kokk - Karla Siverts skal lage låvefest på selveste Kongsgården, der gjestene skal få deilige smakebiter av lokale økologiske råvarer - og også få være med og lage sitt eget smør.

ØKOKYR: Karla Siverts hilser på glade kalver på Bygdø Kongsgård, som blant annet er Norges største økologiske melkeprodusent. Stadig flere av oss ønsker å vite hvor maten vi spiser kommer fra. Foto: METTE MØLLER
ØKOKYR: Karla Siverts hilser på glade kalver på Bygdø Kongsgård, som blant annet er Norges største økologiske melkeprodusent. Stadig flere av oss ønsker å vite hvor maten vi spiser kommer fra. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Jeg er engasjert i norsk matproduksjon, og for meg er det viktig å vite hvordan råvarene er produsert. Når det finnes et økologisk alternativ, velger jeg stort sett det.

GROTTEOST: Går du i dine egne fotspor når det gjelder ost? Gi norsk økologisk ost en sjanse. Hitra Grotteost er en av dem som vinner terreng for tida. Foto: METTE MØLLER
GROTTEOST: Går du i dine egne fotspor når det gjelder ost? Gi norsk økologisk ost en sjanse. Hitra Grotteost er en av dem som vinner terreng for tida. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Men nå når det er så mange fine norske grønnsaker i butikkene, kjøper jeg dem før økologiske grønnsaker importert fra Peru eller Spania, sier Karla.

SYLTA GULRØTTER: Kan brukes både som tilbehør og som snacks. Foto: METTE MØLLER
SYLTA GULRØTTER: Kan brukes både som tilbehør og som snacks. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hun setter fram et delikat glass med fargerike, norske gulrøtter, syltet i en lake av vann, sukker, eddik og urter. Gulrøttene egner seg både som tilbehør til fisk og kjøtt eller som snacks.

- Det er mange flinke bønder i Norge som driver bra, og tilnærmet økologisk, selv om de ikke er økologisk godkjent. Norske bønder er blitt mer forsiktige med sprøyting, og det brukes mye mindre kjemikalier i landbruket nå enn for 20 år siden, sier Karla.

Økologisk bevisst Inspirert av den økologiske menyen hun skal lage på låvefesten på Bygdø Kongsgård, som for øvrig er Norges største økologiske melkeprodusent, har hun laget en deilig osso bucco med kalveskanker og en «speltotto» med speltperler istedenfor risotto.

- For meg er det å lære seg å bruke hele dyret en viktig del av det å være økologisk bevisst. Vi kan ikke bare spise fileter. Stykningsdeler som er litt seigere blir utrolig gode når de får kokt noen timer, sier Karla.

Hun bruker kalveskanker i sin osso bucco, men minner om at denne retten fint kan lages med skanker fra både lam og vilt. Mange bruker også bogskiver eller høyrygg av okse.

- Dyrevelferd er også et viktig punkt for meg. Når du velger økologisk kjøtt, så vet du at dyrene har hatt det bra, sier Karla.