Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lavkarbo: Pølsebrød og pizzabunn er enkelt

Deigene kan også formes til burgerbrød, loff og focaccia.

ALTERNATIV Disse Lavkarbo-produktene er sunne er statninger sammenlignet med det du kjøper på butikken. FOTO: Hot Chocolate Media.
ALTERNATIV Disse Lavkarbo-produktene er sunne er statninger sammenlignet med det du kjøper på butikken. FOTO: Hot Chocolate Media. Vis mer

Staten har i litt over ett år sagt ja til lavkarbo om du vil ned i vekt, fordi det i en begrenset periode kan det være gunstig å kombinere fysisk aktivitet med begrenset inntak av fett eller karbohydrater for å få ned energiinntaket.

Et lavkarbo-kosthold innebærer ifølge Wikipedia at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett. Lavkarbo-kost andvendes for vektnedgang eller vektstabilisering. I Norge regner man lavkarbo som et kosthold der inntaket av karbohydrater er mellom tilnærmet null og 150 gram pr dag.

LAVKARBO-PØLSEBRØD: En sunn erstatning for de vanlige pølsebrødene fra butikken. Kan også formes ut som hamburgerbrød. FOTO: Hot Chocolate Media
LAVKARBO-PØLSEBRØD: En sunn erstatning for de vanlige pølsebrødene fra butikken. Kan også formes ut som hamburgerbrød. FOTO: Hot Chocolate Media Vis mer

Før Staten satte døren på gløtt for lavkarbo, hadde leger som Sofie Hexeberg og Fedon Lindberg allerede behandlet pasienter med ekstrem overvekt ved hjelp av dietter med lite karbohydrater.

Behandlingen er tilpasset den enkelte pasient, men baserer seg på lavkarbo-mat.

Lavkarbo hamburgerbrød eller pølsebrød

En sunn erstatning for de vanlige pølsebrødene fra butikken.

DETTE TRENGER DU:

 • 2 ½ dl glutenmel
 • 2 ½ dl kruskakli
 • 2 ½ dl proteinpulver, myse- eller soyabasert
 • 1 pk. gjær
 • 1 ts sukker (blir spist opp av gjæret)
 • 1 bs jbk-mel (johannesbrødkjernemel, kan varieres fra 1 ts til 1 ss alt etter behov)
 • 3 ss oliven - eller rapsolje
 • 2 ts salt
 • ca. 4 ½ dl lunkent vann (kan trenge fra 4,0 til 5,0 dl vann alt etter ingrediensene)
FREMGANGSMÅTE:

Løs opp sukker og gjær i ca. 4 ½ dl håndlunkent vann, og la det stå og utvikle seg i ca. 5 minutter. Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.

Tilsett gjærblandingen, og elt det hele sammen til en deig. Om Hamburgereller pølsebrød deigen synes for tørr, tilsetter du ½ dl mer vann eller mer. Den skal bli en glatt, elastisk deig.

Kna deigen sammen i ca. 10 minutter.

Du kan også bruke en eltemaskin til dette, om du har det.

Etter eltingen deler du opp deigen i 8 til 10 leiver, som du så enten former til pølsebrød eller hamburgerbrød, alt etter hva du ønsker å lage.

La dem heve på en lun plass under klede i ca. 1 ½-2 timer. De vil ikke heve til dobbelt størrelse, men de vil heve en del.

Stekes på 200 grader i ca. 25 minutter. Avkjøl, og del opp hamburgerbrødene, eller skjær snitt i pølsebrødene. Deretter er de klare til bruk. Kan godt fryses.

Næringsinnhold:
pr. 100 g deig:
Kcal: 174 Protein: 24,3 g
Fett: 5,4 g
Karbohydrat: 5,5 g
Kostfiber: 2,8 g

Næringstabell ved klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas- Dette kostholdet kan få deg til å gå ned fra to til ti kilo i måneden, lover dr. Hexeberg, mens Fedon gir oss sin 14-dagersmeny for å gå ned i vekt.

Men du behøver ikke å gå på slankekurs eller kokkekurs. Det kan faktisk holde å gjøre smarte valg i nærbutikken - eller lage mat med lavkarbo-oppskrifter som du finner på DinLavkarbo.

DEIGEN: Kan brukes til ulikt lavkarbobakverk, som pizzabunn og focaccia. FOTO: Hot Chocolate Media
DEIGEN: Kan brukes til ulikt lavkarbobakverk, som pizzabunn og focaccia. FOTO: Hot Chocolate Media Vis mer

Det er stort sett bare å røre sammen ingrediensene, helle deigen i former og sette det hele i ovnen.

Lavkarbo-deig til pizza, loff eller focaccia

Deig med bakemiks - til pizza, loff eller focaccia

Denne deigen kan du bruke til ulikt lavkarbobakverk.

Her er det brukt bakemiks som er laget av melkeprotein og glutenprotein fra hvete. Det har noe bedre bakeegenskaper enn soyaproteinet på grunn av litt høyere stivelses-innhold.

Mengden av karbohydrat er i underkant av 8 gram pr. 100 gram bakemiks. Med miksen kan du lage brød, lapper, vafler, bløtkakebunn, pizzabunn, muffins m.m.


DETTE TRENGER DU:

 • 3 dl glutenmel
 • 2 dl bakemiks av melkeprotein og glutenprotein
 • ½ ts salt
 • 12½ g gjær
 • ½ ss fiberhusk
 • 2 ½ dl vann
 • 1-2 ss smør


FREMGANGSMÅTE:

Bland det tørre (bruker du tørrgjær kan du ha det i på dette stadiet). Smelt smøret og tilsett vann og smør, rør kjapt sammen. Deigen bør heve i ovnen på 40 grader, varmluft. Du har nå en ganske løs og seig deig som ser liten ut.

Ha den i en smurt brødform eller trykk den ut på en smurt bakeplate til en pizzabunn.

For å få den helt ut må deigen hvile litt. Ta det etappevis, ellers vil den bare «sprekke». Sett i ovnen til heving.

Loff steker du på 200 grader i anslagsvis 30 minutter.

Pizza steker du på 225-250 grader i ca. 20 minutter.

Karbohydrat: 8 g pr. 100 g bakemiks

Tips! Has deigen i en liten langpanne kan det bli focaccia uten problemer.


LES MER:

Lavkarbo-diett som virker
De beste lavkarbo-brødene
Fem måter å lage lavkarbo-knekkebrød på
Savnet loff? Lavkarbobrødet kan være en erstatning

Saken ble opprinnelig skrevet av Norsk Ukeblad for Klikk.no. Les her.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling