SE HVILKEN SOM ER SUNNEST: Lavkarbomiks er best i test, men ikke på grunn av lite karbohydrater. Foto: ERIK HELGENESET
SE HVILKEN SOM ER SUNNEST: Lavkarbomiks er best i test, men ikke på grunn av lite karbohydrater. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Lavkarbomiks og ekte dansk rugbrød vinner testen

Se hvilke ferdige brødmikser som er sunnest.

(Bramat.no): Til tross for at brødforbruket har gått ned i løpet av de siste årene, er det fremdeles mange som spiser mye brød.

Hvis du er en av dem, kan det være mye å hente på å velge de groveste brødene fordi de inneholder mer fiber, vitaminer og mineraler enn brød laget på finmalt mel.

Dette gjelder også brødmikser som vi tester her.

Fordelen med brødmikser framfor ferdig brød, er at brødmikser er billigere, det er greit å ha i huset slik at du alltid kan lage nystekt brød, og det er litt mindre salt i brød laget av brødmikser sammenliknet med industribakt brød.

Bak brødet selv Brød er nemlig en stor kilde til salt, i hvert fall for de som spiser en del brød.

De aller fleste av oss får i oss for mye salt, så en fin måte å redusere saltinntaket på er å bake brødet selv.

Det ideelle er selvfølgelig å bake brødet «helt selv», uten å bruke ferdige brødmikser. Da kan du selv bestemme hvor mye salt du vil ha i brødet, og har mulighet til å ha i alt du vil av grovt mel, frø, nøtter og andre sunne ingredienser.

Brødskalaen og grovhetsprosent De fleste industribakte brød og brødmikser er i dag merket med en brødskala og grovhetsprosent som viser hvor grovt brødet du kjøper er.

Dette er nyttig informasjon som hjelper deg til å finne det groveste brødet.

Skal du velge grovt, bør du gå for et brød/en brødmiks som  har minst 3/4 av brødskalaen skravert.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, sukker, fiber og natrium pr. 100 g ferdig brød laget av brødmiksene vi tester.

Mengden protein og fiber trekker opp, mens innholdet av sukker, mettet fett og natrium trekker ned.

Siden fiber er såpass viktig, og brød er en viktig kilde til fiber, har vi latt dette telle dobbelt.

Smak er ikke en faktor i testen. 

Rangering I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Lavkarbobrød En av testens vinnere, og testens klare vinner når det kommer til fiber. Karakter: Produsent: Regal Lavkarbomiks En av vinnerne, blant annet pga. mye fiber. Karakter: Produsent: Toro Ekte dansk rugbrød Mindre fiber enn de andre vinnerne, men lite metttet fett. Karakter: Produsent: Møllerens Solsikkebrød Greit med fiber. Karakter: Produsent: Møllerens Saftig kornbrød Lite mettet fett. Karakter: Produsent: Møllerens Lavkarbobrød Bra med fiber, men mindre fiber og mer mettet fett enn de andre lavkarbobrødene. Karakter: Produsent: Møllerens 4-kornbrød Greit med fiber, lite mettet fett og bra med protein. Karakter: Produsent: Regal Bestemors grovbrød Lite mettet fett og greit med fiber. Karakter: Produsent: Møllerens Kornbrød Relativt lite fiber i forhold til vinnerne. Karakter: Produsent: Regal Havrebrød Lite fiber og litt mye mettet fett, men greit med protein. Karakter: Produsent: Regal Solsikkebrød Helt ok innhold av fiber. Karakter: Produsent: Regal Matpakkebrød Lite fiber i forhold til mange av de andre brødene. Karakter: Produsent: Regal Dansk rugbrød Et greit produkt, men navnet tilsier at det burde vært litt mer fiber i dette brødet. Karakter: Produsent: Regal Müslibrød Testens taper, bl.a. pga. mer sukker enn de andre brødene. Karakter: Produsent: Møllerens Les mer på Bramat.no: