LÆRETID: Ann Synøve Hillestad Bjørnstad har lærlingplass hos Zåbra frisørsalong på Notodden. Her trener hun på kollega Malin Christine Andersen.
FOTO: HENNING LILLEGA?RD
LÆRETID: Ann Synøve Hillestad Bjørnstad har lærlingplass hos Zåbra frisørsalong på Notodden. Her trener hun på kollega Malin Christine Andersen. FOTO: HENNING LILLEGA?RDVis mer

Ledigheten rammer de unge hardt: - Jeg var langt nede og orket knapt å gå på butikken

På ett år er 7000 flere under 25 år blitt arbeidsledige. Mange unge vil slite med å få innpass på arbeidsmarkedet, tror ekspertene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I forbindelse med oljekrisa har det vært mest oppmerksomhet rettet mot at ingeniører har mistet jobbene sine. Men vi vet at når ledigheten stiger og bedriftene slutter å lyse ut stillinger, vil unge uten arbeidserfaring kreve langvarig oppfølging og bistand fra oss, sier Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i Nav.

Andre grupper vil kunne få nye jobber lettere enn de unge, mener han.

- Var langt nede - Du må tåle å få mange nei, sier Ann Synøve Hillestad Bjørnstad (25).NOTODDEN (Dagbladet): - Det er klart det er demotiverende å hele tida få avslag når man allerede er langt nede. For å tørre å bli avvist, må man ha litt troen på seg selv.25-åringen har kommet en lang vei etter å ha droppet ut av skolen andre året på videregående.

Var skolelei

- Jeg var skolelei og klarte ikke å fortsette. I stedet ble jeg sittende hjemme uten å gjøre noen verdens ting, forteller hun.Gjennom kjente fikk Bjørnstad jobb som renholder. Men etter en stund fikk hun senebetennelse og ble sykmeldt.- Jeg hadde jo egentlig ikke lyst til å begynne i jobb i utgangspunktet, og det var derfor vanskelig å komme tilbake etter å ha vært sykmeldt, sier Bjørnstad.Til sammen gikk hun nesten to år hjemme uten å ha noe å gjøre.- Jeg var langt nede og orket knapt å gå på butikken. Alt var et ork. Jeg hadde jo så god tid, så alt kunne liksom vente. Jeg ble veldig lat, sier Notodden-kvinnen.Nav ble koblet inn, og Bjørnstad ble sendt på jobbsøkerkurs på Talenthuset, Navs satsing på unge på Notodden.- Jeg slet med sosial angst, og gruet meg til å møte andre mennesker. Men i ettertid er jeg ganske sikker på at kurset var avgjørende for at jeg er i jobb i dag, sier hun.

- Lærer mer

Praksisplassen i frisørsalongen Zåbra ordnet hun på egen hånd.- Sjefen var selvsagt først litt skeptisk til å ta inn en som manglet utdanning og hadde vært sykmeldt lenge. Men jeg fikk muligheten, og til og med forlenget praksisperioden.Hun valgte å utdanne seg innen frisøryrket, og gikk et halvt år på privatskolen Adam og Eva i Oslo. Hjemme ventet lærlingjobben.- Jeg føler jeg lærer mer ved å jobbe enn å sitte på skolebenken, så jeg valgte kort utdanning og lang læretid. Jeg er jo heldig som har fått lærlingkontrakt, det er kamp om lærlingjobbene i dette jobbmarkedet. Og det er alltid verst for dem som ikke har mye utdanning, sier Bjørnstad, og legger til:- Det er rart å se tilbake på hvor langt nede jeg var og hvor høyt oppe jeg føler meg nå.

Bakerst i køen

- Mange har lite yrkeserfaring. Hvis de heller ikke har topp utdanning eller fagbrev å slå i bordet med, vil andre stille foran dem i køen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn