Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Lege: - Flere kan ha fått feil diagnose

Etter at flåttforskere brøt loven.

KLAGET: Det var, blant andre, lege og epidemiolog Preben Aavitslan - som lenge har vært kritisk blant annet til Lars Monsens flåttsykdom - som klaget inn UiO-forskerne til Statens Helsetilsyn. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KLAGET: Det var, blant andre, lege og epidemiolog Preben Aavitslan - som lenge har vært kritisk blant annet til Lars Monsens flåttsykdom - som klaget inn UiO-forskerne til Statens Helsetilsyn. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): En av legene som klaget inn Univesitetet i Oslo etter mangelfull flåttforskning, er glad Helsetilsynet nå har felt forskerne for brudd på helseforskningsloven.

Epidemiolog Preben Aavitsland har lenge vært kritisk til forskningen, ledet av de pensjonerte biologene Ivar Mysterud og Morten Laane, som fram til september i fjor fant sted ved universitetet.

- Til for å beskytte Han mente, sammen med kollega Dag Berild, at UiO forsket ulovlig da de prøvde å finne en måte å påvise borreliabakterier (som stammer fra flåttbitt) i mennesker.

- Det er bra at Helsetilsynet griper inn mot forskning på mennesker når den ikke følger reglene. Reglene er der for å beskytte pasientene, sier Aavitsland til Dagbladet.

UiO er felt for flere brudd på helseforskningsloven, og er blant annet bedt om å slette alt av materiale de samlet inn under prosjektet.

«Statens helsetilsyn mener det foreligger brudd på helseforskningsloven (...). Universitet i Oslo pålegges å stanse forskningsprosjektet (...) og videre pålegges Universitetet i Oslo å nedlegge forskningsbiobanken som er opprettet i forbindelse med forskningsprosjektet», heter det i rapporten.

- Feil diagnose Aavitsland mener Mysterud og Laan var uansvarlige da de forsket på flåttbakterien.

- De har tatt snarveier, og begynt å diagnostisere pasienter før de har bevist at metoden virker. Det er uansvarlig. Mange pasienter kan ha fått feil diagnose, sier han.

De to forskerne samlet blant annet inn blodet til et stort antall personer som hadde mistanke om at de var blitt kronisk syke etter å ha blitt bitt av flått.

Blant personene var eventyreren Lars Monsen, hvis blodprøver ble offentliggjort i forskningsmagasinet til UiO i fjor.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få tak i Mysterud eller Laane, men de to understreket overfor Dagbladet i fjor at de ikke stilte diagnoser på personene de forsket på.

- Vi stiller ikke diagnoser, men vi ser på blodet ved å ta bilder og filmer bevegelsesmønsteret til bakteriene i sanntid eller med tidsforkortning, sa Mysterud.

- Synd, trengs mer forskning Helsetilsynet mener forskerne manglet tillatelse til å benytte seg av pasienters blod i forskningen, fordi det brøt med taushetsplikten deres.

BRØT LOVEN: De to pensjonerte forskerne Morten Laane og Ivar Mysterud mente tidligere at de hadde utviklet en metode som kunne påvise borreliabakterier i blodet. Helsetilsynet har nå konkludert med at de brøt flere av helseforskningslovens paragrafer. Foto: Ola Sæther/Apollon, UiO
BRØT LOVEN: De to pensjonerte forskerne Morten Laane og Ivar Mysterud mente tidligere at de hadde utviklet en metode som kunne påvise borreliabakterier i blodet. Helsetilsynet har nå konkludert med at de brøt flere av helseforskningslovens paragrafer. Foto: Ola Sæther/Apollon, UiO Vis mer

Samtidig mener de at organiseringen og protokollføringen av forskningsprosjektet var mangelfull, og kritiserte at det ikke finnes dokumentasjon på at deltakernemtykket til at taushetsplikten kunne oppheves.

Da Aavitsland og Berild klaget inn UiO for måten de forsket på, ble prosjektet stoppet. Konklusjonen fra Helsetilsynet ble utskrevet forrige uke, 6. mars.

- Det er synd at Mysterud og Laane og UiO ikke har fulgt regelverket, for det trengs mer forskning om diagnostikk av borreliose, sier Aavitsland.

- Dette dreier seg ikke om sensur. Forskning om borreliose er bra, forskningen skal være fri, men den må følge regelverket som skal beskytte pasientene. Helsetilsynet har her gjort jobben sin, mener han.

- Noe gikk veldig galt Til VG sier Laane at han er enig i at forskningsprosjektet måtte stoppes.

- Her gikk noe veldig galt, og jeg er enig i at prosjektet måtte stoppes. Jeg var i god tro om at søknaden dekket det forskningsarbeidet jeg gjorde, men noe må ha gått galt i den administrative prosessen, sier han.

FORSKET PÅ DENNE: UiO-forskerne håpet å finne en måte å kunne påvise borreliabakterier (som kommer fra flåtten) på mennesker. Foto: Arne Hoem / Dagbladet
FORSKET PÅ DENNE: UiO-forskerne håpet å finne en måte å kunne påvise borreliabakterier (som kommer fra flåtten) på mennesker. Foto: Arne Hoem / Dagbladet Vis mer

Rektoren ved UiO, Ole Petter Ottersen, sier at universitetet ikke ønsker å kommentere saken fordi de ikke har bestemt seg om de vil påklage avgjørelsen.

- Vi har mottatt helsetilsynets pålegg om stansing av forskningsprosjektet. Universitetet har i denne saken en klageadgang der fristen er tre uker. Vi ønsker ikke å kommentere saken i media før vi har vurdert om saken skal påklages, sier han i en e-post til Dagbladet.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Mysterud eller Laane.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling