Lege: - Flere kan ha fått feil diagnose

Etter at flåttforskere brøt loven.

KLAGET: Det var, blant andre, lege og epidemiolog Preben Aavitslan - som lenge har vært kritisk blant annet til Lars Monsens flåttsykdom - som klaget inn UiO-forskerne til Statens Helsetilsyn. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KLAGET: Det var, blant andre, lege og epidemiolog Preben Aavitslan - som lenge har vært kritisk blant annet til Lars Monsens flåttsykdom - som klaget inn UiO-forskerne til Statens Helsetilsyn. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av legene som klaget inn Univesitetet i Oslo etter mangelfull flåttforskning, er glad Helsetilsynet nå har felt forskerne for brudd på helseforskningsloven.

Epidemiolog Preben Aavitsland har lenge vært kritisk til forskningen, ledet av de pensjonerte biologene Ivar Mysterud og Morten Laane, som fram til september i fjor fant sted ved universitetet.

- Til for å beskytte Han mente, sammen med kollega Dag Berild, at UiO forsket ulovlig da de prøvde å finne en måte å påvise borreliabakterier (som stammer fra flåttbitt) i mennesker.

- Det er bra at Helsetilsynet griper inn mot forskning på mennesker når den ikke følger reglene. Reglene er der for å beskytte pasientene, sier Aavitsland til Dagbladet.

UiO er felt for flere brudd på helseforskningsloven, og er blant annet bedt om å slette alt av materiale de samlet inn under prosjektet.

«Statens helsetilsyn mener det foreligger brudd på helseforskningsloven (...). Universitet i Oslo pålegges å stanse forskningsprosjektet (...) og videre pålegges Universitetet i Oslo å nedlegge forskningsbiobanken som er opprettet i forbindelse med forskningsprosjektet», heter det i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer