Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Legger egg som utvikler seg under huden på føttene dine

Hjelper å bruke sokker med insektspray i sandalene.

LOPPEFØTTER: Tunga penetrans, på engelsk ofte kalt jigger flea, er en loppe som legger egg under huden på menneskeføtter hvor eggene utvikles, forteller reiselege Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: WOKKA/CREATIVE COMMONS
LOPPEFØTTER: Tunga penetrans, på engelsk ofte kalt jigger flea, er en loppe som legger egg under huden på menneskeføtter hvor eggene utvikles, forteller reiselege Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: WOKKA/CREATIVE COMMONS Vis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

De stikker, biter, kryper og kravler. På reisefot kan man møte mange kryp med to, fire, seks eller enda flere bein, pigger og brodder som vi ikke kjenner til her hjemme.

Første leser med spørsmål til Dagbladets reiseeksperter skal backpacke verden rundt, og har hørt om insekter som legger egg under huden på mennesker som klekker når man kommer hjem til Norge.

- Hva er det, og hvordan kan man unngå å få insektsegg under huden? er spørsmålet til Dagbladets reiseekspert, Reiseklinikkens Gunnar Hasle.

Flueegg - Dette finnes både i Afrika og Latin-Amerika. Det er flueegg som er spesialisert på å utvikle seg under huden hos pattedyr, sier Hasle.

- Det er svært sjelden vi ser dette, og det er ikke alvorlig, legger han til.

Hasle anbefaler ikke å ta andre forholdregler en å generelt beskytte deg mot insektstikk, og rense og plastre eventuelle sår og rifter.

Fotloppe Det finnes også en spesiell loppeart, tunga penetrans, som legger egg under huden på menneskeføtter, og som utvikles videre der, forteller Hasle:

- Dette er heller ikke alvorlig, men man kan få bakterieinfeksjoner på grunn av disse, sier reiselegen.

Hasle fraråder derfor å gå barbent i tropene.

- Om du får høre at slike lopper forekommer et sted du er, bør du ha sokker i sandalene som er sprayet med insektmiddel, anbefaler han.

Kråkeboller Neste leser tråkket på en kråkebolle da han var i Kroatia. Det gjorde veldig vondt, og det var utrolig vanskelig å få ut piggene.

Hva bør man gjøre om man tråkker på en slik og kan det være farlig? lurer han på.

- Det er så vidt jeg vet ikke noen giftige kråkeboller i Middelhavet. Men om man ikke får ut piggene kan dette gjøre vondt i lang tid, sier Hasle.

Man bør prøve å plukke ut piggene så snart som mulig helst med en ren sprøytespiss.
 
Forbygging viktigst Men det gjør også vondt å ta ut piggene, så det er forebyggelse som er det viktigste, mener Dagbladets reiseekspert:

- Ikke bad når det er mørkt. Prøv å trå på sand og steiner der du ser at det ikke er kråkeboller, og kom deg over i flytende tilstand så snart som mulig. Små barn bør bruke badesko, sier han.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

I verste fall kan det bli infeksjoner rundt piggene:

- Man bør sørge for å ha gyldig stivkrampevaksine, råder Hasle.

Risiko for hiv Til slutt et spørsmål om det er større sannsynligheten for å få kjønnsykdommer når man er på ferie i utlandet?

- Jeg tror ikke at det er farligere ha sex med ei jente fra Askim i Thailand enn i Norge, sier Hasle og fortsetter:

- Om man har sex med lokalbefolkningen i et fattig land er det stor sannsynlighet for at man har med sexarbeidere å gjøre.

Da er risikoen for kjønnssykdommer, herunder hiv, stor, forteller han: Spesielt om man ikke bruker kondom under hele samleiet.

Test dere sammen - Det er ikke alltid det fortoner seg som prostitusjon når man treffer en lokal dame. Personlig synes jeg det er nokså umandig å benytte vårt økonomiske overtak til å skaffe sex, sier Dagbladets reiseekspert.

Hvis du treffer en potensiell fremtidig livsledsager på en reise, bør du forslå at dere tester dere sammen, blant annet for hiv, før det blir alvor, råder Hasle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media