Lei av den trauste, tørre brødskiva?

Her er oppskriften på saftige smørbrød à la Brimi.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

GODT SMURT: Arne Brimi smører gode og smakfulle sommersmørbrød med frisk salat, svinenakke, blåost og elgkarbonader. Foto: METTE MØLLER
SMØRBRØD MED SVINENAKKE: Svinenakke er godt og mørt kjøtt som egner seg utmerket til smørbrød. Foto: METTE MØLLER
SMØRBRØD MED BLÅOST: Panneristede brødskiver med rause skiver med ost og sprø, frisk salat med honning og hasselnøtter i dressingen. Foto: METTE MØLLER
SMØRBRØD MED ELGKARBONADER OG LANGSTEKT LØK: Brimi bruker elgkarbonader i denne klassikeren. Foto: METTE MØLLER

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

KLASSISK BRIMI-SMØRBRØD: Karbonadesmørbrød med langstekt løk. Foto: METTE MØLLER
KLASSISK BRIMI-SMØRBRØD: Karbonadesmørbrød med langstekt løk. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Den viktigste ingrediensen i et vellykket smørbrød er et godt og smakfullt brød.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Arne Brimi bruker aller helst sitt hjemmebakte bordbrød.

Brødet er populært følge til maten på Vianvang, og nå deler Brimi oppskriften med Dagbladets lesere.

Fristende brødskiver - Serverer du smørbrød uten skikkelig brød, kan du like gjerne bare servere pålegget, mener Arne Brimi.

Nå bruker han heller ikke særlig mye smør på smørbrødene sine. Gode dressinger basert på olje og sitron går igjen når han komponerer fristende brødskiver på den skiferbelagte kjøkkenbenken i den eldste delen av Vianvang.

I bakgrunnen brenner det i husets store, vedfyrte middelhavsovn. Det er der han steker alle brødene.

- Men det går fint an å lage disse brødene i en vanlig komfyr også. Jeg steker dem i små, ildfaste former, og bruker mye olivenolje og litt maldonsalt. Dette gir en sprø og smakfull skorpe på brødet, sier Brimi.

Smørbrød med blåost Ett av hans favorittsmørbrød er basert på mye frisk salat vendt i en god dressing av olivenolje, sitron, honning og finhakkede hasselnøtter. Dette passer veldig godt til god blåost.

Brimi bruker gjerne norske Selbublå, og han serverer smørbrødet med panneristede brødskiver og søte tomater.

- Bruk rause skiver med ost og sprø, frisk salat. Dette er fenomenalt godt, sier Brimi.

Karbonadesmørbrød er en klassiker som er verdt å minne om, synes kokken. Han bruker aller helst elgkarbonader, og løken skal stekes lenge og forsiktig.

- Her er langtidsstekt løk veldig viktig. Stek i godt med smør, på middels varme og gjerne i minst 30 minutter. Slik får du mest mulig sødme i løken, råder Arne Brimi.

• Les også: Se hva Dagbladets nye kokk frister med denne helga.