RIPER PÅ TALLERKENEN? Riper på porselenet kan oppstå dersom bestikket er for mykt - eller glasuren på porselenet er for myk. Foto: KRISTIN SØRDAL
RIPER PÅ TALLERKENEN? Riper på porselenet kan oppstå dersom bestikket er for mykt - eller glasuren på porselenet er for myk. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Lei av riper i tallerkenen?

Da har du antagelig kjøpt fra feil produsent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside: En svensk test utført av Testfakta.se, viser at det er stor forskjell på hvor lett tallerkener lar seg ripe, og hvor lett det går skår i tallerkenene.

Det er imidlertid ingen umiddelbar kobling mellom dyre og billige produkter, selv om den som kommer ut som best i test, også er blant de aller dyreste.

Når det er sagt, så deles jumboplassen av testens aller billigste og en av de dyrere.

Les også: Kutt ned på vaskemiddelet når du skal vaske penserviset

Full pott Testfakta har testet åtte serviser som selges på det svenske markedet, og i alle fall sju av disse selges også i Norge.

De har altså testet hvor lett det er å lage riper og spor etter bestikk på de ulike tallerkenene, og hvor lite - eller mye - som skal til for at det går skår av kanten på tallerkenen.

Rörstrand kommer ut som best i test og med maksimal poengscore, mens Ikea og Matteus kommer på jumboplass, med ganske dårlig totalscore.

Les også: Lim serviset om det knuser!

Slik blir det merker Noen typer bestikk kan lage mørke riper på tallerkener. Dette kan skyldes både selve metallet, innholdet av nikkel samt utformingen av knivens skjæretagger - alt dette kan lage svarte streker på porselenet.

- Stål som er for mykt, kan gi en stripe på tallerkenen. Når man gnir to ting mot hverandre, som stål og porselen, er det slik at den som er svakest vil gi seg. Om stålet da er mykere enn overflateporselenet, kan man få en stripe. Men også om stålet er hardere enn overflateporselenet, kan du få riper. Men da er det en klar ripe, ned i selve overflateporselenet, forteller produksjonssjef Floyd Malek hos Porsgrunds Porselænsfabrik til Dinside.

Ulik kvalitet på porselenet vil også spille en rolle med tanke på hvor lett det kan bli merker.

- Dette vil avhenge av kvaliteten på porselenet. Rimeligere porselen har gjerne myke glasurer, fordi det er for lite kvarts i det, sier Malek.

Og en myk overflate på porselenet vil være mer mottakelig for riper.

Ulike typer porselen I motsetning til bestikk, hvor du kan analysere deg fram til et bra kvalitetsprodukt ved hjelp av en legeringsskala, er det ingen slike standarder eller merkeordninger for porselen.

Det finnes også ulike typer porselen:
• Flintgods - som er leirgods brent ved 1200 grader, og som er et billigere porselen.
• Benporselen - som blant annet inneholder aske fra bein, derav navnet, og er veldig fint og tynt - men likevel sterkt. 
• Feltspatporselen - som brennes på 1400 grader og er veldig slitesterkt.
• Steingods - som er laget av leire og kvarts.

Fire av produktene i Testfaktas test er feltspatporselen, blant annet testvinneren fra Rörstrand. Det er imidlertid også serviset fra Ikea, som er på delt jumboplass. Hvilken type porselen serviset ditt er laget av, kan dermed ikke si noe om hvor motstandsdyktig det er mot riper, ifølge testen.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer