ØDE ØY: På Hvaler kan du leie denne hytta, som er det eneste huset på øya. Stedet er blant de 50 mest populære utleieobjektene til AirBnb - på verdensbasis. Foto: Cecilie og Eivind Sundrehagen
ØDE ØY: På Hvaler kan du leie denne hytta, som er det eneste huset på øya. Stedet er blant de 50 mest populære utleieobjektene til AirBnb - på verdensbasis. Foto: Cecilie og Eivind SundrehagenVis mer

Hvaler:

Leier ut øde øy: - Den er veldig privat og spesielt populær blant kjærestepar og nygifte

Øya på Hvaler er Skadninavias mest ettertraktede AirBnb-objekt.

- Hele 2019-sesongen er bortbestilt allerede, sier Eivind Sundrehagen om den private øya han leier ut gjennom Airbnb på Hvaler i skjærgården utenfor Fredrikstad.

STOLTE: Eivind og Cecilie Sundrehagen eier Skandinavias mest populære AirBnb-objekt. Foto: Privat
STOLTE: Eivind og Cecilie Sundrehagen eier Skandinavias mest populære AirBnb-objekt. Foto: Privat Vis mer

Øya, som inneholder ei enkel hytte, ei brygge og 10 000 kvadratmeter med ellers uberørt natur, er igjen kåret til Norges mest populære utleieobjekt innen AirBnb-universet.

- Det har den vært de to siste åra. Men nå er den også mest etterspurt i hele Skandinavia, og blant de 50 mest populære på verdensbasis. Jeg legger ikke skjul på at jeg synes det er litt stas, sier Sundrehagen, som sammen med kona Cecilie leier ut stedet for 1900 kroner i døgnet.

Veldig privat

Hytta er liten og enkel, med en sovehems i tillegg til en slagbenk.

Standarden er imidlertid ingen begrensing for populariteten.

- Vi er fullbooket hele neste sommer, sier Sundrehagen.

- Hvem leier?

- Å, det er mange forskjellige. Men få nordmenn. Jeg tror ikke vi har hatt norske gjester her siden 2015.

NØKTERN STANDARD: Den lille hytta har enkel standard. Det setter ingen begrensning på populariteten. Foto: Cecilie og Eivind Sundrehagen
NØKTERN STANDARD: Den lille hytta har enkel standard. Det setter ingen begrensning på populariteten. Foto: Cecilie og Eivind Sundrehagen Vis mer

- Det viser seg at øya er spesielt populær blant kjærestepar, og flere nygifte ønsker å tilbringe hvetebrødsdagene sine her. Det blir jo ganske privat der da, ettersom det ikke er andre hus på øya, sier Sundrehagen, som kjøpte øya sammen med kona for noen år siden.

- Men også fra barnefamilier har vi stor pågang, sier han.

- Ei privat øy er jo unektelig like eksotisk for mange søreuropeere som palmer og kritthvite sandstrender er for oss, sier Sundrehagen.

Vil utvide

Siden øya ble kjøpt i 2012, er hytta utbedret til helt grei bostandard. Ekteparet ønsker imidlertid å utvide og gjøre det lille skjærgårdsparadiset tilgjengelig også for andre grupper.

EGEN BÅT: En liten motorbåt følger med i leieprisen. Foto: Privat
EGEN BÅT: En liten motorbåt følger med i leieprisen. Foto: Privat Vis mer

- Vi kommer til å levere en byggesøknad nå i høst. Så får vi se om vi får de tillatelsene vi trenger. Vi ønsker blant annet å kunne tilby en mulighet for to familier som ferierer sammen, og vi ønsker å kunne legge stedet til rett for bevegelseshemmede.

- Er kommunen velvillig, kan vi bli den første private utleieøya i verden som er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Ingen gullgruve

Selv om etterspørselen etter å få leie øya langt overgår kapasiteten, hevder Sundrehagen at det ikke er noen økonomisk gullgruve.

- Vi blir ikke rike av dette stedet, men det går så vidt rundt. Sesongen er jo relativt kort. Vi leier hovedsakelig ut bare om sommeren. Skal noen leie her utenom sesongen, må vi være sikre på at de er vant med norske forhold. Sommerstid er selv uvær vakkert på Hvaler, men på seinhøsten og vinteren kan de spartanske forholdene være farlige for gjester som ikke har erfaring med friluftsliv.

SKJÆRGPRDSIDYLL: Den private øya frister særlig kjærestepar og nygifte, forteller innehaverne. Foto: Cecilie og Eivind Sundrehagen
SKJÆRGPRDSIDYLL: Den private øya frister særlig kjærestepar og nygifte, forteller innehaverne. Foto: Cecilie og Eivind Sundrehagen Vis mer

- Selvsagt er det morsomt at stedet vårt er blant de 50 mest etterspurte utleieobjektene i hele verden, sier husverten.

Markedsføring trenger han ikke tenke på. Media over hele verden har omtalt øyperla på Hvaler. Seinest forrige uke skrev anerkjente Conde Nast Traveler en stor artikkel der de omtalte de mest populære AirBnb-stedene i hvert eneste land i hele Europa.

Selvsagt var Cecilie og Eivind Sundrehagens private øy Norges representant.