- Lener du deg for langt fram ender du opp med å spise sand

Og ja, du må smøre skia i ørkenen. Se video.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Trodde du at du bare kunne stå på telemarkski ned bratte og snørike fjell godt over tregrensa, må du tro om igjen.

For da Jørgen Veiby (21) nylig var i Namibia sammen med kjæresten Elisabeth Tvete (21), var det som du kan se i videoen over, noe helt annet enn dromedarsafari de satte i gang med ute i sanddynene i den namibiske ørkenen.

Her holder nemlig tyske Henrik May til.

I ti år har han holdt på med det han elsker over alt på jord, nemlig å kjøre ski i sand, forteller Veiby i en e-post til Dagbladet.

Lovende alpinist På slutten av nittitallet var Henrik May både en lovende skihopper og alpinkjører, og jobbet som politi i Tyskland.

ØRKENGLEDE: Du blir nesten rørt når du som nordmann står på toppen av en sanddyne i Afrika, med det norskeste av det norske på beina klar til å sette utfor, forteller Jørgen Veiby. Foto: PRIVAT
ØRKENGLEDE: Du blir nesten rørt når du som nordmann står på toppen av en sanddyne i Afrika, med det norskeste av det norske på beina klar til å sette utfor, forteller Jørgen Veiby. Foto: PRIVAT Vis mer

Men etter at han så vidt overlevde et alvorlig trafikkulykke, var han ikke lenger i stand til å fortsette karrieren. Da bestemte han seg for å begynne på et nytt liv.

Han dro til Swakopmund i Namibia, skjønte raskt at turismen var økende, og etterhvert oppdaget han at sanddynene i ørkenen kunne egne seg til ski, skriver Veiby.

Ikke smørefritt Veiby og kjæresten, begge fra Fetsund i Akershus, møtte Henrik May på en 25 dagers tur i regi av Drifters Adventures.

Selv hadde de aldri trodd de skulle stå på ski i Afrika, forteller Veiby. 

Hos May fikk de leie alt utstyret de trengte. Og sand er ikke bare sand. Det finnes flere hundre forskjellig nyanser, våt, tørr, kald, varm, fin, grov, og så videre.

Alle variantene krever riktig preparering av skiene med riktig smøring.

Guinnes-rekord Selv har den tyske ørkenskientusiasten stor tro på at skisporten kan utvikles, og ifølge Veiby har han utviklet egen voks som gjør skikjøring på sand flere ganger raskere.

ØRKENLIV: I Namibia får du vakker utsikt, og bakker både for dem med og uten skierfaring fra før. Foto: PRIVAT
ØRKENLIV: I Namibia får du vakker utsikt, og bakker både for dem med og uten skierfaring fra før. Foto: PRIVAT Vis mer

For det går unna:

Henrik May har Guinness-rekorden som «fastest sand skier». Rekorden ble satt i 2010, da han kom opp i en hastighet på 91,12 kilometer i timen.

Bratte bakker Du kan stå på ski i sand både Kina og California, men ifølge May finner du ikke brattere og høyere sanddyner enn i Afrika noe annet sted i verden, forteller Veiby.

Landskapet er øde, og det finnes hverken mennesker eller bebyggelse på mange mils avstand. Noen timer unna ligger nasjonalparken Etosha.

- Bakken vi prøvde oss på var både lett å gå opp og relativt enkel å kjøre ned, skriver han til Dagbladet.

Du finner bakker både for de med og uten skierfaring fra før.

SKIENTUSIASTER: Jørgen Veiby (t.h.) møtte sandskikjører Henrik May (t.v.) på en 25 dagers tur i Afrika. Foto: PRIVAT
SKIENTUSIASTER: Jørgen Veiby (t.h.) møtte sandskikjører Henrik May (t.v.) på en 25 dagers tur i Afrika. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det er på mange måter veldig likt som snøskikjøring. Men lener du deg for langt fram ender du opp med å spise sand, og tar du for krappe svinger mister du fart, forteller han.

Blir nesten rørt Selv mener Veiby og kjæresten at dette er en sport de fleste skivante nordmenn kan beherske.

En av de største forskjellene fra vinterskikjøring er at du slipper å tine tærne i varmestua.

- Du blir nesten rørt når du som nordmann står på toppen av en sanddyne i Afrika med det norskeste av det norske på beina klar til å sette utfor, skriver Veiby.

- Etter noen runder er det som å base i puddersnø, perfekte forhold hele tiden, hele året, avslutter han.

Vil du lese mer om Henrik May, kan du besøke hjemmesiden hans www.ski-namibia.com.