Leo (3) og Ask (4) spiste seg friske

Fikk nye liv da de la om kostholdet.

ET ROLIG MÅLTID: Det var ikke vanlig før Leo begynte på diett. Pappa Tore, Leo, lillebror Liam og mamma Renate koser seg ved frokostbordet. FOTO: Anne Elisabeth Næss
ET ROLIG MÅLTID: Det var ikke vanlig før Leo begynte på diett. Pappa Tore, Leo, lillebror Liam og mamma Renate koser seg ved frokostbordet. FOTO: Anne Elisabeth Næss Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ja, dét er sjokoladekaka som du skal ta med deg i bursdagsselskap, Leo, sier mamma Renate Røseth til Foreldre & Barn.

Det er tidlig morgen og Leo (4) har satt seg på kjøkkenbenken for å vise fram alle matvarene som ikke inneholder melk eller gluten.

- Denne har jeg i barnehagen, sier han, og holder opp boksen med leverpostei.

Det er ikke lett å se at denne gutten var svært autistisk for bare ti måneder siden. Han prater en del, smiler og er imøtekommende. Det er han som har skrevet LEO med magneter på kjøleskapet.

Sjokk-diagnosen I mars i fjor var situasjonen en helt annen. Leo viste ingen interesse for andre barn, han kunne være aggressiv og utagerende.

- Han satt aldri stille og lekte. Vi måtte være to voksne for å ta ham med til butikken. I tillegg hadde han konstant diaré, sier Renate.

Leo fikk autisme-diagnosen etter et heldagsintervju i forbindelse med Den norske mor og barn-undersøkelsen. I oppsummeringen står det at Leo kun kommuniserer med enkeltord og to-ordsytringer. Han viser begrenset interesse for andre barn, og deltar ikke i fantasilek. Gutten har vanskelig for å vise følelser, og blir opprørt over små forandringer i rutiner og omgivelser. Han har en repeterende adferd og kan hyle helt umotivert. Han biter, klorer, spytter og slår uten provokasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer