Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Thailand-ferie

Leonardo DiCaprio gjorde den verdensberømt i «The Beach» - nå stenges paradisstranda for turister

For mange turister.

BLIR STENGT Turist-tilstrømmingen til Maya Beach, som Leonardo DiCaprio gjorde verdensberømt med filmen «The Beach» i år 2000, blir midlertidig stengt. Slitasjen har blitt for stor og naturen klarer ikke å hente seg inn. Foto: NTB Scanpix
BLIR STENGT Turist-tilstrømmingen til Maya Beach, som Leonardo DiCaprio gjorde verdensberømt med filmen «The Beach» i år 2000, blir midlertidig stengt. Slitasjen har blitt for stor og naturen klarer ikke å hente seg inn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har denne stranda på må-oppleves-listene sine. Men det kan fort være for sent. Etter at Leonardo DiCaprio gjorde stranda verdenskjent gjennom kassasuksessen «The Beach» fra år 2000.

KASSASUKSESS: Leonardo DiCaprio under innspillingen av «The Beach» i 1999. Foto: NTB Scanpix
KASSASUKSESS: Leonardo DiCaprio under innspillingen av «The Beach» i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Myndighetene har nemlig bestemt å stenge fantastiske Maya Beach på øya Koh Phi Phi Leh for turister fra juni i år, skriver The Guardian.

Årsaken: Det kommer for mye folk dit. Det maritime livet blir skadet og for å forsøke å redde korallene har myndighetene bestemt seg for å frede stranda og stenge den for turister i perioden juni til september i år.

Stenges permanent

Det er registrert opptil 5000 besøkende om dagen i Maya-bukta. De aller fleste kommer med båt fra Phuket eller Phi Phi og korallene skal ha tatt skade av alle denne trafikken. Hovedsaklig på grunn av båter som ankrer og plast som dumpes i sjøen.

Thon Thamrongnawasawat, fakultetsleder for fiskeristudier ved Kasetsart-universitetet i Bangkok, sier i et intervju med Deutsche Welle at 80 prosent av korallene i Thailand allerede er ødelagt, og at den beste løsningen for Maya-bukta var at den ble permanent stengt for turister.

Thon forteller at han besøkte «The Beach» i 2016 og ble målløs over å se hvor mange mennesker det var der.

Lite magisk

OVERBEFOLKET: Opptil 5000 turister kommer til Maya Beach hver dag. Det er mer enn livet i havet kan absorbere. Foto: NTB Scanpix
OVERBEFOLKET: Opptil 5000 turister kommer til Maya Beach hver dag. Det er mer enn livet i havet kan absorbere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Maya Beach ble et slags ikon over det fullkomne uberørte paradis i filmen «The Beach». Du får et annet inntrykk om du reiser dit i dag, sier Sam Clark, en turoperatør i selskapet Experience Travel.

- Det er ei vakker bukt, og du kjenner den igjen fra filmen. Men det vrimler av båter og det er horder av turister der hver dag. Det er mye støy og alt annet enn magisk der nå, sier Clarke til The Guardian.

Han ønsker en stengning velkommen.

- Om det er det som skal til for at korallene skal få tid til å revitalisere seg, støtter jeg det, sier Clarke, og legger til:

- Turistmyndighetene i Thailand har muligheten til å se hva 40 år med turisme har gjort med for eksempel Spania. Forhåpningsvis lærer de av det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!