Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Les dette før du begynner å male

Her er ekspertenes tips til deg som skal male innvendig.

DROPP TAPEN: Malermesteren anbefaler å male uten tape. FOTO: Øivind Lie
DROPP TAPEN: Malermesteren anbefaler å male uten tape. FOTO: Øivind Lie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing av boligen sin. Landet rundt går maleglade folk løs på alt fra gulnede furuvegger til helsparkling av gamle strivegger. Men tar fatt på malekosten er det et par ting du bør ta stilling til.

Profftips nummer en er å dekke til deg selv og rommet der du skal male. Malejobben er ikke ferdig når du legger fra deg penselen. Du glemmer fort å regne inn tiden du bruker på å fjerne søl, og å få maling ut av håret.

- Har du brukt god tid på å dekke til skikkelig, jobber du friere og mer effektivt, sier malermester Jens Petter Lunde.

Alt må dekkes Dekk hodet når du tar på deg maleklær. Det er også lurt å smøre hender og underarmer med vaselin før du begynner å male. Da er det lettere å få av malingen etterpå.

Legg en liten remse med tape på kanten av spannet, der du heller. Da kommer det ikke maling ned i randen der lokket sitter.

Papptallerkener er smarte greier når du maler. Bruk en under spannet og en til å legge pensler og rørepinne på.

Tildekking av vegger gjør du med dekkeplast, som det finnes lure varianter av. De kommer med tape festet på den ene langsiden. Da er det bare å feste tapen, samtidig som du ruller ut plasten.

Malefilt er overlegent når du skal dekke gulvet. Filtoversiden absorberer malingen. Baksiden er plastbelagt, slik at malingen ikke trekker igjennom. Samtidig gjør den at filten ligger stabilt mot underlaget. Filten flytter du med etter hvert som malearbeidene skrider frem. Den kan rulles sammen etter bruk og lagres til neste gang. Den finnes på ruller i 10 meters lengde.

Dropp tapen Tape er for amatører, mener malermester Jens Petter Lunde. For profesjonelle malere er tape noe som kun skal brukes i spesielle tilfeller. - Å male inntil en list eller å male et vindu uten tape krever litt trening, men når du først har lært det, blir tape bare noe som ødelegger og gir et dårlig resultat. Det du sparer i tape, kan du bruke på en god pensel.

DET NYTTIGSTE VERKTØYET: Ett av de nyttigste og billigste verktøyene er en fuktig fille. Den bruker du når du skal tørke av malingsøl, og når du skal legge akrylfuger. Bruk den også til å pakke inn penslene når du tar en pause.  Når du legger akryl kan du fukte og tørke fingeren med den når du drar over fugene, og til å glatte ut massen. Bruk pensel når du glatter ut til slutt. Tynner du akrylmassen med vann, har du en god grunning som du kan påføre med pensel før du legger akryl. Bytt ut malerbrettet med en bøtte. Da unngår du skjolder og du jobber raskere. FOTO: Ifi
DET NYTTIGSTE VERKTØYET: Ett av de nyttigste og billigste verktøyene er en fuktig fille. Den bruker du når du skal tørke av malingsøl, og når du skal legge akrylfuger. Bruk den også til å pakke inn penslene når du tar en pause. Når du legger akryl kan du fukte og tørke fingeren med den når du drar over fugene, og til å glatte ut massen. Bruk pensel når du glatter ut til slutt. Tynner du akrylmassen med vann, har du en god grunning som du kan påføre med pensel før du legger akryl. Bytt ut malerbrettet med en bøtte. Da unngår du skjolder og du jobber raskere. FOTO: Ifi Vis mer

En oval nr. 6 er et godt utgangspunkt hvis du skal male vinduer. Du trenger også en liten platebit til å trimme penselen på, og en fille, hvis du mot formodning skulle male feil. Skal du male inntil en list, start påføringen i litt avstand fra den. Dra penselen nærmere og la de ytterste penselhårene legge seg inntil listen mens du fortsetter med et jevnt drag. Ikke klem penselen hardt.

Forbered ruller og pensler Mye av grisingen skyldes mangel på preparering av redskapene. Er rulla eller penselen ny, gjør du den først gjennomvåt. Deretter slår du av eller ruller ut alt vannet. Dypp penselen et par centimeter ned i spannet og kryst den mot en papp eller trebit. Rulla dypper du i maling og ruller den mot en papplate. Da er de klare for jobb, med mindre renning og spruting. Er penselen brukt, må du slå den av slik at du blir kvitt alle løsemidler.

Ikke overfyll rulla eller penselen med maling. Da blir det bare drypping og grising. Ikke press når du bruker rulle. Rull rolig uten for stor fart. Bruker du pensel, kan det være lurt å ha to; en i hver hånd. Den ene til å male med, og den andre til å rense malerpenselen med så det ikke renner maling ned langs armen din.

Mal om vinteren Innvendig treverk bør males om vinteren, fordi det da er tørrest og treverket har trukket seg sammen. - Det er best å male når det er kaldt ute og kunstig oppvarming inne, sier malermester Terje Ringdal. Han anbefaler å male panelet i februar-mars for å minske risikoen for krympesprekker.

Alltid grunning Ikke hopp over grunningen. Maler du ubehandlet treverk, må du enten bruke grunning med kvistlakk, eller grunning og kvistlakk hver for seg. Etter vask og slip legger du et strøk med grunning før du sparkler. Da får sparkelen også god vedheft.

Pass på at du ikke sparkler for tykke sjikt. Uansett om du flekksparkler eller skjøtesparkler er det viktig å huske på at du helst skal sparkle i 2-3 runder. Sparkler du tykke lag, ser det bra ut med en gang, men etter noen måneder kan det bli dype søkk der du har sparklet.

Strøkent treverk Vanntynnbar maling tørker fortere enn den gamle oljemalingen. Det gjør at du må jobbe metodisk og raskt om du skal få et bra resultat, råder Annie Helen Pedersen. Hun er norgesmester for lærlinger og malersvenn hos malermester M. Bratfoss AS.

Se etter naturlige inndelinger på det du skal male når du maler på treverk, og gjør deg ferdig med ett område av gangen. Hold treverket, utstyret og malingen mest mulig fritt for støv og rusk.

Bruk gjerne en kombinasjon av rulle for å påføre malingen raskt, og en bred pensel for å stryke ut. Den bruker du også til å male der du ikke kommer til med rulla. Syntetbust forhindrer «lus» på penselen, siden rusk ikke fester seg så lett til den syntetiske busten. Mange syntetbuster er finere i tuppen. De gir en glattere finish enn pensler som er like grove hele veien. Husk hvor du har malt tidligere, så unngår du doble strøk. Sett penslene i vann når du tar en pause.

Unngå skjolder Skal du male store, jevne flater, er det viktig å unngå skjolder. De kan oppstå når du bruker rulla feil, mener malermester Svein

Nedberg Hansen i utprøvningsavdelingen hos Jotun utdyper:

- Vannbasert maling tørker fort, og legger du tynne strøk, tørker den enda fortere. Kjører du rulla frem og tilbake på rullebrettet, har den lite maling i seg. Når du så gnukker og gnir den for å dekke et størst mulig felt, blir det en veldig tynn påføring som tørker nesten med en gang. Når du starter neste påføring, blander ikke malingen seg der du overlapper, og det blir en skjold.

GRUNNING: Grunningen er viktig og legger selve grunnlaget for resultatet. ikke dropp det. Foto: Jotun
GRUNNING: Grunningen er viktig og legger selve grunnlaget for resultatet. ikke dropp det. Foto: Jotun Vis mer

Bruk en malerullbøtte, oppfordrer Nedberg Hansen. - Når du påfører maling, skal rulla løpe lett over overflaten, og du skal ikke legge press på. Da får du påført passe mye maling.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Unngå kjøkkentabbene

Kan være tidenes vidundermiddel

Ikke gjør dette når du flyr alene med barn

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

APPELSINHUD: Bruker du rulle, blir det en struktur som minner om appelsinhud. Derfor er det lurt å etterstryke med en bred pensel. FOTO: Ifi
APPELSINHUD: Bruker du rulle, blir det en struktur som minner om appelsinhud. Derfor er det lurt å etterstryke med en bred pensel. FOTO: Ifi Vis mer
JOBB SAMMEN: Om en ruller og en stryker ut blir resultatet bra.  FOTO: Ifi
JOBB SAMMEN: Om en ruller og en stryker ut blir resultatet bra. FOTO: Ifi Vis mer