BOBILMESSE: På CMT-messen i Stuttgart i januar fant vi over 800 bobiler utstilt. Foto: Geir Svardal
BOBILMESSE: På CMT-messen i Stuttgart i januar fant vi over 800 bobiler utstilt. Foto: Geir SvardalVis mer

Les dette før du kjøper bobil

På jakt etter bobil? Det lønner seg å leie først.

Bobilmarkedet er i vekst. I dag antas det at rundt 35 000 bobiler er registrert med norske skilter. I fjor ble det solgt 2500 nye bobiler, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken.

En god del av disse kjøpte sannsynligvis feil bobil. "Feil", i den forstand at de ikke kjøpte den bobilen familien ville hatt størst glede av.

Først og fremst er det viktig å være klar over at det finnes fire hovedtyper av bobiler, og det første du må gjøre er å finne ut hvilken av disse typene som best dekker ditt behov.

Alkove Dette er en familieorientert klassisk bobil. Navnet kommer av den praktiske sovealkoven over førerhuset. En svært plassgunstig bobil, men sjelden pen å se på.

Passer for familier som trenger 4-6 sengeplasser, og et sted hvor tenåringer kan være litt for seg selv.

Delintegrert Gjerne av samme størrelse som alkovebilene, men uten alkoven. Dermed ser de som regel penere ut, men har ikke samme gode plassutnyttelsen.

TENÅRINGSFAVORITT? Alkovebobilen har fast sengeplass til to over førerhuset. Her kan man også være litt for seg selv. Foto: Geir Svardal
TENÅRINGSFAVORITT? Alkovebobilen har fast sengeplass til to over førerhuset. Her kan man også være litt for seg selv. Foto: Geir Svardal Vis mer

Men de er rommelige, har gjerne en dobbeltseng bakerst, og stadig flere kan fås med en genial senkeseng over førerhuset. Ingen spesielle ulemper, og stadig mer populære i Norge.

Passer for små familier og par som bare av og til skal ha med seg gjester på tur.

Helintegrert De helintegrerte bobilene har, i motsetning til alkovebilene og de delintegrerte, ikke et tydelig skille mellom trekkvogn og boenhet.

Også denne typen har gjerne en senkeseng over førerhuset, og drar uansett fordel av stor plass. Ulempen er som regel en høyere pris enn for de andre bobiltypene.

Passer for deg som har råd og vil ha god plass, og sjelden ferdes på krøtterstier.

Kassevogn/bybobiler Varebiler som er innredet som bobiler, og har det meste av det du trenger - inklusive toalett, vann og varme.

POPULÆR: De delintegrerte bobilene er kanskje Norges mest populære i dag. Foto: Geir Svardal
POPULÆR: De delintegrerte bobilene er kanskje Norges mest populære i dag. Foto: Geir Svardal Vis mer

Enklere å manøvrere enn store bobiler, og mer relevante som allroundbiler. Ulempen er prisen; disse er ikke spesielt billigere enn større bobiler.

Passer for par, eller den som reiser alene.

Lei først Når du har funnet hvilken type bobil du mener passer ditt behov best, er det tid for å studere interiørløsninger. Hver enkelt bobilprodusent har gjerne mange forskjellige interiørløsninger for samme bobil, og det aller viktigste er å finne ut hvordan du vil ha sengeplassene - på langs, på tvers, dobbeltseng, enkeltsenger, senkeseng?

Som i båter er dette viktig, for når man skal oppholde seg over tid på begrenset plass, kan et praktisk interiør gjøre stor forskjell.

Men hvordan skal du i praksis vite hvilken type bobil som passer deg best?

ROMSLIG: Integrerte bobiler byr på godt med plass. Foto: Geir Svardal
ROMSLIG: Integrerte bobiler byr på godt med plass. Foto: Geir Svardal Vis mer

- Det kan være smart å leie en bobil en helg, for å prøve ut løsningene sammen med familien, sier Paal Lyche, som inntil nylig var president i Norges Caravanbransjeforbund.

Lyche mener også at du bør vurdere forskjellige merker og modeller, og studere interiørløsningene.

- Kjøremessig er det ikke så stor forskjell. De er stort sett bygd over samme lest, og i sytti prosent av tilfellene står det en Fiat i bunn.

Nettsteder som gir god informasjon om bobil:

LEI FØRST: Paal Lyche er bobilforhandler, og råder deg til å være nøye med å kjøpe riktig bobil. Foto: Geir Svardal
LEI FØRST: Paal Lyche er bobilforhandler, og råder deg til å være nøye med å kjøpe riktig bobil. Foto: Geir Svardal Vis mer

www.bobilforeningen.no
www.caravanklubben.no
www.bobilverden.no
www.bobilportal.no
www.bobil-norge.no

Dessuten vil vi anbefale Bobilboka, som har mye nyttig informasjon - ikke minst for nybegynneren. Også i det første Vi Menn Bil Bobil får du mange flere tips rundt bobilhold, reisetips, opplevelser og bobil-tester.

Les også: Her er årets nye SUV-er
Du bestemmer om denne lekre kabrioleten skal produseres
Dingsen som kan spare deg for store beløp
Ny Toyota RAV4 overrasker

Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.

TETTPAKKET: Bybobilen er mindre, enklere å manøvrere - men har også ditto mindre plass. Mer populære i EU enn i Norge. Foto: Geir Svardal
TETTPAKKET: Bybobilen er mindre, enklere å manøvrere - men har også ditto mindre plass. Mer populære i EU enn i Norge. Foto: Geir Svardal Vis mer