SAMME REISEMÅL: Reisemålene er de samme blant nordboere. Hvem vi velger å menge oss med er ulikt. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SAMME REISEMÅL: Reisemålene er de samme blant nordboere. Hvem vi velger å menge oss med er ulikt. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Lett å forstå og sjelden sur på tur

Sjekk hvem som er mest populært reisefølge i Norden.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Planlegger du sommeren, men har ingen å reise med? Gå gjennom Facebook-lista di og tenk utenfor landets grenser. Er dine danske og svenske venner omtrent som sine landsmenn, står du antagelig høyt i kurs.

Nordmenn er nemlig Nordens mest populære reisepartnere. Både dansker og svensker vil helst reise på ferie med en nordmann. 

Det viser ferske tall fra nordiske internettreisebyrået Travellink. Byrået har spurt drøyt 4 000 reisende i Norden hvilken reisekamerat fra et annet nordisk land de helst vil reise på sol- og badeferie med.

AVSLAPPET : Nordmenn oppfattes som avslappet og uformelle. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
AVSLAPPET : Nordmenn oppfattes som avslappet og uformelle. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

I underkant av 1000 nordmenn er med i undersøkelsen.

Avslappet Mens nordmenn liker svensker og dansker liker godt, er våre skandinaviske naboer klokkeklare på at nordmenn er det beste reisefølget.

-Nordmenn oppfattes som avslappet og uformelle, sier Hege Bergsløkken, sjef for Travellink Norge.

-Svensker kan derimot fremstå som omstendelige og litt konfliktsky, mens dansker kan oppfattes som litt for direkte og ærlige.

Finnene scorer ikke særlig høyt hos verken nordmenn, svensker eller dansker. Bare 5-6 prosent av nordmenn og dansker vil helst reise på tur med en finne. I Sverige er andelen høyere. Der svarer 13 prosent at de helst reiser med naboen i øst.

VIL HIT : Kroatia er drømmereisemålet for både nordmenn, svensker, dansker og finner akkurat nå. Her bystranda i Split. Foto: JOHN T. PEDERSEN
VIL HIT : Kroatia er drømmereisemålet for både nordmenn, svensker, dansker og finner akkurat nå. Her bystranda i Split. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Finnene på sin side heier på svenskene, men nordmenn ligger hakk i hæl.

Spåk Bergsløkken mener forklaringen også ligger i språket.

-Svensker forstår norsk bedre enn dansk, og dansker forstår norsk bedre enn svensk, sier hun.

Finsk er det få av oss som behersker. Hvis finnene har begrensede språkkunnskaper blir ikke saken bedre.

Vi nordmenn snakker slik at både svensker og dansker forstår oss. Og det er ikke fordi vi anstrenger oss mer enn naboene.

Innenfor den skandinaviske nabospråksforståelsen står nordmenn i en spesielt gunstig situasjon. 

Nabospråkskommunikasjonen går lettere på grunn av det lange skriftspråksfellesskapet med danskene, mens det nære geografiske naboskapet gir oss en uttale som ligger nærmere svensk.

Når vi snakker med svensker, er det «særsvenske» ord som er problemet.

Med dansker er det den berømte «poteten i halsen» som skaper problemer, selv på en sydenferie, hvor lokale drikkevarer er kjent for å få tunga på glid hos nordboere.

Dansker hører sjelden forskjell på norsk og svensk, men undersøkelser viser at de faktisk skjønner nordmenn bedre.

Når de i tillegg liker oss bedre, er førsteplassen sikret.

Samme reisemål Uansett hvem vi nordboere velger å omgås med på ferie, er sjansen stor for å møte hverandre.

-Nordboere velger i stor grad å dra til de samme stedene.  Akkurat nå er Kroatia drømmereisemålet i alle nordiske land, sier Hege Bergsløkken.

Om undersøkelsen: Gjennomført i Norge, Sverige, Finland og Danmark i tidsrommet 11-28. februar. 4 217 har svart, hvorav 956 er nordmenn. Omtrent like mange kvinner som menn har svart. 23 prosent av de spurte er i alderen 19-30 år, mens 40 prosent er over 40 år.

LITEN BETYDNING: Lokale varer kan tidvis hjelpe tunga på glid, men finnenes språk er og blir et hinder i møte med andre nordboere. Språket har antagelig mye av skylda for at finnene verken er nordmenns eller danskers drømmereisefølge. Foto: EIVIND PEDERSEN/Dagbladet
LITEN BETYDNING: Lokale varer kan tidvis hjelpe tunga på glid, men finnenes språk er og blir et hinder i møte med andre nordboere. Språket har antagelig mye av skylda for at finnene verken er nordmenns eller danskers drømmereisefølge. Foto: EIVIND PEDERSEN/Dagbladet Vis mer