LØPSTIKKE: Prøv å få tak i løpstikke. Den en bitter-søte urten smaker nydelig til kylling. Løpstikke er dessuten kjent for å være både varmende, beroligende og styrkende, alt sammen noe vi kan trenge når det er sommer vi skal roe ned. Denne retten har også fennikel og purre. Det gir den smak og karakter. Foto: METTE MØLLER
LØPSTIKKE: Prøv å få tak i løpstikke. Den en bitter-søte urten smaker nydelig til kylling. Løpstikke er dessuten kjent for å være både varmende, beroligende og styrkende, alt sammen noe vi kan trenge når det er sommer vi skal roe ned. Denne retten har også fennikel og purre. Det gir den smak og karakter. Foto: METTE MØLLERVis mer

Lette gryteretter for norsk sommervær

Like gode når sola skinner som når regnet høljer ned.

Det er ikke alltid sola skinner når sommerdagen ligger over landet.

Når det drypper fra taket, gresset er klissvått og grillen et stusslig minne om den solfylte kvelden i shorts, er det tid for litt annen mat.

Skulle sola skinne, er det heller ikke noe i veien for å trå til med noe litt annet enn salater og grillmat.

Alt i ett Enten du er hjemme eller har hytta full av sultne gjester, er gryterett genial mat. Ingen grønnsaker som skal times opp mot kjøttet på grillen, ingen avansert servering fra mange fat. Og alt kan stå klart når måltidet starter.

En gryterett er bortimot stressfri, bare du kommer deg gjennom oppkuttingen.

Det er ingen grunn til å bruke pose og halvfabrikata. Dette fikser du selv.

Lager du en stor gryte, har du mat for flere dager.

Gryteretter egner seg for fryseren og smaker som oftest like bra etterpå.

Indisk linsegryte Frister det med kjøttfri, krydret mat, prøv en indisk linsegryte. Mange nordmenn har fått øynene opp for dhal (daal, dahl eller dal ettersom hvor i India man er), ei gryte som koster minimalt og er full av gode smaker.

FISKEGRYTE:  Gulrøtter og purre både ser godt ut og smaker godt sammen. Denne fiskegryta vil falle i smak hos mange. Foto: METTE MØLLER 

Foto: Mette Møller / Dagbladet
FISKEGRYTE: Gulrøtter og purre både ser godt ut og smaker godt sammen. Denne fiskegryta vil falle i smak hos mange. Foto: METTE MØLLER Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Dhal er fellesbetegnelse på indiske retter med belgfrukter, du får den i uendelig mange varianter.

Skulle sola skinne, er det likevel bare å kjøre på med en hot gryte. Indiske kokker vet at krydret mat paradoksalt nok hjelper  til å kjøle oss ned i varmt vær.

Allerede når du freser hvitløk, løk, chili og ingefær, er du godt i gang. Når chili, gurkemeie, ingefær, spisskummen, kanel og kardemomme dufter fra gryta, vil noen garantert spørre hvor lenge det er til mat.

Deilig topping Mens dhal'en putrer, lag en enkel raita av yoghurt med finhakket mynte, olivenolje, salt og pepper.

Dhal'en serverer du med en klatt raita og finhakket koriander. Og gjerne varmt nanbrød.

Linser er kalorifattige, billige og proppfulle av viktige næringsstoffer  Det finnes utallige varianter, røde, grønne, gule, brune, hvite, Puylinser, Belugalinser og Berrylinser, de sistnevnte en del dyrere.

Kokken Ole Martin Alfsen, kjent fra middagstjenesten Godt levert, er glad i linser og bruker dem både i supper, i gryteretter, som tilbehør og i stuinger og dhal.

I retten nedenfor er det brukt røde linser. De går som oftest kjappest å tilberede.

Kylling og løpstikke Den indiske dhal-gryta er kjøttfri. Vil du ha kjøtt, legg opp i litt eller prøv Dagblad-kokk Arne Brimis kyllinggryte med løpstikke.

Løpstikke er en urt det kan være vanskelig å få tak i. Det er synd. Den bitter-søte urten som lukter selleri og smaker litt som buljong, er full av gode egenskaper. Sjansene for å finne den øker nå, den blomstrer i Norge i juli og august.

Løpstikke brukes faktisk i buljongterninger. i tillegg til smaken skal den være varmende, beroligende og styrkende, god for fordøyelsen, appetittvekkende, oppkvikkende, hostestillende, antirevmatisk og hjertestyrkende.

I tillegg regnes den som et afrodisiakum (kjærlighetsmiddel). ikke noe å nøle etter, altså.

Bruker du livèche-kylling, som Brimi helst gjør, er til og med kyllingen fôret opp på løpstikke.

Fiskegryte Arne Brimi liker å blande hvit og rød fisk når han lager fiskegryte, men i oppskriften nedenfor står du fritt til å bruke den fisken du liker.

Fiskegryta er full av gode grønnsaker, som gulrøtter, purre, fennikel, brokkoli og erter. Her er det ikke løpstikke, men dill som gjelder.

Ønsker du en mer internasjonal variant, er bouillabaisse en suppe franskmenn bestiller ofte og gjerne på denne tida.

Lag bouillabaissen selv, slik de serverer den på restaurant Smalhans i Oslo.

Gryta lager du uten fiskekraft, med en base basert på vin, fløte og vann. Skulle sommerdagen skuffe ellers, kan fiskegryta gi den et løft.