Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Lettelse å slippe måkinga

Derfor kjøper mange nordmenn leilighet på fjellet.

PLASS TIL MYE: God planløsning sørger for at Paul Taraldsen og Kristin Vik har rikelig med plass i den 50 kvadratmeter store leiligheten på Norefjell. Åpen stue- og kjøkkenløsning og terrasse gir et romslig inntrykk. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
PLASS TIL MYE: God planløsning sørger for at Paul Taraldsen og Kristin Vik har rikelig med plass i den 50 kvadratmeter store leiligheten på Norefjell. Åpen stue- og kjøkkenløsning og terrasse gir et romslig inntrykk. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

• Flere reisesaker finner du på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Paul Taraldsen (61) og Kristin Vik (43) valgte leilighet på Norefjell framfor hytte.

Sandefjord-paret kjøpte den 50 kvadratmeter store leiligheten i komplekset Mountain Lodge ved inngangen til Norefjell skisenter i Buskerud i 2004. De har ikke angret en dag siden.

- Etter en hektisk uke føles det utrolig deilig å kunne slappe av her oppe. Jeg lander litt når jeg kommer hit, sier Kristin Vik.

Da hun og kjæresten bestemte seg for å kjøpe fritidsbolig på fjellet, var to kriterier avgjørende: Stedet måtte ligge i kort avstand hjemmefra, og det må være enkelt å bruke, slik at de kunne reise dit ofte.

MOUNTAIN LODGE PÅ NOREFJELL: Paul Taraldsen og Kristin Vik kjøpte seg leilighet her i 2004, for 1,7 millioner kroner. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
MOUNTAIN LODGE PÅ NOREFJELL: Paul Taraldsen og Kristin Vik kjøpte seg leilighet her i 2004, for 1,7 millioner kroner. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

- Fra vi setter oss i bilen hjemme, tar det bare litt over to timer før det knitrer i peisen i leiligheten, sier Vik.

God planløsning og sparsom møblering sørger for at de har nok plass å boltre seg på - selv når Viks datter Sofie (19) og Taraldsens datter Ida (10) er med på helgetur.

To store terrasser med både formiddags- og ettermiddagssol, utsikt utover Krøderen, og fjell og skiløyper rett utenfor døra bidrar ytterligere til trivselen.

- Mesteparten av tida er vi to personer her, og vi trenger ikke noe som er like stort som hjemme.

Luksus er ikke viktig, vi vil heller ha noe som er lettvint, sier Vik.

LETTVINT: - Skiene står i boden, og vi kan bare gli ut i løypene eller bort til alpinanlegget fra terrassen vår.    Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
LETTVINT: - Skiene står i boden, og vi kan bare gli ut i løypene eller bort til alpinanlegget fra terrassen vår. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Salget av hytter og leiligheter på fjellet har tatt seg kraftig opp etter nyttår, viser en fersk statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Aldri tidligere er det blitt registrert så høy omsetning i markedet for fritidsboliger på fjellet som i år. Tallene viser en økning på hele 39 prosent fra 2008 til 2010.

- Markedet for fjellhytter er stabilt godt, men har likevel en flatere prisutvikling enn markedet for sjøhytter og boliger.

Denne utviklingen kan skyldes en omfattende utbygging av hytter og leilighetsprosjekter over mange år

Pågangen av kjøpelystne merkes også på nettstedet finn.no, der «Fritidsboliger til salgs» har hatt 169 319 nettsurfere i snitt per uke hittil i år.

- Prisene på fjelleiligheter varierer mye.

Men det er mulig å finne leiligheter fra noen hundre tusen kroner og oppover, avhengig av beliggenhet, størrelse og fasiliteter.

Det finnes eksempler på leiligheter under en million kroner som befinner seg ved alpinanlegg.

I tillegg ligger det ute en del leiligheter med prisantydning mellom en og to millioner, opplyser Johan Fredrik Høvås, direktør i FINN eiendom.

I fjor lå snittprisen for en fritidsbolig på fjellet - både hytter og leiligheter - på 1,7 millioner kroner, en prisøkning på knappe 1 prosent fra 2009 og 3 prosent fra 2008.

De kjente alpinstedene dominerer både omsetningsstatistikken og prisene.

I 2010 ble det solgt 121 fritidsboliger i Trysil, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Dernest følger Øyer kommune (Hafjell) med 91 solgte fritidsboliger.

Hemsedal er landets dyreste kommune, med en gjennomsnittspris på 2,7 millioner kroner for fritidsboliger.

- I fjellmarkedet går både hytter og leiligheter i 2,5-3-millionersklassen greit unna, mens det tar lengre tid å selge de dyrere objektene.

Leilighetene går noe tregere enn vanlige fjellhytter, avhengig av hvor på fjellet man er, sier Christian Vammervold Dreyer, leder i Norges eiendomsmeglerforbund.

BEITOSTØLEN: Full møblert leilighet på 54 kvadratmeter. Prisantydning: 1 490 000 kroner. Foto: Privatmegleren
BEITOSTØLEN: Full møblert leilighet på 54 kvadratmeter. Prisantydning: 1 490 000 kroner. Foto: Privatmegleren Vis mer

Det betyr at det er lurt å kjøpe nå.

- Det er ingen tvil om at det er kjøpers marked om dagen.

Tilbudet er bedre enn det har vært på flere år, og de aller fleste leiligheter har hatt en prisreduksjon siden 2007, sier Olav W. Qvale, daglig leder og partner i Privatmegleren i Valdres.

Gjennom hele høsten i fjor lå salget av leiligheter stille. Etter nyttår ble alt meglerfirmaet hadde liggende ute, solgt på bare én uke.

- I toppåret 2006-07 hadde vi en periode med budrunder på tegninger av nye leiligheter. Så kom finanskrisa, og salget stupte. Mange måtte ut og selge, og det var et stort utbud av leiligheter - såpass mye at markedet ikke er helt rensket opp i ennå.

HOVDEN: Hovden Å. Priser fra 1 790 000 kroner. Foto: ABCenter
HOVDEN: Hovden Å. Priser fra 1 790 000 kroner. Foto: ABCenter Vis mer

Fortsatt er tilbudet større enn etterspørselen, men vi ser likevel en viss økning i interessen, sier Qvale, som selger flest fritidsboliger på Beitostølen.

Rundt påsketider gjør du de beste kjøpene på fjellet, mener Anders Langtind i Privatmegleren på Ullevål Stadion i Oslo.

Han har solgt leiligheter for over 100 millioner på Norefjell bare denne sesongen.

- Kjøperne er tilbake. Fra å ha absolutt ingen på visning, dukker det opp fire-fem familier når leiligheter ligger ute til salgs, sier han.

Og når tilbudet er stort fordi markedet har stått stille en stund, ser kjøperne sitt snitt til å prute.

GEILO: 49 kvadratmeter i Sørgrenda. Prisantydning: 1 850 000 kroner. Foto: Eiendomsmegler1
GEILO: 49 kvadratmeter i Sørgrenda. Prisantydning: 1 850 000 kroner. Foto: Eiendomsmegler1 Vis mer

- Selgerne vet godt at det blir trått å selge etter påske når alle lysene slukkes på fjellet.

Er du på utkikk etter fritidsbolig, er det ikke dumt å bruke påsken til å blinke seg ut et aktuelt objekt. Med dagens priser kan folk gjøre kanonkjøp.

Jeg solgte akkurat leiligheter med en markedsverdi på 1,4 millioner for bare 1,2 millioner, sier han.

- Når kjøperne har såpass mye å velge i, tar de seg god tid. De surfer markedet før de tar en beslutning.

I dagens marked er det derfor mulig å gjøre gode kjøp, sier Bjørnebye, og trekker fram et eksempel:

NOREFJELL: Estatia Resort Norefjell. 35 kvm. Pris: 1 850 000 kroner. Foto: Privatmegleren
NOREFJELL: Estatia Resort Norefjell. 35 kvm. Pris: 1 850 000 kroner. Foto: Privatmegleren Vis mer

- En leilighet på 114 kvadratmeter legges ut for salg nå for 2,6 millioner kroner. Den ville blitt solgt for 3 millioner tidligere.

Likevel går færre enn før med planer om å kjøpe fritidsbolig, viser Boligmeteret, som utarbeides av Prognosesenteret for Eiendomsmegler 1.

Mens 40 000 planla kjøp av fritidsbolig i toppåret mai 2009, hadde tallet falt til 30 000 ved utgangen av februar.

- Fem-seks ganger så mange flere er i planleggingsfasen enn dem som faktisk gjennomfører kjøpet eller byggeplanene. De som forsvinner var uansett kanskje minst realistiske i utgangspunktet, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

To tredjedeler av dem som planlegger å kjøpe fritidsbolig vil kjøpe i Norge, 49 prosent ved sjøen og 30 prosent på fjellet.

TRYSIL: Bjørnebye Corner, leilighet på 114 kvm. Pris: 2,5 mill. Foto: Hedmark Eiendom
TRYSIL: Bjørnebye Corner, leilighet på 114 kvm. Pris: 2,5 mill. Foto: Hedmark Eiendom Vis mer

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret har liten tro på at salget av leiligheter på fjellet vil ta av i særlig stor grad.

- Markedet for leiligheter ble aldri så godt som mange spådde. Men det finnes noen få unntak, som for eksempel Trysil og Beitostølen, sier Øye.

Som tror mange er skeptiske til å investere i leilighet på fjellet.

- Mye av utbyggingen har vært drevet av spekulasjon, og for noen år siden ble flere lokket til å kjøpe leilighetsprosjekter som ikke lønte seg. I tillegg ble det satt i gang altfor mange prosjekter på samme tid, noe som førte til at markedet var steindødt i lang tid.

Mens noen prosjekter fremdeles sliter, har etterspørselen nå begynt å komme litt tilbake - på et riktigere prisnivå, sier Øye.

HEMSEDAL: Skarsnuten Panorama, 70 kvm. Pris fra 2 650 000 -  2 950 000 kroner. Foto: 360Foto, Frank Tolpinrud, Hemsedal/Eiendomsmegler1
HEMSEDAL: Skarsnuten Panorama, 70 kvm. Pris fra 2 650 000 - 2 950 000 kroner. Foto: 360Foto, Frank Tolpinrud, Hemsedal/Eiendomsmegler1 Vis mer

Salget av leiligheter har også vært påvirket av et krav om utleie, mener Kjell Senneset i Prognosesenteret.

- Mange steder opererer med en utleieklausul. Et ganske håpløst konsept, som åpenbart har bidratt til at mange unnlater å kjøpe leilighet.

Ikke alle er like interessert i at andre skal bruke fritidsboligen deres mange uker i året. Nå har en del leilighetsprosjekter gått bort fra denne ordningen igjen, sier Senneset.

Hyttedrømmen står fortsatt sterkt hos nordmenn, mener Jo Inge Bjørnebye i Hedmark Eiendom.

- Men leilighet på fjellet er fortsatt aktuelt for veldig mange. Leilighetene har generelt høy kvalitet - og er både enklere og rimeligere å drifte enn en frittstående bolig, sier han.

KVITFJELL: Herlige Kvitfjell 6 B, 98 kvm, pris 2 990 000 kroner. Foto: Eiendomsmegler1
KVITFJELL: Herlige Kvitfjell 6 B, 98 kvm, pris 2 990 000 kroner. Foto: Eiendomsmegler1 Vis mer

Beliggenhet er viktig for dem som velger leilighet. Det samme er muligheten til å ta på seg skiene rett ved døra.

I tillegg er det et ekstra pluss dersom det går an å kjøre inn i parkeringshuset i kjelleren. Mange har også krav til både heis, terrasse, utsikt og sol.

- Leilighet er for dem som ønsker å utnytte tida på fjellet maksimalt til det de reiser dit for: stå på ski og kose seg.

De slipper å henge på veggen og beise hytta, måke og reparere taket, slikt er gjerne organisert og ivaretatt gjennom sameiet, sier Bjørnebye.

Kjæresteparet Vik/Taraldsen synes det er en lettelse å slippe unna måking av tak og inngangsparti - og alt annet vedlikehold som følger med det å ha hytte.

HAFJELL: Geitryggen 14 a, 56 kvm. Pris: 2 990 000 kroner. Foto: Eiendomsmegler1
HAFJELL: Geitryggen 14 a, 56 kvm. Pris: 2 990 000 kroner. Foto: Eiendomsmegler1 Vis mer

Og mens det gjerne tar en hel dag å få ordentlig varme i en stor hytte, går det ikke lange stunda å få opp temperaturen på 50 kvadratmeter - godt hjulpet av gratis varme fra naboleilighetene.

- Her kan vi kjøre rett til døra og bruke leiligheten med én gang vi kommer opp, sier Paul Taraldsen.

Det sosiale står i fokus når paret tilbringer alle helger fra desember til utgangen av mars på Norefjell.

- Vi er tre familier fra Sandefjord som møtes på fjellet. Det gjør det ekstra hyggelig å være her, sier Kristin Vik.

Skimulighetene lokket dem til å satse på et lite krypinn like ved skibakken og langrennsløypene.

RYDDIG: Mye plass til oppbevaring er et must på soverommet. En stor terrasse utenfor fører ut til skiløypene. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
RYDDIG: Mye plass til oppbevaring er et must på soverommet. En stor terrasse utenfor fører ut til skiløypene. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Begge er over gjennomsnittlig interessert i langrenn og slalåm, og benytter enhver mulighet til å komme seg ut i fjellandskapet.

- Vi har klær i leiligheten og slipper å drasse med oss masse bagasje hver gang vi skal hit.

Skiene står i boden, og vi kan bare gli ut i løypene eller bort til alpinanlegget fra terrassen vår.

Vi har alt samlet rett utenfor døra, sier Vik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media