BUDGET BOUTIQUE: Den spanske lavpriskjeden Room Mate ekspanderer raskt, også utenfor Europa. Like ved Times Square finner du Room Mate Grace med døgnåpent basseng og bar du kan svømme til. Rommet kjøper du på nettet, langt fra like billig som Room Mate i Madrid eller Barcelona, men til konkurransedyktige priser i verdens dyreste hotellby. Foto: ROOM MATE
BUDGET BOUTIQUE: Den spanske lavpriskjeden Room Mate ekspanderer raskt, også utenfor Europa. Like ved Times Square finner du Room Mate Grace med døgnåpent basseng og bar du kan svømme til. Rommet kjøper du på nettet, langt fra like billig som Room Mate i Madrid eller Barcelona, men til konkurransedyktige priser i verdens dyreste hotellby. Foto: ROOM MATEVis mer

- Leverer ut nøkkelen med den ene hånda og skjenker øl med den andre

Stor lavprishotell-guide. Her er det billigst og dyrest å bo.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): - Vi ser den samme utviklingen i Asia. På Bali finner du fem hoteller som likner dette langs en gate, sier indonesiske Anita S. Putra, mens hun sjekker ut på en automat i lobbyen på lavprishotellet Comfort Hotel Xpress i Oslo.

Lobbyen med grafitti og flipperspill er full av folk ved ni-tida om morgenen. En resepsjonist står bak en pc, men de fleste klarer seg selv.

ROCK N' ROLL: Det er ikke tilfeldig at lavprishotellet Comfort Hotel Xpress ligger like ved Rockefeller. Hit kommer ofte folk som skal på konsert. Resepsjonen er utsmykket av grafittikunstnere. Gjestene er alt fra byens hippeste til eldre par. Foto: ANITA ARNTZEN
ROCK N' ROLL: Det er ikke tilfeldig at lavprishotellet Comfort Hotel Xpress ligger like ved Rockefeller. Hit kommer ofte folk som skal på konsert. Resepsjonen er utsmykket av grafittikunstnere. Gjestene er alt fra byens hippeste til eldre par. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Lavprishotellet tilbyr dobbeltrom fra 495 kroner natta, enda billigere i kampanjeperioder. En plakett viser at hotellet er vinner av Tripadvisors Travellers Choice i 2013.

Comfort Hotel Xpress har siden åpningen i 2011 hatt åtte-ni av ti rom fulle hver kveld. For øyeblikket ligger belegget på 85 prosent, blant de beste i Oslo.

Anita og mannen Subuh S. Putra, ville bo sentralt, billig og moderne på rundreisen i Skandinavia. Hotellet i Møllergata fant de på nettet for 350 kroner natta pr person. Klokka åtte fikk de frokostpose på døra. Frokostsal finnes ikke.

LAVPRIS: Den store trenden ute i verden er hoteller strippet for alle fordyrende tjenester. Silje og Marlene Nordeng Andersen kom med toget fra Mosjøen til dette hotellrommet til 660 kroner på Petter Stordalens lavprishotell, Comfort Hotel Xpress i Oslo. Foto: ANITA ARNTZEN
LAVPRIS: Den store trenden ute i verden er hoteller strippet for alle fordyrende tjenester. Silje og Marlene Nordeng Andersen kom med toget fra Mosjøen til dette hotellrommet til 660 kroner på Petter Stordalens lavprishotell, Comfort Hotel Xpress i Oslo. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Vi er fornøyd. Effektivt, stilig og sentralt. Akkurat det vi ville ha, sier Subuh.

Lavest på fem år Nye hotellkonsepter, finanskrise i Europa og etterspørsel som vokser mindre enn tilbudet bidrar til billigere overnatting. Sammenliknet med andre verdensdeler hadde Europa lavest prisvekst i 2012, viser en ny oversikt fra hotels.com.

Gjennomsnittsprisen for hotellrom i storbyene var i januar 733 kroner, den laveste prisen på fem år.

Dyrest er det i Sveits, billigst i Øst-Europa og Spania. Også Norge klarer å henge med.

LAVPRISJEGERE: Indonesiske Anita og Subuh S. Putra er godt kjent med lavprishotelltrenden fra Østen. Paret leter alltid etter billige og bra hoteller nær sentralbanestasjonen på  nye steder. Foto: ANITA ARNTZEN
LAVPRISJEGERE: Indonesiske Anita og Subuh S. Putra er godt kjent med lavprishotelltrenden fra Østen. Paret leter alltid etter billige og bra hoteller nær sentralbanestasjonen på nye steder. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Norske hoteller har hatt en imponerende effektivitetsøkning, sier hotellanalytiker Per-Erik Winther i Horwath Consulting AS.

- Resepsjonisten leverer ut nøkkelen med den ene hånda og skjenker øl med den andre.

Enda lavere priser Oslo hadde i begynnelsen av året en gjennomsnittpris på 1165 kroner, men prisene presses av hoteller som Thon Budget, P Hotels og Comfort Hotel Xpress, om du holder klassiske lavprisvarianter som leilighetshoteller, hostaler og pensjonater utenfor.

Også dyre hoteller går på billigsalg om du leter litt på de store hotellportalene på nettet.

DESIGN: Resepsjonen på livsstilshotellet NHow Milano. Foto: NHHOTELS
DESIGN: Resepsjonen på livsstilshotellet NHow Milano. Foto: NHHOTELS Vis mer

- Vi ser mye mer «dynamisk prising» enn før. Det vil si at prisene går opp og ned, avhengig av etterspørsel, sier Winther.

Han har en god nyhet for oss gjester: Prisene skal ytterligere ned.

- Vi ser lavere etterspørsel i månedene som kommer. Det gjør at prisene skal ned, sier han

Fast lavpris - Folk er lei av dyre priser. De ønsker effektive, bra hoteller med god ventilasjon til lav pris. Og de er villige til å hente kaffe selv for å holde prisen nede, sier kjedeansvarlig Ørjan Kjærstad i den nye norske hotellkjeden, SmartHotel.

NHOW: Den spanske kjeden NH Hotels har lansert Nhow, musikk-design-og livsstilshoteller, her fra Milano. I tillegg finnes den enda rimeligere lavpriskjeden NHExpress, blant annet i Berlin. Foto: NH HOTELS
NHOW: Den spanske kjeden NH Hotels har lansert Nhow, musikk-design-og livsstilshoteller, her fra Milano. I tillegg finnes den enda rimeligere lavpriskjeden NHExpress, blant annet i Berlin. Foto: NH HOTELS Vis mer

Kjeden, som startet på Forus utenfor Stavanger, åpnet nytt hotell i Tromsø 29.april. Til sommeren åpner et i Oslo, neste år kommer hotell i Hammerfest, og deretter et nytt i Stavanger.

Smart Hotel har fast lavpris, billigst i helgene, dyrere i uka hvor forretningsreisende utgjør en del av gjestene.

Kjærstad ser ingen lavpriseksplosjon i Norge, men et større spekter.

FRESHT: Rommet er billig, men komforten hos kjeden Chic&Basic er det ikke noe å si på. Dette rommet finner du langs hovedgata Ramblas i Barcelona. Foto: CHIC&BASIC
FRESHT: Rommet er billig, men komforten hos kjeden Chic&Basic er det ikke noe å si på. Dette rommet finner du langs hovedgata Ramblas i Barcelona. Foto: CHIC&BASIC Vis mer

- Det er blitt mer å velge mellom. Kunden er vinneren, sier han.

Følger flyet På mange måter kopieres priskrigen i lufta på bakken.

Lavpriskalender og ekstra betaling for alt utover senga og badet, såkalte add-ons, blir mer vanlig. Men det finnes også hotellkjeder som gir en god flik av luksus uten at det koster skjorta.

På få år er aktører som nederlandske Citizen M, franske Mama Shelter og spanske Room Mate blitt pådrivere for en utvikling der concierge, hyggepianist og roomservice er kutta ut og alle penga lagt i god madrass, kul design, bra beliggenhet og lav pris.

MADRID: Den spanske Room Mate-kjeden har en rekke  hoteller i og utenfor Spania, her fra Madrid. Foto: ROOM MATE
MADRID: Den spanske Room Mate-kjeden har en rekke hoteller i og utenfor Spania, her fra Madrid. Foto: ROOM MATE Vis mer

De nye hotellkjedene vokser raskt, og mange prøver seg utenfor Europa. Kanskje ikke så rart. Størst prisvekst på hoteller finner du i USA, Australia, Latin-Amerika og storbyene i Asia, ifølge den nyeste Hotel Price Index. Du finner dem i Asia, Latin-Amerika og USA også.

Like destinasjoner Flere av lavprishotellkjedene ser også ut til å følge lavprisflyselskapene i valg av destinasjoner.

Skal du til New York står for eksempel spanske Room Mate klar til å ta deg i mot deg. Kjeden tilhører det som kalles «budget boutique», designhotell til god pris.

Er du villig til å betale over tusenlappen, får du luksusrom, partystemning og døgnåpent basseng med bar på Room Mate Grace, et steinkast fra Times Square.

Det er god pris i verdens dyreste hotellby, med en gjennomsnittspris på 1670 kroner natta, ifølge nye tall fra Hotels.com. Et annet lavprisalternativ i New York er populære Pod Hotel.

Under 200 kroner Franske Ibis er vel å merke seg. Siden starten i 2007 har kjeden vokst til 170 hoteller i 15 land, flest i Europa, men også i Australia, New-Zealand, Thailand and Indonesia.

Ibis har tre hotellkategorier og tilbyr dobbeltrom i Paris fra 350 kroner og oppover, i London for under 300 kroner. Målet er 40 til 60 nyåpninger i året og 350 hoteller innen 2015.

London er i utgangspunktet ikke billig, men konkurransen er hard. Leter du på nettet finner du gode priser. Sjekk for eksempel ut Travelodge og asiatiske Tune Hotels, som ekspanderer raskt.

Travelodge finner du også i Spania, hvor kjeden nå på vårparten nærmest hiver hotellrommene etter deg. For under 200 kroner er det fullt mulig å få et fint rom om du er villig til å bo litt utenfor sentrum.

Kupp i Spania En annen spansk kjede, NH Hotels, er muligens inspirator for Stordalen, selv om Stordalen selv viser til nederlandske Citizen M.

NH Express likner på Comfort Hotel Xpress og tilbyr lavprisrom i flere spanske byer og i Berlin. Laveste rompris er 39 euro inkludert frokost. Betaler du litt mer, kan du sjekke inn på design-og livsstilsvarianten NHow, foreløpig bare i Milano, Berlin og Rotterdam.

Madrid har hatt den største prisnedgangen (16 prosent) av alle europeiske byer, viser tall fra januar gjengitt i Boarding.

I Madrid kan du nå gjøre kupp på rom som både er elegante, sentralt beliggende og har kul design. Prøv for eksempel kjeden Chic& Basic, som i likhet med Room Mate har en rekke hoteller i storbyene og har etablert seg i andre europeiske land.

Rask utvikling Mye skjer på hotellfronten. Når Smart Hotel åpner i Oslo sentrum til sommeren blir hotellet direkte konkurrent til Comfort Hotel Xpress. I tilegg finner du stilige leilighetshoteller, framadstormende «airbnb» og lekre pensjonater til god pris, ikke bare rom a la studenthybler.

Konkurransen bekymrer ikke direktør Solveig Voldheim. Comfort-kjeden er tvert i mot klar for flere Xpress-hoteller.

- Vi har konkrete prosjekter på gang. Responsen forteller at det er et marked for hoteller som dette, sier hun.

Internasjonalt er det også bare å glede seg. Citizen M åpner to hoteller i New York. Ibis, Tune og en rekke andre vokser.

Og neste år kaster Ikea seg ut i moroa. Møbelgiganten har slått seg sammen med hotellkjeden Marriott og etablerer lavprishotellkjeden Moxy.

De neste ti åra er planen å åpne 150 nye hoteller i Europa. Først ut er Milano.