Like dyrt å spise på veikro som på god restaurant

Derfor rømmer turistene verdens vakreste land.

 VAKKERT:  Men norske alkoholpriser gjør Norge til et dyrt ferieland for utlendinger som er vant til å ta et glass vin til maten. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VAKKERT: Men norske alkoholpriser gjør Norge til et dyrt ferieland for utlendinger som er vant til å ta et glass vin til maten. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KOMMENTAR (Dagbladet): Jeg kommer med nattbussen til Stryn en sommermorgen, og det er så vakkert, så vakkert at jeg må klype meg i armen for å forsikre meg om at jeg virkelig er våken.

Jeg padler i Nordfjord. Sykler i Lofoten. Ser helleristninger i Alta. Vandrer i verdensarvområdet på Vegaøyan.

Blir med på båttur i Saltstraumen. Nyter en solskinnsdag på Jærens flotte strender, like fine som Karibia.

Norge er et spennende reiseland og byr på massevis av opplevelser å drømme om.

 I SYDEN:   På Kreta betaler du under 30 kroner for en øl til et vanlig måltid i havna i Khaniá. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
I SYDEN: På Kreta betaler du under 30 kroner for en øl til et vanlig måltid i havna i Khaniá. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Flotte fjorder, brede vidder og høye fjell. Geirangerfjorden, Briksdalsbreen, Svartisen, Besseggen, Galdhøpiggen, Vøringsfossen, Preikestolen, Atlanterhavsvegen eller Nordkapp for å nevne noen.

Mange muligheter Jo mer jeg reiser i Norge, jo mer får jeg lyst til å se og oppleve.

Hvert eneste sted har noe å by på og vise fram.

Sove i en tretopp i Ringsaker, overnatte på et fyr i havgapet, kikke på fugler i Finnmark, bli med på havfiske i Mehamn, sykle til Verdens Ende en fin sommerdag.

Det er dette turister fra hele verden kommer hit for å oppleve. Vi trenger ikke å reise så langt.

Sommerens beste reisetips er derfor å sette av noen feriedager til å oppleve litt av det Norge har å by på. Sommeren er lang.

Et dyrt ferieland Norge er kjent som et dyrt ferieland. Det er ikke alltid riktig. Et bedre måltid i Oslo koster ikke mer enn i New York eller Paris.

 EKSKLUSIVT:  Et eksklusivt måltid koster ikke mer i Norge enn i New York og Paris, men norske alkoholpriser gjør det likevel til et rådyrt måltid. Foto: METTE MØLLER
EKSKLUSIVT: Et eksklusivt måltid koster ikke mer i Norge enn i New York og Paris, men norske alkoholpriser gjør det likevel til et rådyrt måltid. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Problemet med Norge er at her koster god og dårlig mat det samme. Du må betale like mye for en løvbiff på en veikro som et fiskemåltid på en bedre restaurant i Ålesund.

Men det er ikke enkelt å være utenlandsk turist i Norge, og oppdage at du må betale det samme for et halvt glass vin, som en hel tallerken med mat til et enkelt hverdagsmåltid.

Som det jo er flest av også i ferien.

Det er heller ikke lett å drive hotell eller reiselivsbedrift når det er dette du kan tilby utenlandske gjester.

Velger bort Norge? Innovasjon Norge har fått gjort en undersøkelse som bekrefter det vi vet.

Norge er et land med uberørt natur. Mye natur og vakker natur. Med mange muligheter for aktiviteter og opplevelser som bringer deg bort fra hverdagen.

Men dyrt er det. En undersøkelse blant tyske turister viser at like mange vurderer Norge som Frankrike som ferieland, tallet er 34 prosent.

Men når mat og drikke er så dyrt, velger de kanskje heller Frankrike.

Vi som bor her, slipper jo å betale så mye for reisen. Da koster det kanskje ikke mer enn en tur til Syden.