BRUNE PINNER: Enkle å lykkes med, og perfekte å dyppe i sterk julekaffe, sier Arne Brimi. Se oppskrifter nederst i saken. Alle foto: METTE MØLLER
BRUNE PINNER: Enkle å lykkes med, og perfekte å dyppe i sterk julekaffe, sier Arne Brimi. Se oppskrifter nederst i saken. Alle foto: METTE MØLLERVis mer

Like viktig som ribbelukt på julaften

Prøv Brimis småkaker.

• Slik baker du brød som Arne Brimi.
• Se Dagblad-kokkas gløggoppskrifter.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet): Jula inneholder mye tradisjon, og kokken Arne Brimi synes de gode, gamle oppskriftene på julekaker er fine ting å ta fram i desember.

- Det er en flott tradisjon å ha småkaker i huset til jul.

BORDSTABLER: En av julas gode klassikere.
BORDSTABLER: En av julas gode klassikere. Vis mer

Ett slag eller sju slag er ikke så viktig.

Det er mye mer stas å by fram noe du har laget sjøl, enn godteri og industriproduserte kaker du har kjøpt i butikken, sier Arne Brimi.

Skal du først kjøpe noen julekaker, oppfordrer han til støtte opp om lokale bakere og bakerutsalg som holder juletradisjonene i hevd.

Enkelt og godt Kakene Brimi viser fram i dag er enkle, tradisjonelle oppskrifter som smaker fantastisk godt.

HJEMMEBAKST: Brimis fyrstekake.
HJEMMEBAKST: Brimis fyrstekake. Vis mer

De er fullt mulig å forsøke seg på selv for folk med både liten tid og lite bakekunnskap.

Aller enklest er nok de «brune pinnene», som kokken mener er perfekte å dyppe i sterk julekaffe, eller sammen med et glass søt dessertvin.

- Brune pinner er lett å lykkes med, og det lukter godt av kanel og jul i huset når du baker disse gode småkakene.

Jeg må alltid ha brune pinner i kakeboksen før jul, sier kokken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

30 slag Hjemme hos familien Brimi er det stort sett kona Unni som baker julekakene. Hun er flink til å bake, og det kan gjerne bli flere enn sju slag også.

Skryller, en variant av krumkaker, er alltid på plass i kakeboksen før jul. Viktig er det også med avletter og ei god kransekake.

- Vi koser oss med kaker i jula. Det er fint å kjenne på hvilken smak og lukt jula har.

MARGPOSTEIER: Lette å få til, og egner seg godt til frysing.
MARGPOSTEIER: Lette å få til, og egner seg godt til frysing. Vis mer

Lukten av småkaker er like viktig for meg som ribbelukt på julekvelden. For noen blir det ikke jul før de riktige slaga er innom dørstokken.

Jeg kjenner noen som har 30 slag hjemme! Det er viktig at det finnes slike hjem også, mener Brimi.

Bytte kaker Flere steder er det vanlig å bytte til seg julekaker. Men da må en først finne sin egen spesialitet så en har noe å bytte bort.

Brimi synes det er en fin tradisjon å bytte kaker.

- Her i bygda er det mange som er eksperter på å bake fine julekaker.

I Ottadalen står tradisjonsmaten sterkt.

Bakst er et håndverk, og de som virkelig kan tradisjonsbakst er ettertraktet.

Det er stas å få rosettbakkels eller goro levert på døra, sier Brimi.

Men han setter like stor pris på litt enklere kakeslag.

Bordstabler hører alltid med på kakebordet. De sprø og søte småkakene med mandelfyll på toppen er en av julas klassikere.