Like viktig som sprø svor

Brimis smakfulle tilbehør til julematen.

MED SPOR FRA LOM: Eieren av hotell Waldorf-Astoria i New York, der waldorfsalaten ble laget første gang, var gift med Jørgine fra Bøverdalen i Lom. Se Brimis waldorfoppskrift nederst. Alle foto: METTE MØLLER
MED SPOR FRA LOM: Eieren av hotell Waldorf-Astoria i New York, der waldorfsalaten ble laget første gang, var gift med Jørgine fra Bøverdalen i Lom. Se Brimis waldorfoppskrift nederst. Alle foto: METTE MØLLERVis mer

• Prøv Dagblad-kokkas gløggoppskrifter.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet): Det trenger ikke være mye tilbehør til julematen, men det som serveres, må være så godt som mulig.

For Arne Brimi er helheten viktig.

Et ribbestykke med perfekt svor skal ikke serveres med ihjelkokt rosenkål eller rødkål fra pakke.

BRIMI-JUL: Rødkål med rødvin og solbærsaft.
BRIMI-JUL: Rødkål med rødvin og solbærsaft. Vis mer

Gjør heller litt ekstra stas på familie og gjester, og server godt, hjemmelaget tilbehør, laget med god tid og av gode råvarer.

Kål fra Belgia Rosenkål serveres ofte til gode julemåltider.

Den lille, grønne kålen med opprinnelse fra Belgia og Brussel, derav navnet «Brussel sprouts» på engelsk, passer godt til både skinkestek og viltretter, og mange familier bruker den også til juleribba.

Noen sier de ikke liker rosenkål, og da har de antakelig smakt rosenkål som ikke er riktig tilberedt. Det er viktig å ikke overkoke den. Da blir smaken bitter, og litt svovelaktig.

Rosenkål trenger fin behandling for å smake godt.

Og med litt ekstra stell, smaker den til og med veldig godt!

Kort koketid - Jeg bruker alltid god tid når jeg skal tilberede rosenkål.

Jeg renser bort alle stygge blader, og tar meg tid til å lage et 2-3 millimeter dypt kryss i bunnen på hver rosenkål. Slik tror jeg kålen blir jevnere kokt.

Hvis det er forskjellig størrelse på hodene, så del de største i to, råder Arne Brimi.

Koketida varierer med størrelsen, og rosenkålen er ferdigkokt når den er lett mør. Mellom fem og sju minutter er vanligvis nok.

Denne førjulsdagen på Vianvang skal Brimi servere rosenkålen i panne sammen med bacon, og da nøyer han seg med tre minutters koking før den avkjøles raskt i kaldt vann. Da beholder kålen den fine grønnfargen bedre.

- Dette er en veldig bra måte å servere rosenkål på.

Men husk å bruke ekte bacon. Det vil si tørrsaltet, sier Brimi, og surrer bacon og finhakket sjalottløk i smør før han legger oppi rosenkålen og setter panna på bordet når kålen er varm.

Rødvin i rødkål En annen klassiker på julebordet er rødkålen. Den har en litt bitrere smak enn den grønne hodekålen, og er derfor veldig fin å kombinere med søte ting som epler og rosiner.

Brimi bruker begge deler når han skal koke rødkål, og siden rødkålen til jul skal smake ekstra godt, heller han oppi både ei flaske rødvin og sper med litt god solbærsaft etter hvert som væska koker inn.

NØDVENDIG TILBEHØR: Kålrotmos hører med til pinnekjøttmiddagen.
NØDVENDIG TILBEHØR: Kålrotmos hører med til pinnekjøttmiddagen. Vis mer

- Rødkål skal koke til den er fint mør, og det tar gjerne to til tre timer.

Når det er ti minutter igjen av koketiden, blir kålen ekstra god hvis du rører inn litt godt smør eller ribbefett. Og husk å smake til med salt og sukker, anbefaler kokken.

Salat med spor fra Lom Brimi lager mange porsjoner waldorfsalat rundt juletider. Litt ekstra stas er det å servere salaten fordi den verdenskjente klassikeren har litt historie fra Lom.

Salaten ble første gang laget på hotell Waldorf-Astoria i New York, der eieren av hoteller, Mr. Boomer, var gift med Jørgine Slettede fra Bøverdalen i Lom.

Etter hun ble enke, var Jørgine i noen år også alene om driften av det berømte hotellet.

Det har også vært hevdet at hun sto bak oppskriften på waldorfsalaten, men den æren må nok tilskrives hotellets mangeårige hovmester Oscar Tchirky.

- Dette er en av de salatene jeg har lest og hørt flest oppskrifter på. Hva er egentlig originalen?

Jeg tror den varianten jeg lager, er nokså nær, sier Arne Brimi, som fordi det er jul, pynter waldorfsalaten med friske appelsinbåter før den blir satt på julebordet.

VINTERMAT: Rosenkål med bacon på Brimi-vis.
VINTERMAT: Rosenkål med bacon på Brimi-vis. Vis mer