AKTIV UTE: Geilo er en av Norges største skidestinasjoner, med  550 kilometer langrennsløyper og 17 skiheiser. Foto: TORILD MOLAND
AKTIV UTE: Geilo er en av Norges største skidestinasjoner, med 550 kilometer langrennsløyper og 17 skiheiser. Foto: TORILD MOLANDVis mer

Liker du både ski og kos er Geilo en av landets mest komplette vinterdestinasjoner

I dag er det 20 restauranter i bygda med 2300 innbyggere.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet reiselyst): Løpstikkegravet reinsdyrplomme, einebærgravet fjellørret, grilla reinsdyrfilet og rype med ristet sopp - og kanskje et hagl eller to.

Menyen på Restaurant hallingstuene er som å lese ei bok om norsk flora og fauna.  I 27 år har kokkeparet Aga-Kongsvik servert velsmakende viltretter fra sitt lille kjøkken i restauranten midt i Geilo sentrum.

LITE MEN BRA: Kjøkkenet er ikke så stort, men likevel klarer kokkeparet Aga-Kongsvik å servere opptil 300 gjester i løpet av en dag. Foto: TORILD MOLAND
LITE MEN BRA: Kjøkkenet er ikke så stort, men likevel klarer kokkeparet Aga-Kongsvik å servere opptil 300 gjester i løpet av en dag. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Men langt til naturen er det ikke, den som titter ut av vinduet ser rakt opp på Hallingskarven.

Vilt på menyen - Det er helt utrolig hvordan Geilo har utviklet seg, sier den kjente TV-kokken.

- Da vi startet var det bare to andre restauranter her. I dag er det hele 20 restauranter i den lille bygda med 2300 innbyggere, og mange av spisestedene holder veldig høy kvalitet.

Ekte Restaurant & Smakeri satser på rotnorske råvarer, Champagneria på Highland er stas og stemning, Vestlia Resort har treretters hver eneste kveld, mens Hallingstuene serverer noe av landets beste vilt.

HJEMMEKOSELIG: - Vi er ikke en gourmetrestaurant, vi er et koselig brasseri med stemning og rosemaling og levende lys, sier kokkeparet selv om Restaurant hallingstuene. Foto: TORILD MOLAND
HJEMMEKOSELIG: - Vi er ikke en gourmetrestaurant, vi er et koselig brasseri med stemning og rosemaling og levende lys, sier kokkeparet selv om Restaurant hallingstuene. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

I tillegg har verden kommet til Geilo. Du får både sushi, tyrkisk og kinesisk mat.

Rosemalt glede Restaurant Hallingstuene er et koselig krypinn tuftet på historie og tradisjon. Selve bygningen består av tre gamle hallingstuer. Bordene er dekket med håndmalte dekketallerkener med rosemønster - hver og en unik.

Veggene buler av lafta tømmer, belysningen er dempet og stemningen behagelig rolig.

- Vi er ikke en gourmetrestaurant, vi er et koselig brasseri med stemning og rosemaling og levende lys, påpeker kokkeparet.

- Vi har vært tro mot konseptet helt siden starten. Rettene var kanskje litt enklere i begynnelsen, nå har vi litt mer garnityr og stæsj. Men sausene er de samme, og kjøttet er stekt på samme måte. Ofte er det enkleste det beste, mener de.
 
Det er lite enkelt over vinmenyen. I underetasjen ligger en moderne vinkjeller med nærmere 6000 flasker kvalitetsvin, som gjerne kan nytes i den tilhørende nye vinbaren i underetasjen. Litt utvikling må det jo være.
 
Mer enn ski For deg som liker kombinasjonen ski og kos er Geilo en av landets mest komplette vinterdestinasjoner, med 550 kilometer langrennsløyper, 17 skiheiser, 40 butikker og et variert utvalget av spisesteder.

Bygda med 2300 innbyggere har også tre av landets beste sparesorter - Vestlia, Dr. Holms og Highland, hvor du kan sitte inne i et varmt boblebad og nyte synet av snø, ski og kulde utenfor.

Men det beste er jo selvfølgelig å kaste seg på en aktivitet ute i naturen, som tross alt er Geilos hovedattraksjon. Alpinløyper preger åskantene på begge sider av dalen, og nypreparerte skiløyper strekker seg langt innover vidda.

Ute i løypene venter ikke bare langrenn. Du kan være med på morsomme hundesledeturer hver eneste dag, og når ettermiddagen nærmer seg tar fatbikesyklistene over løypenettet. Det er nok å finne på.

Ski og vin Med røde kinn og kalde tær er det deilig å krype inn i en lun hule.

For som Frode Aga sier:

- Det er jo det som er så koselig med Geilo. Å være ute hele dagen i naturen - og så komme inn hit på kvelden og spise en godt tilberedt rype med en god Rhône-vin eller burgunder til.

Det er et vinterliv du kan bli vant med.