Lille Tobias kunne mistet livet

Karoline (24) trodde kløen var harmløs.

FØRSTE MØTE: Mammas første møte med lille Tobias, seks timer etter fødsel.  Foto: privat
FØRSTE MØTE: Mammas første møte med lille Tobias, seks timer etter fødsel. Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg våknet en natt av at jeg klødde sinnsykt mye over hele kroppen.

Karoline Schjølberg (24) var i svangerskapets uke 31 med sitt første barn da hun fikk akutt kløe. Kløen ble bare verre og verre de nærmeste dagene, og spesielt ille var det under føttene og i hendene.

Trodde det var svangerskapskløe - Først trodde jeg det var normal svangerskapskløe, og jeg søkte på nettet etter noe som kunne hjelpe. Men så kom jeg over noen artikler om intrahepatisk kolestase, og syntes det stemte med mine symptomer.

Karoline oppsøkte fastlegen og fikk tatt blodprøver som bekreftet diagnosen. Kløen skyldtes graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase, en sjelden tilstand som innebærer leverpåvirkning og forhøyet nivå av gallesyrer i blodet hos den gravide.

Kløe er vanligvis det eneste symptomet, og opptrer som regel i tredje trimester. I verste fall kan tilstanden føre til for tidlig fødsel eller fosterdød.

Følg debatten: Normal svangerskapskløe?

Ujevn hjertelyd - I uke 34 lå verdiene mine lå på 22. Jeg ble fulgt opp på sykehuset og det ble tatt ultralyd, ctg og blodprøver to ganger i uka. Jeg fikk beskjed om at det kunne ta noen uker før verdiene steg mer, men allerede i uke 35 hadde det nådd 86. I ettertid har jeg lest at verdiene kan firedoble seg på 24 timer så sent i svangerskapet, sier hun til Foreldre & Barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer