Lily (6), Abbie (8) og JJ (9) vokser opp sammen med hvalene i Stillehavet

Særlig hunnhvaler med unger liker at barna hopper uti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Drømmer du om å svømme rundt side ved side med noen av jordas aller største skapninger?

<strong>SVØMMER MED HVALER:</strong> Da undervannsfotograf Darren Rice og kona Nina Rice for noen år siden forlot Storbritannia for å ta over Matafonua resort på Tonga, ble Stillehavet barnas ny lekeplass. Foto: DARREN RICE
SVØMMER MED HVALER: Da undervannsfotograf Darren Rice og kona Nina Rice for noen år siden forlot Storbritannia for å ta over Matafonua resort på Tonga, ble Stillehavet barnas ny lekeplass. Foto: DARREN RICE Vis mer

Det er dagligdags for søsknene JJ (9), Abbie (8) og Lily (6).

Da undervannsfotograf Darren Rice og kona Nina Rice for noen år siden forlot Storbritannia for å ta over Matafonua resort på Tonga, ble Stillehavet barnas ny lekeplass.

<strong>ØYRIKE:</strong> Tonga består av 172 små øyer og en rekke atoller. En av dem er Foa Island der familien Rice holder til. Skal du fly hit fra Europa, er det lettest å dra via New Zealand, forteller Darren Rice til Dagbladet. Foto: DARREN RICE
ØYRIKE: Tonga består av 172 små øyer og en rekke atoller. En av dem er Foa Island der familien Rice holder til. Skal du fly hit fra Europa, er det lettest å dra via New Zealand, forteller Darren Rice til Dagbladet. Foto: DARREN RICE Vis mer

Men vennene de har fått seg her er et par hakk større en lekekamerater småbarn normalt har ellers i verden. I videoen over ser du hvordan knølhvalene bare ligger og følger med når to av barna svømmer rundt dem.

Liker barna Videoen er tatt for et par år siden, men Rice-barna svømmer med knølhvalene rett som det er når de store pattedyra en gang i året trekker inn til øyene for å føde og å parre seg.

I løpet av disse åra har Darren Rice oppdaget at hvalene liker å svømme med barna, særlig hunnhvaler med kalver, forteller han til Daily Mail.

<strong>HVALER FOR ALLE:</strong> Alle kan være med. Er du ingen stor svømmer, har Darren Rice flåter du kan ligge på så du kommer helt inntil de store pattedyra. Foto: DARREN RICE
HVALER FOR ALLE: Alle kan være med. Er du ingen stor svømmer, har Darren Rice flåter du kan ligge på så du kommer helt inntil de store pattedyra. Foto: DARREN RICE Vis mer

Et par av hvalene, Narla og og Geraldine, skal barna ha knyttet et spesielt bånd til.

I fjor dyttet Geraldine den nyfødte kalven sin mot barna gjentatte ganger, og oppmuntret den til å sosialisere med barna, ifølge Rice.

- Er trygt Det er helt trygt skal vi tro barnefaren. Matafonua resort som ekteparet driver har spesialisert seg nettopp på å ta med turister ut for å svømme med knølhvalene.

<strong>PÅ GRUNNA:</strong> Det er også mye spennende å se om du oppholder deg på grunnere vann. Foto: DARREN RICE
PÅ GRUNNA: Det er også mye spennende å se om du oppholder deg på grunnere vann. Foto: DARREN RICE Vis mer

- Det er veldig trygt. Vi tar med 500 personer i året for å svømme med hvalene, og vi har aldri hatt noen uhell, skriver Darren Rice i en e-post til Dagbladet.

Det til tross for at du risikerer virkelig nærkontakt med de store pattedyra:

<strong>NEMO:</strong> Snorkler du på grunnere vann, kan du blant annet se klovnefisker som gjemmer seg blant sjøanemonene. Foto: DARREN RICE
NEMO: Snorkler du på grunnere vann, kan du blant annet se klovnefisker som gjemmer seg blant sjøanemonene. Foto: DARREN RICE Vis mer

- Noen ganger kommer hvalene helt inntil deg, men vi forsøker å holde oss på en trygg avstand på fem meter, skriver han.

Passer alle Ifølge Darren er dette et av de få stedene i verden hvor slik nærkontakt er tillatt.

Alle kan være med. Er du ingen stor svømmer, har Darren Rice flåter du kan ligge på så du kommer helt inntil.

<strong>AKTIV FERIE:</strong> Er du ferdig med å se på hvalene, kan du for eksempel kite i solnedgangen. Foto: DARREN RICE
AKTIV FERIE: Er du ferdig med å se på hvalene, kan du for eksempel kite i solnedgangen. Foto: DARREN RICE Vis mer

Vil du bli med ut til hvalene koster det deg 190 newzealandske dollar, som med dagens kurs er cirka 1080 norske kroner. Familien er den eneste på Foa Island som tilbyr slike hvalopplevelser.

- Hvalene besøker Tonga fra juli til november hvert år, forteller han til Dagbladet.

172 øyer Kongedømmet Tonga er en øystat i det sørlige Stillehavet, og ligger ifølge Wikipedia omtrent en tredjedels vei mellom New Zealand og Hawaii, sør for Samoa og øst for Fiji.

KNØLHVAL

Foto: DARREN RICE

• Bardehval i finnhvalfamilien som blir opptil 50 år gamle.

• Hunnene er ofte noen meter lenger enn hannene, og den maksimale størrelsen er omkring 19 meter og 40 tonn. Normalen er 12-14 meter og 25-30 tonn.

• De karakteristiske lange forlemmene, sveivene, er omtrent en tredel så lange som hodet og kroppen til sammen.

• Hunner forplanter seg som regel annethvert år. Graviditeten varer i elleve måneder. Ved fødselen er kalven 4-4,5 meter lang og veier rundt 700 kg.

• Knølhvalen er kjent for «sangen» sin, serier av varierte lyder som kan pågå i mange timer og dager.

• Arten er svært akrobatisk og er i stand til å gjennomføre svært spektakulære hopp.

• Det norske navnet kommer av de store vortelignende knølene som finnes spredt omkring på hodet og underkjeven

• Det antas å være 11 600 knølhvaler i Nordatlanteren, 10 000 i Nordstillehavet og minst 17 000 på den sørlige halvkule.

Kilde: Store norske leksikon og Wikipedia

Tonga består av 172 små øyer og en rekke atoller. En av dem er Foa Island der familien Rice holder til. Skal du fly hit fra Europa, er det lettest å dra via New Zealand, forteller fotografen.

Familien har bodd på Tonga siden 2010, og barna var ett, tre og fire år da de ble stillehavsbeboere.

- Innbyggerne på Tonga er de vennligste i verden, og det er et fantastisk sted å vokse opp for barna mine, skriver han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer