Lincoln er kjent for svinepølser, ost og sin storslåtte gotiske katedral

Ligger bare to timers togtur fra Londons Kings Cross.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

LINCOLN (Dagbladet): Lincoln, hovedstaden i landbruksfylket Lincolnshire, er kjent for svinepølser med høyt kjøttinnhold, oster i toppklassen og sin storslåtte gotiske katedral.

Etter at lokaltoget har snirklet seg forbi åkrer som glitrer av gul raps og langs jorder med lykkelige og frittgående griser, ankommer toget Lincoln.

SKYHØY: Katedralen i Lincoln var på et tidspunkt verdens høyeste bygning og er inspirert av gotisk og normannisk arkitektur. Foto: MARIANNE WIE
UTVALG: Kate O'Mera (62) er brennende opptatt av ost. Hun besøker stadig nye osterier og selger til og med norsk brunost. Foto: MARIANNE WIE
OSTER FRA LINCOLNSHIRE: Geitost, Cote Hill Blue, Lincolnshire Red, Lincolnshire poacher og Lincolnshire smoked poacher. Foto: MARIANNE WIE
MATGLEDE: I lyse og trivelige lokaler hygger gjestene seg med ostebaserte lunsjretter på The Cheese Socitey Cafe. Foto: MARIANNE WIE
GATELANGS: Den pittoreske gamlebyen er fylt av brusteinsbelagte gater med hus fulle av spøkelsehistorier. Foto: MARIANNE WIE
OSTEBUTIKK: The Cheese Society selger ost både over disk og på nett. Foto: MARIANNE WIE
SØTT BAKVERK: Plommebrødet fra Lincolnshire er en søt og god fruktkake som ofte serves med Lincolnshire poacherost. Foto: MARIANNE WIE
OSTESMØRBRØD MED PØLSE: Dette bruschettabrødet med Lincolnshire-pølse og smeltet poacher ost er lett og lage, men god å spise. Foto: MARIANNE WIE
PLOMMEBRØD: Lincolnshire-spesialiteten er laget av svisker, rosiner og rips trukket i te. Foto: MARIANNE WIE
HJEMMELAGET: Ostepuré er fin å legge i piknikkurven og er populær på ostebordet. Foto: MARIANNE WIE
PØLSEMAKER: Alle i Lincoln kjenner slakteren Ken Rogers (50) som driver Elite Meats i Bailgate. Hans hjemmelagde Lincolnshire-pølser består alltid av 85 prosent svinekjøtt. Foto: MARIANNE WIE
SLAKTERBUTIKK: Hos Elite Meats finnes alt fra hjemmelaget chutneys, Reggae Reggae saus til strutseegg. Foto: MARIANNE WIE
TEA-ROOM: I Lincoln frister mange te- og kaffehus med koselige lokaler og hjemmebakte kaker. På Bells' serverer Nicola Locwood (50) turister og stamgjester søtmat og saltmat dagen lang. Foto: MARIANNE WIE
NORMANNISK ARKITEKTUR: Jews House i Steep Hill er et av Englands eldste byhus. Det ble bygget en gang på 1100-tallet. Foto: MARIANNE WIE
BORGEN: Lincoln Castle oppbevarer The Mana Carter, det store frihetsbrevet fra 1215. Foto: MARIANNE WIE
DOMKIRKE: Lincoln katedral er sagt å være Englands vakreste eksempel på gotisk arkitektur. Foto: MARIANNE WIE
HIGH STREET: Den pulserende hovedgata er full av kafégjester og folk som handler. Foto: MARIANNE WIE
STEEP HILL: Den sjarmerende gata som fører opp til katedralen og er fylt med småbutikker og kafeer. Foto: MARIANNE WIE
PUB OG KATEDRAL: Her er det mange muligheter for å nyte en utepils i historiske omgivelser. Foto: MARIANNE WIE
PÅFYLL: Tidlig om morgenen ankommer fulle øltønner pubene i katedralområdet. Foto: MARIANNE WIE

Vel ute av stasjonen er det lett å orientere seg etter katedralen og borgen som begge ligger på toppen av åsen og skuer utover byen.

For å nå opp dit må du tråkle deg gjennom travle, men hyggelige High Street som etter hvert blir til middelaldergata «Steep Hill».

Lokale oster Midt i bakken ligger ostebutikken «The Cheese Society» og frister med en bugnende ostedisk som består av lokale, britiske og utenlandske herligheter.

Innehaver og osteentusiast Kate O'Mera (62) deler ut smaksprøver til stamkunder, turister og seg selv.
 
- Det beste med å besøke en ostebutikk er at du kan smake seg fram til den osten du vil kjøpe, sier hun.

STEEP HILL: Den sjarmerende gata som fører opp til katedralen og er fylt med småbutikker og kafeer. Foto: MARIANNE WIE
STEEP HILL: Den sjarmerende gata som fører opp til katedralen og er fylt med småbutikker og kafeer. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

O'Mera byr et fram et knivblad med Cote Hill Blue, en ost som minner om en myk blå brie.

- Denne osten er håndlaget på en familiegård noen mil herfra, men dette fylkets mest kjente ost heter Lincolnshire poacher som minner litt om cheddar.

Ostegründer O'Mera startet sin første bedrift for 36 år siden i form av en restaurant og vinbar. Etter hvert gjorde hun om stedet til en delikatessebutikk, hvor hun oppdaget at det som virkelig interesserte henne var ostedisken.
 
- Jeg solgte delikatessebutikken og startet en postbasert ostebutikk. Den vokste og jeg fikk ideen om å starte en kafé som spesialiserte seg på ost, sier hun.

Kafeen ligger et steinkast fra ostebutikken. Vi slår følge med O'Mera rett rundt hjørnet og inn i et lyst lokale fylt med gjester som spiser lunsjretter med ost som felles ingrediens.

Lincoln er kjent for svinepølser, ost og sin storslåtte gotiske katedral

I samarbeid med kafeens kokker har hun ingen problemer med å jobbe inn osteelementer i de fleste retter.

- Eggerøre med ost er blitt veldig populært og våre to signaturretter er ostepostei og ostesufflé.

O'Mera tror «The Cheese Society» er den første og eneste ostekafeen i Storbritannia, men synes det er rart ingen har tenkt på dette konseptet før.


- Ost går jo aldri av moten, sier hun.

Lincolnshire bakst Mette på ost tar vi fatt på resten av Steep Hill som viser seg å bli enda brattere. Langs den trange gata ligger te- og kaffehus på rekke og rad.

Rett før bakken flater ut og vei blir til allmenning, ligger Bells' Tea and Coffee House som har navnet sitt fra katedralklokkene som spiller daglig. Blant høye kaker og søte tekanner snakker innehaver Nicola Locwood (50) med gjestene.

Hun anbefaler oss å prøve plommebrødet fra Lincolnshire som ofte er servert sammen med lokal poacherost. Fylt med tørket frukt minner brødet det om vørter- og julebrød, og er perfekt tilbehør til en kopp te eller kaffe.

SØTT BAKVERK: Plommebrødet fra Lincolnshire er en søt og god fruktkake som ofte serves med Lincolnshire poacherost. Foto: MARIANNE WIE
SØTT BAKVERK: Plommebrødet fra Lincolnshire er en søt og god fruktkake som ofte serves med Lincolnshire poacherost. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Locwood forteller at det er knapt seks måneder siden hun flyttet tilbake til hjembyen etter å ha bodd 15 år lenger nord i landet.

- Jeg har alltid hatt en drøm om å drive kafé her oppe i den eldste delen av Lincoln, og bestemte meg for å slå til når dette sjarmerende lokalet ble lagt ut til salgs, sier hun med et smil.

Verdensberømte pølser Katedralområdet er som en liten landsby bestående av småbutikker drevet av lokalbefolkningen og hyppig besøkt av begeistrete turister.

I retning mot den romerske byporten og bare et steinkast unna katedralen ligger slakterbutikken Elite Meats som har holdt til i de samme lokalene siden 1860.

- Men jeg har bare drevet butikken i 25 år, sier slakter Ken Roberts (50) spøkefullt mens han pakker inn to kilo pølser til en stamkunde som skal ha grillfest.

- Alle våre pølser er laget her i butikken av de beste lokale råvarer, sier han.

Ekte Lincolnshire-pølser består av minst 70 prosent svinekjøtt, tørt brød, salvie, salt og pepper.

- Det er ikke uten grunn at dette landbruksfylket er verdenskjent for sine suverene pølser som stadig høster nye priser, avslutter Roberts entusiastisk.