Lindex-dress med bly i knappene

- Vi ser svært alvorlig på dette funnet, sier kvalitetssjef hos Lindex.

BLY: Lindex sin parkdress inneholdet bly. - Bly kan være svært giftig og skadelig, sier ekspert. Foto: Testfakta
BLY: Lindex sin parkdress inneholdet bly. - Bly kan være svært giftig og skadelig, sier ekspert. Foto: TestfaktaVis mer

Da Testfakta, på oppdrag av Foreldre & Barn, testet årets parkdressen ble det funnet bly i knappene på dressen fra Lindex.

- Urovekkende Mengden av bly kan ikke fastsettes før videre analyse er gjort.

- Dette resultatet er svært urovekkende, og det er ikke akseptabelt at produkter til barn inneholder slike helsefarlige stoffer. Bly, selv i små mengder, er svært giftig og skadelig, spesielt for små barn. Bly skader hjernes utvikling, gir lavere IQ og adferdsforstyrrelser, sier avdelingssjef Agneta Westerberg i den svenske Kemikalieinspektionen.

Per i dag finnes det ingen lov som begrenser blyinnholdet i konsumentprodukter som barn kan putte i munnen.

Det er derimot lagt ut et forslag til Europeiske Kjemikaliemyndigheter om en begrensning innenfor EU. Denne loven vil uansett ikke tre i kraft før tidligst om et par år. Inntil da må myndighetene, med støtte av Produktsikkerhetsloven, kontakte selskaper i bransjen for å forsikre seg om at varene de selger, ikke er miljø- eller helsefarlige.

Nulltoleranse - Forekomsten av bly i noen av våre produkter er et signal om at vår leverandør ikke har fulgt våre strenge krav. Vi har nulltoleranse for bly i alle produkter, og vi ser svært alvorlig på dette funnet og kommer til å undersøke hvor feilen ligger, sier Agneta Häll, kvalitetssjef hos Lindex.

Forekomsten av tungmetaller er ikke regnet inn i totalkarakteren for dressene. Dette fordi det ikke foreligger noe forbud mot bruk av disse stoffene i barneklær.

Mandag kan du se hele testen av parkdresser på Foreldre.no.

Les også:

Stor test av bilstoler - her er den beste

De beste termosene for barna

Tegnene på at du er ferdig med barn

Forum: Noen som vet hvor jeg får tak i billig parkdress?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.