Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Line (28) har dobbel livmor og vagina

Lille Matheo (9 mnd) lå i mammas høyre livmor. Nå ligger det en baby i den venstre. Line Engebakken (28) har dobbel livmor og vagina.

DOBBEL GLEDE: Line er født med dobbel livmor og dobbel vagina. Selv om hun har mindre sjanse for å få barn, er hun er gravid igjen - og denne gangen i den andre livmoren enn den Matheo (9 mnd.) lå i. Foto: Anne Elisabeth Næss
DOBBEL GLEDE: Line er født med dobbel livmor og dobbel vagina. Selv om hun har mindre sjanse for å få barn, er hun er gravid igjen - og denne gangen i den andre livmoren enn den Matheo (9 mnd.) lå i. Foto: Anne Elisabeth Næss Vis mer

- Da jeg var gravid med Matheo i høyre livmor, fikk jeg vite at det ville være helt umulig å bli gravid i den venstre livmoren. Den var for liten og kunne ikke vokse. Men, vips, så skjedde det, sier Line Engebakken og stryker seg over magen. Nå er hun 17 uker på vei, når magasinet Gravid intervjuer henne.

Likevel følger legene godt med. De vet ikke hvor mye den venstre livmoren tåler, og Line blir fulgt opp med ultralyd hver 14. dag.

Mindre sjanse for å bli gravid Egentlig er lille Matheo et lite mirakel. Går vi noen år tilbake, så verden temmelig annerledes ut for Line og mannen Martin Syversrud.

- Det var først da jeg ble gravid legene oppdaget at jeg hadde dobbel livmor og dobbel vagina, sier hun.

Hun syntes det var godt å få vite, fordi hun alltid hadde følt at det var «noe rart».

Men samtidig fikk hun beskjed om at det var 50 prosent mindre sjanse for å bli gravid. Fordi veggene i livmorene er så skjøre, kan det være vanskelig for egg å feste seg.

Og fordi legene ikke vet hvor mye livmorene kan vokse og hvor mye plass et foster kan få, er det økt risiko for abort.

I tillegg har Line endometriose, som også kan gjøre det vanskelig å bli gravid. Hun ble operert for dette i desember 2009, og ble gravid kort tid etter.

- Dessverre mistet vi den babyen. Det var tungt, og jeg begynte å klandre meg selv for at jeg ikke hadde tenkt på å bli gravid tidligere. Jeg innså at veien til å få barn kunne bli lang, sier hun.

Bare én åpning Når en kvinne har dobbel livmor og dobbel vagina, er det mange av oss som får rare bilder i hodet.

- Har du for eksempel to hull?

- Nei. Vaginaen min er delt litt oppe i skjeden med en tynn skillevegg. Likevel har jeg to separate livmorhalser.

TO TETTE: Lille Matheo er familiens solstråle. At Line og Martin får to tette barn, blir bare en stor glede. Foto: Anne Elisabeth Næss
TO TETTE: Lille Matheo er familiens solstråle. At Line og Martin får to tette barn, blir bare en stor glede. Foto: Anne Elisabeth Næss Vis mer

- Kan du bli gravid i begge?

- Jeg kan i teorien bli gravid i begge livmorene samtidig, men det er veldig usannsynlig. Og det er ikke slik at jeg bruker prevensjon nå som jeg er gravid.

- Kjenner du noe når du har sex?

- Jeg er jo født slik og vet ikke om noe annet. Men noen ganger kan jeg ha hatt følelsen av at mannen min har «truffet litt feil». Jeg trodde at jomfruhinnen kanskje ikke var sprukket helt.

- Har du hatt andre symptomer?

- Jeg har hatt veldig sterke og hyppige blødninger, og jeg husker at jeg prøvde alt av tamponger da jeg var ung, men ingenting hjalp. Dette er fordi det blør fra begge livmorene. Jeg har også hatt sterke menstruasjonssmerter. Men fordi jeg også har endometriose (som også gir sterke menstruasjonssmerter, red.anm.), er det vanskelig å vite hva som er hva. Men jeg vet at mange med dobbel livmor også har sterke smerter. Ettersom det er så få som har hørt om denne tilstanden, er det ikke noe man går rundt og lurer på om man har, sier Line.

- Føler meg heldig Bare fem måneder etter spontanaborten ble Line gravid igjen.

- Jeg føler meg utrolig heldig som har så lett for å bli gravid, når jeg vet at mange med denne diagnosen sliter veldig.

Svangerskapet med Matheo gikk veldig greit fram til uke 25.

- Jeg fikk rier og var sikker på at jeg skulle føde. Jeg ble lagt inn, han fikk lungemodningssprøyter og vi forberedte oss på å få et prematurt barn.

Men Matheo holdt seg inne i den høyre livmoren fram til ti dager før termin. Fødselen tok lang tid. Matheo lå og stanget med hodet, men kom ikke ut. I tillegg fikk Line en infeksjon som gjorde at Matheo ble tatt med keisersnitt.

Babyen som nå ligger i Lines venstre livmor, vil også bli tatt med keisersnitt.

- Livmorhalsen er for kort og skjør til en naturlig fødsel, sier Line.

Debatt: Nyttige tips til deg som forsøker å bli gravid

Urolig svangerskap Selv om Line og Martin er sjeleglade for å være på vei med en baby til, er de ikke helt avslappet.

- Jeg vet at jeg har litt større risiko for å miste, og det er skummelt at jeg er gravid i den livmoren som legene mente ikke var stor nok. Vi vet jo ennå ikke om den kan bli så stor at babyen får nok næring. Men den har allerede lagt seg med hodet ned. Vi vet jo ikke om den snur seg, men jeg tenker at det er bra i tilfelle den får for liten plass senere.

Line har en del blødninger, men legene mener det kommer fra den andre livmoren.

- At det gikk så bra med Matheo hjelper, men når man stadig er på kontroll fordi dette ikke er noe vanlig svangerskap, er det umulig å slappe helt av. Men jeg prøver å ta en dag om gangen, og er heldig ettersom jeg ikke har noen andre svangerskapsplager, sier Line.

Mangelfull kunnskap Det er ikke uvanlig at kvinner ikke oppdager at de har dobbel livmor eller dobbel vagina før de blir gravide. Line har erfart at kunnskapen blant legene er ganske varierende.

- Det er frustrerende, og det er lite konkret å finne på nettet. Jeg har vært inne på noen forum, men det er jo så få som har dette. Det finnes ikke noen slags forening. I mitt tilfelle er det ingen som kan si noe sikkert, sier Line.

Hun og mannen prøver bare å glede seg.

- Jeg blir veldig ydmyk når jeg ser lille, skjønne Matheo som bare smiler og krabber rundt. Han er stort sett blid, og har sovet hele natten siden han var noen uker gammel. At vi får to tette barn, blir bare en stor glede, sier Line.

Les også:

Dette visste du ikke om fødsler

Stor guide: Smertelindring for en bedre fødsel

Intimbarbering: Advarer mot hårløse fødsler

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media