FIN ÅRGANG: -En unik VSOP, altså "Veldig Spesiell OPplevelse", spøkte Line Dahlgren (38)  da blandemester Patrice Pinet uten forvarsel og stikk i strid med vanlig praksis, bød på smaksprøve direkte fra 1972-tønna. Alle foto: EIVIND PEDERSEN
FIN ÅRGANG: -En unik VSOP, altså "Veldig Spesiell OPplevelse", spøkte Line Dahlgren (38) da blandemester Patrice Pinet uten forvarsel og stikk i strid med vanlig praksis, bød på smaksprøve direkte fra 1972-tønna. Alle foto: EIVIND PEDERSENVis mer

Line (38) smakte på sin egen cognac-årgang

Line fra Oslo fikk smake sin egen årgang. Alle andre må bare se, men ikke røre på cognac-skattene.

COGNAC (Dagbladet): -Jeg har aldri opplevd maken, utbrøt en forbløffet salgssjef Jennifer Szersnovicz i  Courvoiser, da cognac-gigantens blandemester Patrice Pinet uten forvarsel bød på smaksprøve direkte fra 1972-fatet.

Fra 1700-tallet
Den høyst uvanlige gesten ble gjort overfør redaktør Line Dahlgren i bransjebladet Drink, som er  en av få norske publikasjoner som lovlig kan trykke alkoholreklame.

HEMMELIG: Blandemester Patrice Pinet  hos cognac-giganten Courvoisier overlater intet til tilfeldighetene når han setter sammen de forskjellige blandingene.
HEMMELIG: Blandemester Patrice Pinet hos cognac-giganten Courvoisier overlater intet til tilfeldighetene når han setter sammen de forskjellige blandingene. Vis mer

Nede i slottets aller, aller helligste kjeller, med det selvforklarende navnet "Paradise", har Courvoisier lagret sine aller beste cognacer. Her finnes flasker med cognac helt fra 1780-tallet, samt tønner av de ypperste årgangene.

Spesialtilbud
Etter at blandemester Pinet hadde forklart at han selv smaker på alle fatene hvert tredje år, spurte Dagbladet forsiktig om han kunne vise hvordan smakingen foregår.

ALLER HELLIGSTE: I disse tønnene, bak solide gitter i dype kjellere, ligger noen av verdens mest kostbare cognac-skatter. Remy Martins "Loius XIII" inneholder cognac som er over 100 år gammel, slik disse tønnene er.
ALLER HELLIGSTE: I disse tønnene, bak solide gitter i dype kjellere, ligger noen av verdens mest kostbare cognac-skatter. Remy Martins "Loius XIII" inneholder cognac som er over 100 år gammel, slik disse tønnene er. Vis mer

Blandemesteren slo like godt til og repliserte kjapt:
-Hvilken årgang skal vi velge?
-Min, kom det like kvikt fra Line Dahlgren som ivrig pekte på tønnene fra 1972. Dermed var den unike smakingen et faktum.

Familiehemmeligheter
-Litt spesiell smak, men du verden så spesielt, utbrøt drikke-redaktøren da hun hadde smakt på de edle dråpene.
Smaksprøven viser hvor komplekse smaker som blandes sammen i cognacen du kjøper på Polet.

PRESTISJE: En lite glass av "Louis XIII" koster mange steder det samme som ei kasse ordinær cognac.
PRESTISJE: En lite glass av "Louis XIII" koster mange steder det samme som ei kasse ordinær cognac. Vis mer

En vanlig flaske inneholder blandinger fra en rekke årganger, produsenter og forskjellige tønner.

PÅ DRUEN: Salgsansvarlig Kristian Eikanger Utama inspiserer årets druer i cognac. "Det ser lovende ut", konstaterer bergenseren som i en årrekke har jobbet som bartender.
PÅ DRUEN: Salgsansvarlig Kristian Eikanger Utama inspiserer årets druer i cognac. "Det ser lovende ut", konstaterer bergenseren som i en årrekke har jobbet som bartender. Vis mer

Det er blandemesteren som har ansvaret for å sette sammen blandingene. Kunsten å blande cognac går ofte i arv fra far til sønn gjennom generasjoner. De vokter strengt om sine hemmeligheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likner whisky
Mens skottene har sine whisky-ruter, kan du selv reise rundt til cognac-slottene i Frankrike. Her kan du på nært hold oppleve hvordan råsprit (eau de vie) fra lokale produsenter blir puttet på eiketønner og forvandles til en av verdens mest eksklusive drikker.

NYE TØNNER: Bøkkerne hos Courvoisier må kunne sitt håndverk når de lager tønner som i mange tiår skal romme cognac på lagrene. Legg merke til at innmaten brennes. Kanskje en smaksmessig bedriftshemmelighet??
NYE TØNNER: Bøkkerne hos Courvoisier må kunne sitt håndverk når de lager tønner som i mange tiår skal romme cognac på lagrene. Legg merke til at innmaten brennes. Kanskje en smaksmessig bedriftshemmelighet?? Vis mer

Likheten med whiskyproduksjon er mange. Både cognac og whisky modnes på fat. Straks de puttes på flaske, er det slutt på utviklingen - i motsetning til vin, som også modnes på flasker.

Juledrikk
På verdensbasis er cognac-forbruket på nedadgående, men Skandinavia er fortsatt et stort marked. Seks prosent av produksjonen drikkes i Skandinavia, mens en tredjedel glir ned i amerikanske struper.

Det er typisk for det endrede markedet at i USA drikkes nesten 80 prosent av cognacen av afro-amerikanere. Dette forklares med at cognac de siste årene er blitt en del av hiphop-kulturen.
På våre kanter er det julehøytiden som utløser det største forbruket.

GODT SELSKAP: For å bære betegnelsen "cognac" må produksjonen foregå innen avgrensede områder i Sørvest-Frankrike.
GODT SELSKAP: For å bære betegnelsen "cognac" må produksjonen foregå innen avgrensede områder i Sørvest-Frankrike. Vis mer
FULLT LAGER: Patrick Mariuz har den fine tittelen internasjonal ambassadør hos Remy Martin. Han viser stolt rundt i kjellerne som  inneholder tusenvis av tønner. På lageret dunster det umiskjennelig cognac. Hvert år fordunster ca-. tre prosent av innholdet.
FULLT LAGER: Patrick Mariuz har den fine tittelen internasjonal ambassadør hos Remy Martin. Han viser stolt rundt i kjellerne som inneholder tusenvis av tønner. På lageret dunster det umiskjennelig cognac. Hvert år fordunster ca-. tre prosent av innholdet. Vis mer
VAKKERT: Morgenstemning i Cognac - rett og slett vakkert.
VAKKERT: Morgenstemning i Cognac - rett og slett vakkert. Vis mer