HOLDT IKKE VANN: Det viste seg fort  at mange av bildene som skulle vise hvor vakkert det er i Litauen stammet fra helt andre steder - som dette, fra Bogstadvannet.: Foto: Shutterstock
HOLDT IKKE VANN: Det viste seg fort  at mange av bildene som skulle vise hvor vakkert det er i Litauen stammet fra helt andre steder - som dette, fra Bogstadvannet.: Foto: ShutterstockVis mer

Litauens turistbyrå latterliggjøres etter dette bildet av Bogstadvannet

Turistsjefen gikk etter å ha presentert Bogstadvannet som Galves-sjøen og Finland som Litauen. 

Under mottoet «real is beautiful» lanserte Litauens turistbyrå en storslått kampanje som skulle få folk til å få lyst til å besøke landet.

Det var bare ett - eller rettere sagt ganske mange - problem med kampanjen.

Det viste seg nemlig veldig fort at mange av bildene som skulle vise hvor vakkert det er i Litauen, stammer fra helt andre steder.

LATTERLIGGJØRES: Flere har lagt ut bilder fra helt andre steder enn Litauen for å understreke hvor lite troverdig turistkampanjen har vært. Foto: Scanpix
LATTERLIGGJØRES: Flere har lagt ut bilder fra helt andre steder enn Litauen for å understreke hvor lite troverdig turistkampanjen har vært. Foto: Scanpix Vis mer

Som NRK blant annet skrev i går, ble det blant annet brukt et bilde fra et islagt Bogstadvannet i Oslo for å vise skjønnheten ved Galves-sjøen i Trakai - og mulighetene til å gå på skøyter der. Bildet er hentet fra billedbyrået Shutterstock.

Og - viser det seg - eksemplet er langt fra enestående, og slett ingen glipp.

I følge en gjennomgang Mail Online har gjort, er et bilde som skulle illustrere idyllisk hundekjøring tatt i Finland, og det samme gjelder et bilde tatt i Slovakia.

Slikt går ikke upåaktet hen i dag, og turistkontoret er latterliggjort på sosiale medier for kampanjen, som skal ha kostet 140 000 Euro (1,25 millioner kroner).

Selv landets statsminister, Saulius Skvernelis, har kritisert kampanjen på sin Facebook-side. Han la ut et bilde fra EU-hovedkvarteret i Brüssel, med den ironiske teksten: «I morgen begynner vi å jobbe i de nye regjeringskvartalene i Karoliniskes. #realisbeautiful.»

Andre har kastet seg på og lagt ut bilder av såvel Big Ben i London og Den Røde Plass i Moskva, med henvisning til steder i Litauen.

Alle bildene fra utenlandske steder er nå forsvunnet fra turistbyråets Facebook-sider.

Det samme er turistsjefen selv. Hun heter Jurgita Kazlauskiene og forlot jobben sin sist fredag, etter å ha tatt selvkritikk på de ydmykende forfalskningene.

- Jeg tar ansvaret og fratrer så folk som jobber her ikke skal lide for dette, sier hun.