<strong>LAG SELV:</strong> Kjøp et kjøttstykke,gni det inn med en blanding av krydderne du liker best. Pålegget holder seg godt en uke i kjøleskapet. Resten kan du fryse. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM
LAG SELV: Kjøp et kjøttstykke,gni det inn med en blanding av krydderne du liker best. Pålegget holder seg godt en uke i kjøleskapet. Resten kan du fryse. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM Vis mer

Lite som kan slå dette på brødskiva

Så enkelt lager du pålegg og salater med ekte smak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat - Hjemmelaget kjøttpålegg med krydderrand er kjempegodt på brødskiva og ikke vanskelig å lage, sier Margit Vea, kokebokforfatter, foredragsholder, faglærer i ernæring og mor til tre.

- Har du først prøvd å sette tennene i en slik brødskive, faller pålegget fra butikken gjennom.

Smak forskjellen Sammen med Margrethe Ytreland Vistnes er Margit Vea aktuell med kokeboka «Brødskiva», en hyllest til hjemmebakt brød, ekte pålegg og smakfullt tilbehør.

De to er lei av industrielt framstilt pålegg som ikke smaker noe. I kampen mot kaloriene er den gode smaken blitt borte, mener de.

Nordmenn lar tilsetningsstoffene passere, sålenge kaloriene er få og holdbarheten lang.

<strong>RØD OPPTUR:</strong> Det er stor forskjell på rødbetsalaten du lager selv og den du kjøper i butikken. Prøv en hjemmelaget variant og smak forskjellen. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM
RØD OPPTUR: Det er stor forskjell på rødbetsalaten du lager selv og den du kjøper i butikken. Prøv en hjemmelaget variant og smak forskjellen. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM Vis mer

- Magert pålegg er ikke nødvendigvis pålegg av god kvalitet. Fettet er kanskje fjernet, men pålegget kan være fullt av tilsetningsstoffer. Er det slik vi vil ha det? Spør de to, som slår et slag for hjemmelaget leverpostei, ferskost, salater og silderetter.

Egg er også et fantastisk pålegg, sier Vea.

Klar for super helgefrokost? Her er andre brødoppskrifter

<strong>EKTE SMAKER:</strong>  Margit Vea mener vi er blitt en nasjon smaksanalfabeter i jakten på kaloriene.Hun oppfordrer oss til å kjenne etter når vi spiser. Det vil kanskje gi motivasjon til å lage brød og pålegg selv.  Foto: CAPPELEN DAMM
EKTE SMAKER: Margit Vea mener vi er blitt en nasjon smaksanalfabeter i jakten på kaloriene.Hun oppfordrer oss til å kjenne etter når vi spiser. Det vil kanskje gi motivasjon til å lage brød og pålegg selv. Foto: CAPPELEN DAMM Vis mer

- Egg er billig, fullt av proteiner og har mye omega-3 om du kjøper økologisk.

Salat-suksess Vea pleier å lage drue-og purresalat til familien. Den gjør alltid suksess.

- Den likner på waldorfsalat, men er enklere. Den smaker nydelig alene eller på toppen av kjøttpålegg, sier hun.

Hun er også svak for rødbetsalat. Rødbeter er fulle av vitaminer og mineraler og smaker godt både på skinke, leverpostei og annet kjøttpålegg.

Velger grovt I likhet med nordmenn flest har de to forfatterne servert tonnevis med brødskiver til familien opp gjennom årene.

Forskjellen fra andre familier er at de alltid serverer grovt brød som nesten alltid er hjemmelaget.

Usikker på baking? Slik får du perfekte brød.

- Det gjelder å starte tidlig med fiber. Hvis ikke barn får frø og korn fra de er små, vil de ikke ha det. Da ødelegger vi for helsa deres, sier Margit Vea.

Matminner Vea har store barn nå, men lager fremdeles mye mat når de har venner på besøk. Brød, smoothies, godt pålegg.

<strong>BEDRE:</strong> makrell i tomat som ikke har vært i boks. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM
BEDRE: makrell i tomat som ikke har vært i boks. Foto: THOR BRØDRESKIFT/CAPPELEN DAMM Vis mer

-Når jeg går opp til dem med hjemmebakte rundstykker, blir de så glade. Jeg vil at barna ikke bare skal ha med seg tacominner hjemmefra,sier hun.

Margretes to jenter bor nå på hybel, men lager all mat selv.

- Det har de lært hjemme. Når de går i butikken og kjøper torskerogn for å lage eget pålegg, blir jeg stolt, sier hun.

Har du lyst til å prøve baking med surdeig? Lær av Dagbladets kokk, Karla Siverts.

Deres egne matminner sitter sterkt.

- Gode matminner er noe man overfører til neste generasjon. Slik skapes tradisjoner, sier de to.

Skriv inn embed-kode her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer