Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Liten bit med tape avslører om du behøver å beise

Hvis huset består denne enkle testen, er det bare å slappe av.

NÅR SKAL DET BEISES: Du trenger ikke å beise før veggen har blitt så tørr at det enten følger med beis- eller trerester når du skraper med en negl på den. Foto: ifi.no
NÅR SKAL DET BEISES: Du trenger ikke å beise før veggen har blitt så tørr at det enten følger med beis- eller trerester når du skraper med en negl på den. Foto: ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er gjerne tiden da yttervegger skal beises eller males. En enkel test kan imidlertid avgjøre om du virkelig trenger å bevege deg opp i stigen.

- Veggene skal beises først når de begynner å bli tørre, men når det gjelder værutsatte vegger bør ikke intervallet være lengre enn fem år uansett, sier malermester Jens Petter Lunde til klikk.no.

Og beiser eller maler du for ofte, kan sjiktet bli veldig tykt og lite fleksibelt, og sprekker lettere opp.

Men selv om en vegg trenger å behandles, er det ikke nødvendig å ta hele huset.

Negletesten På sine nettsider beskriver Byggmakker tre alternativer for å finne ut om du virkelig trenger å beise.

Den ene måten er å skrape med neglen på veggen. Følger det med beisrester er det tid for beising. Følger det i tillegg med trefibre, bør du finne fram stålbørsten.

Tapetesten Det andre testen er like enkel. Ta en tapebit og fest den på veggen. Riv den deretter av. Dersom det følger med beispartikler, er tiden inne for beising. Følger det i tillegg med trefibre, såkalt fliskritting, må veggen stålbørstes først.

Vanntesten Den siste testen går ut på å skvette vann på veggen. Perler vannet som på en nypolert bil, kan du bare sette deg ned i solstolen igjen. Trekker vannet inn, er det dessverre tid for å finne fram kost og beis.

Ikke hele huset Men selv om én vegg viser tegn til å måtte beises, er det ifølge malermester Lunde ikke nødvendig å ta hele huset.

- De mest utsatte veggene kan beises oftere, men da bør man tynne ut beisen med 50 prosent klar beis, slik at veggen ikke får en annen fargenyanse. En utsatt vegg med mye vær kan godt gis et strøk hvert tredje år.

Skifte ytterkledning Ifølge sivilingeniør Stian Engebretsen hos Treteknisk institutt er maling og beis i utgangspunktet en beskyttende hinne mot vann og sollys. Når det blir hull i denne hinnen, som ved oppsprekking og avflassing, mister man noe av beskyttelsen. Det gir økt vanninntrengning. Når bart tre blir synlig, og utsettes for UV-strålene i sollyset, starter en nedbrytning av overflaten, som dermed blir mekanisk svekket og gir et dårlig underlag for nybehandling.

- Altså bør man nybehandle når treverket eller grunningsstrøket begynner å bli synlig. Dette er en gradvis prosess, og det blir en skjønnsmessig vurdering når kledningen helst skal vedlikeholdes. Men venter man for lenge, og får store flater med nedbrutt tre, risikerer man dårlig vedheft og kortere holdbarhet for ny overflatebehandlingsfilm. I verste fall må man bytte kledningen, forklarer han til klikk.no.

- Samtidig, maler man for ofte, blir malingsfilmen veldig tykk og lite fleksibel, og sprekker lettere opp.

Les også:
Slik behandler du utvendig panel
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
Ønsker du å holde deg oppdatert på bolig- og interiørtrender? Da kan du abonnere på Klikk Boligs nyhetsbrev.
Jeg frykter at sønnen min kan bli en overgriper

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.