Litt surt og hustrig vær? Spis suppe!

De luner, dufter og smaker godt. Perfekt for kalde dager.

(Allers): Ingenting er så godt som en rykende, varm suppe med godt brød til på kalde dager. Her får du 3 oppskrifter på herlige supper som holder deg lun og blid en vinterdag eller to. Og vil du heve suppeopplevelsen, kan du bake godt brød til!

  Lettlaget fiskesuppe (4 porsjoner)

Har du dårlig tid, er dette suppen for deg.

• 400 g torskefilet
• 1 bit laksefilet, ca. 150 g
• 4 middels store poteter
• 1 purreløk
• 2 tomater
• 2 ss rapsolje
• 1 ts karri
• 1 liter fiskebuljong
(vann + terninger)
• 1 kvist fersk timian
• salt
• pepper

Dressing:
• 2 dl lett crème fraîche
• 1 hvitløkbåt
• 2 ss hakket timian eller persille

1. Skrell potetene og skjær i små terninger. Rens, vask og skjær purreløk i tynne strimler og grovhakk tomatene.

2. Stek poteter og løk lett i olje i en stor kjele. Rør i karri og la det steke noen minutter. ­Tilsett tomathakket, buljong og timian, og kok under lokk til potetene er myke, ca. 10 minutter.

3. Skyll og tørk fisken. Del den i mindre biter og legg den i suppen. La det koke noen minutter til fisken er gjennom­kokt. Strø på salt og pepper.

4. Press eller finhakk hvit­løken i crème fraîche og tilsett finhakket timian eller persille. Smak til med salt og pepper.

5. Server fiskesuppen med crème fraîche og godt brød, f.eks. rugbrød (se oppskrift nedenfor).

Rugbrød (2 små brød)

METTENDE OG GOD: Denne fiskesuppen lager du kjapt og greit. Foto: ALL OVER PRESS
METTENDE OG GOD: Denne fiskesuppen lager du kjapt og greit. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Brødet forberedes dagen før det skal stekes Da blir det ekstra saftig og holdbart. ­Passer til alle typer supper, gjerne servert med smør!

• 6 dl kaldt vann
• 25 g gjær
• 200 g siktet rugmel
• ca. 300 g hvetemel
• 200 g sammalt hvete, fint
• 1 ts salt

1. Kvelden før utbaking røres vann, smuldret gjær og rugmelet sammen. La det stå på kjøkkenbenken i 15 minutter.

2. Tilsett hvetemel, sammalt mel og salt, og elt deigen godt sammen slik at den blir ­smidig.

3. Dekk bollen med plastfilm og sett den i kjøleskapet natten over til heving.

4. Ta deigen ut av kjøle­skapet og la den hvile i 30 minutter. Del deigen i to på bakebordet og form til runde brød. Bruk mer mel om nødvendig. Legg brødene på bakepapir på stekeplate.

5.
Skjær et kryss i brødet på toppen og pensle med vann.

6. Sett ovnen på 225° og la brødet heve mens ovnen blir varm, ca. 20 minutter. Spray litt vann inn i ovnen like før brødene settes inn.

7. Stek dem på nederste rille i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl brødene på rist og server til suppe. Brødene egner seg til frysing.

Kyllingsuppe med basilikumolje og små foccaciabrød (4 porsjoner)

Den grønne basilikumoljen løfter smakene på kyllingsuppen.

SMAKFULLT BRØD: Dette rugbrødet passer til alle supper, også til fiskesuppen du får oppskrift til her. Foto: ALL OVER PRESS
SMAKFULLT BRØD: Dette rugbrødet passer til alle supper, også til fiskesuppen du får oppskrift til her. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Basilikumolje:
• 1 krukke basilikum
• 1 ts revet sitronskall
• 1 dl rapsolje
• 1 klype salt

Kyllingsuppe:
• 1 purreløk
• 100 g ferske champignoner
• 1 liten ferdig grillet kylling
• 100 g sukkererter
• 1 ss smør
• 1 1/2 dl kyllingbuljong av ­terning
• 10 dl vann
• 250 g ostefylte tortellini
• salt og pepper
• 1 klype sukker

1. Miks ingrediensene til basilikumoljen glatt i en blender eller med en stavmikser. Smak til med mer salt om nødvendig.

2. Rens og vask sellerien godt og snitt i skiver. Del sopp i biter. Rens kyllingen fra bein og skjær kjøttet i biter. Del ertene i to på langs.

3. Stek løk og sopp mykt og blankt i smør i en kjele i ca. 2 minutter. Smuldre i buljongen og hell på vannet. Kok opp og la det koke i 10 minutter.

4. Tilsett tortellini og kok etter anvisning på pakken. Rør i kylling og erter og la det koke noen minutter.

5. Smak suppen til med salt, nymalt pepper og eventuelt en klype sukker. Server suppen med basilikumoljen.

Små focacciabrød
(8 brød)

Mandel- og kokosmel får du kjøpt i helsekostbutikken. Brødet blir ekstra saftig med pofiber som er laget av tørket potetfiber.

GODE SMAKER: Kyllingsuppe gjør seg på forblåste dager.  Og med foccaciabrød til får du et skikkelig godt måltid. Foto: ALL OVER PRESS
GODE SMAKER: Kyllingsuppe gjør seg på forblåste dager. Og med foccaciabrød til får du et skikkelig godt måltid. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

• 4 egg
• 200 g kremost, naturell
• 1 ts salt
• 1 dl revet parmesan
• 2 dl mandelmel
• 2 ss kokosmel
• 1 ss pofiber
• 2 ts bakepulver
• 8-10 kalamataoliven
• ½ ss olivenolje
• 1 ts tørket rosmarin

1. Sett ovnen på 190º. Pisk sammen egg, kremost og salt. Rør i parmesan.

2. Bland mandelmel, pofiber, kokos-mel og bakepulver. Rør det i deigen.

3. La deigen svelle i 10 minutter. Fordel deigen i 8 muffinsformer på en muffinsplate.

4. Grovhakk oliven. Trykk oliven­bitene ned i deigen. Drypp over litt olivenolje og strø på rosmarin. Stek brødene midt i ovnen i ca. 15 minutter. Ta dem ut og avkjøl på rist.

5. Server focaccia lunken og nystekt.

Meksikansk suppe (4-6 porsjoner)

Med hjemmelagde kjøttboller blir denne ekstra smakfull.

Chilikjøttboller:
• 1 ½ dl griljermel
• ½ dl vann
• 1 ½ rød chili
• ½ ts salt
• 1 lite egg
• 250 g kjøttdeig
• nykvernet pepper
• smør til steking

Suppe:
• 1 hvitløkbåt
• 1 løk
• 1 rød paprika
• 1 ½ ts spisskummen
• 2 ss rapsolje
• 8 dl kyllingbuljong (vann +
terning)
• 1 boks svarte bønner, 400 g
• 1 dl maiskorn
• 2 dl ferdig tacosalsa, medium eller hot
• saft av ½ lime

Servering:
• 2 modne avokado
• evt. rød chili
• kvister av frisk koriander
• limebåter
• tortillachips

1. Lag kjøttbollene først. Pisk ­griljermel ut i vann, og la det stå og svelle i 15 minutter.

2. Finhakk chilien, fjern frø og hinner. Bland griljermelet med chili, salt, egg og kjøttdeig. ­Krydre med pepper. Trill ut til små kjøttboller og­ stek dem i smør i en panne på middels varme i ca. 10 minutter.

3. Finhakk hvitløken til suppen. Del løk og paprika i små biter. Stek alt i olje, sammen med spisskummen, på middels varme i en kjele. Hell i buljongen og kok opp.

4. La mais og bønner renne godt av og skyll bønnene i kaldt vann. Tilsett bønner, mais, salsa og presset limesaft. Kok opp og smak til med salt og pepper.

5. Fordel suppen i porsjonsboller. Del avokado i båter og skjær chili i tynne ringer. Legg dette sammen med kjøttbollene i suppen og pynt med frisk koriander.

6. Server med limbåter og tortillachips ved siden av.

MED LITT PIFF: Denne meksikanske suppen inneholder hjemmelagde chilikjøttboller. Foto: ALL OVER PRESS
MED LITT PIFF: Denne meksikanske suppen inneholder hjemmelagde chilikjøttboller. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer