Litt syrlig, litt søtt og en touch av Asia

Sylta grønnsaker - lettere enn du tror.

• Her er flere oppskrifter fra Karla Siverts.

ST. HANSHAUGEN i Oslo (Dagbladet Endelig fredag):

SYLT I VEI: Karla Siverts tar vare på høstens gode grønnsaker i store glass med en helt nydelig syltelake. Dette er verdt å prøve! Foto: METTE MØLLER
SYLTA HØSTGRØNNSAKER: Etter noen døgn i deilig lake blir de til hjemmelaget pickles, som smaker mye bedre enn glassene fra butikken. Foto: METTE MØLLER
BETECARPACCIO MED FETAOST: Fargerike beter i tynne skiver med fetaost og pinjekjerner over er en perfekt høstsalat. Foto: METTE MØLLER
HØSTSALAT MED ASIATISK INSPIRASJON: Knasende ferske høstgrønnsaker med smaksrik soyadressing. Foto: METTE MØLLER

Kok opp en enkel lake, ha i friske høstgrønnsaker og hell alt over på glass.

Sylta grønnsaker er lettere å lage enn du tror.

SYLTA HØSTGRØNNSAKER: Etter noen døgn i deilig lake blir de til hjemmelaget pickles, som smaker mye bedre enn glassene fra butikken. Foto: METTE MØLLER
SYLTA HØSTGRØNNSAKER: Etter noen døgn i deilig lake blir de til hjemmelaget pickles, som smaker mye bedre enn glassene fra butikken. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Og så smaker de så utrolig godt! Litt syrlig, litt søtt og med spennende antydning av krydder og urter.

Sylta grønnsaker Det går fint å blande sammen mange forskjellige grønnsaker.

Karla Siverts bruker gjerne blomkål, kålrot, løk og gulrøtter, litt ingefær i laken og en god bunt timian.

KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Dette er en flott måte å lagre de fine høstgrønnsakene på. Slik varer de lenge utover vinteren. Det er gøy å eksperimentere med forskjellige varianter, og å sette sammen fine farger, sier Karla.

Beter på glass Hun skrur lokket tett på et stort glass med mørkerøde beter.

Rødbeter og rød- og hvitstripete chioggiabeter, med mønster som minner om «polkagriser», har først blitt kokt møre, og så fått et oppkok i syltelaken før de ble puttet på glass.

Så er det bare å vente på at smaken setter seg.

Smaker mye bedre Hjemmelaget pickles smaker rett og slett helt annerledes og mye bedre enn de ferdige glassene fra butikken.

- Jeg serverer sylta grønnsaker til både kjøtt og fisk, i en salat eller som snacks. Nå som det er sesong på norske grønnsaker, fyller vi opp kjøla på Smalhans med glass av forskjellige slag, sier Karla.

KARLAS HØST: - Nå som det er sesong på norske grønnsaker, fyller vi opp kjøla på Smalhans med glass av forskjellige slag, sier Karla Siverts. Foto: METTE MØLLER
KARLAS HØST: - Nå som det er sesong på norske grønnsaker, fyller vi opp kjøla på Smalhans med glass av forskjellige slag, sier Karla Siverts. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Beter, blomkål, løk, og vi har alltid sylta jalapeños på menyen. Og selvfølgelig sylteagurk! Den bruker vi på burgeren og på leverpostei, forteller hun.

Høstsalat Hun har tatt til side noen fargerike beter som ikke skal syltes.

De skjæres isteden opp i tynne skiver, som carpaccio, og legges utover et stort fat.

God fetaost smuldres over, og betene blir dryppet med olivenolje og sitronsaft.

Enkelt, veldig godt og en perfekt høstsalat.

• Les også: Her får du en helt rå elgopplevelse.