ÅPENHET: Harald Lunde, som er pårørende til kone med demens - og Benedikte Guttormsen Slørdal, leder av pårørendeskolen Engelsborg, mener åpenhet rundt demens og kunnskap gjør det enklere å være pårørende . Foto: Britt K. Andersen
ÅPENHET: Harald Lunde, som er pårørende til kone med demens - og Benedikte Guttormsen Slørdal, leder av pårørendeskolen Engelsborg, mener åpenhet rundt demens og kunnskap gjør det enklere å være pårørende . Foto: Britt K. AndersenVis mer

Livet som pårørende til en med demens

Omlag 350 000 nordmenn er nær pårørende til en som har demens. - Var ikke forberedt på sorgen og tapsfølelsen.

Å være nærmeste pårørende til en person med demens er vanskelig. Åpenhet og kunnskap kan gjøre det lettere å takle, mener Harald Lunde, som lever med sin demente kone - og Benedikte Guttormsen Slørdal, leder av pårørendeskolen på Engelsborg.

Harald: Min kone og jeg har vært gift siden 1968. Vi har jobbet sammen og har bestandig hatt et aktivt og sosialt liv med mange felles interesser. Men for 6-7 år siden begynte ting å endre seg. Jeg la merke til at atferden hennes gradvis ble forandret. Det startet først med at hun begynte å surre når hun skulle lage mat, og etter hvert ble hun mer og mer ukonsentrert og glemsom.

Min mor fikk demens da hun var i slutten av 50-årene, og jeg gjenkjente symptomene. Fordi hun var enke, måtte jeg som nærmeste pårørende ta hånd om henne. Den gangen fantes ikke tilbud om hjelp slik som i dag, og heller ikke samme kunnskap om sykdommen. Da hun ble stadig mer hjelpetrengende og jeg søkte hjelp, var eneste tilbud den gang innleggelse på psykiatrisk sykehus. Hun døde da hun var i begynnelsen av 60-årene, og jeg kjenner fremdeles sorg ved tanken på skjebnen hennes. Jeg hadde med andre ord en del vonde erfaringer i bagasjen da min kone viste tegn på demens og fryktet det verste.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

MÅNED

Prøvetilbud*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

ÅR

60% rabatt*

318 kr

(0,87 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 318 kr per år. 0,87 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795kr/år)når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (99kr/måned) (795kr/år).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.