Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Livet som pårørende til en med demens

Omlag 350 000 nordmenn er nær pårørende til en som har demens. - Var ikke forberedt på sorgen og tapsfølelsen.

ÅPENHET: Harald Lunde, som er pårørende til kone med demens - og Benedikte Guttormsen Slørdal, leder av pårørendeskolen Engelsborg, mener åpenhet rundt demens og kunnskap gjør det enklere å være pårørende . Foto: Britt K. Andersen
ÅPENHET: Harald Lunde, som er pårørende til kone med demens - og Benedikte Guttormsen Slørdal, leder av pårørendeskolen Engelsborg, mener åpenhet rundt demens og kunnskap gjør det enklere å være pårørende . Foto: Britt K. Andersen Vis mer

Å være nærmeste pårørende til en person med demens er vanskelig. Åpenhet og kunnskap kan gjøre det lettere å takle, mener Harald Lunde, som lever med sin demente kone - og Benedikte Guttormsen Slørdal, leder av pårørendeskolen på Engelsborg.

Harald: Min kone og jeg har vært gift siden 1968. Vi har jobbet sammen og har bestandig hatt et aktivt og sosialt liv med mange felles interesser. Men for 6-7 år siden begynte ting å endre seg. Jeg la merke til at atferden hennes gradvis ble forandret. Det startet først med at hun begynte å surre når hun skulle lage mat, og etter hvert ble hun mer og mer ukonsentrert og glemsom.

Min mor fikk demens da hun var i slutten av 50-årene, og jeg gjenkjente symptomene. Fordi hun var enke, måtte jeg som nærmeste pårørende ta hånd om henne. Den gangen fantes ikke tilbud om hjelp slik som i dag, og heller ikke samme kunnskap om sykdommen. Da hun ble stadig mer hjelpetrengende og jeg søkte hjelp, var eneste tilbud den gang innleggelse på psykiatrisk sykehus. Hun døde da hun var i begynnelsen av 60-årene, og jeg kjenner fremdeles sorg ved tanken på skjebnen hennes. Jeg hadde med andre ord en del vonde erfaringer i bagasjen da min kone viste tegn på demens og fryktet det verste.

Sommertilbud på Dagbladet Pluss

De beste leseopplevelsene, guider og eksperttips!

3 MÅNEDER

SOMMERTILBUD - 80% rabatt

49 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 49 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?