Livsfarlig sommerleketøy for barn under sju år

Lege advarer foreldre.

ET VANLIG SYN PÅ STRANDA: - Men frarådet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: Colourbox
ET VANLIG SYN PÅ STRANDA: - Men frarådet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mammanett.no: I lekeforretningene kan man kjøpe snorkler som passer barn i alle aldre, også de aller minste barna på tre-fire år.  

Småbarnsforeldre kan derfor lett bli forledet til å tro at dette er i orden å bruke. Men disse lekene kan være farlige for barnet.

- Det er imidlertid størrelsen på barns lunger, og ikke butikkutvalget, som avgjør når de kan begynne å snorkle, sier anestesilege ved Oslo Universitetssykehus Ullevål, Lene Cecilie Mathisen.

For liten lungekapasitet For å illustrere dette, tar Mathisen utgangspunkt i en sju år gammel jente.

Normalt vil jenter i denne alderen trekke ca. 200 ml luft ned i lungene per pust.

- Når hun er ute i vannet, må hun i tillegg bruke ekstra krefter på å puste, for å overvinne kraften fra vanntrykket mot brystkassen. Bare det å ha kroppen i vannet vil altså i seg selv medføre at man må bruke ekstra krefter på å puste, sier hun.

Puster inn det de puster ut En vanlig barnesnorkel har et dødrom på ca. 120 ml.

For å unngå opphopning av CO2, må barnet derfor øke mengden luft som trekkes inn per pust.

Dette krever også ekstra krefter, og det vil bare være et tidsspørsmål før barnet ikke orker å kompensere nok for dødrommet.

- Et barns lungekapasitet er altså begrenset, og marginene ved bruk av snorkel er svært små. Det er også viktig å huske på at dersom det har gått bra med snorkling én gang, så er det ingen garanti for at det går bra neste gang, understreker Mathisen.

- Vis varsomhet også med større barn! Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fraråder barn under sju år å bruke snorkel.

- For å ha full glede av en snorkel må barnet kunne koordinere bl.a. syn, pust og bevegelser. Dette klarer barn når de er 10-12 år gamle. Barn under sju år skal ikke bruke snorkel fordi de ikke har stor nok lungekapasitet til puste gjennom snorkelen, står det i DSBs Sikkerhetsfakta nr 10a - Leketøy.

De anbefaler videre at barn i alderen 7-12 år bare snorkler når de har tilsyn av voksne.

Saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no.

LES OGSÅ: Derfor er bråkete leker bra
Lekene du ikke bør gi barn
Baby utvikling 0-1 år
Barnets utvikling 1-10 år

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer