- Livsstilen som motvirker kreft

Unngå sukker, spis fersk mat og tren 30 minutter hver dag, råder den kreftsyke legen David Servan-Schreiber.

ADVARER MOT SUKKER: Den amerikanske legen og forfatteren David Servan-Schreiber mener at matvarer med høy glykemisk indeks, som sukker og hvetemel, kan stimulere framveksten av kreftceller.  Foto: JOHN T. PEDERSEN
ADVARER MOT SUKKER: Den amerikanske legen og forfatteren David Servan-Schreiber mener at matvarer med høy glykemisk indeks, som sukker og hvetemel, kan stimulere framveksten av kreftceller. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

||| Den amerikanske legen og psykiateren David Servan-Schreiber startet å samle inn og analysere kreftforsknings- resultater da han selv ble diagnostisert med hjernesvulst for 16 år siden.

Gjennomgangen av mangeårig europeisk og amerikansk forskning har resultert i bestselgerboken «Anticancer».

Her gir han konkrete råd om hvordan riktig kosthold, trening og mental tilstand kan både forebygge og gjøre det mulig å leve med kreft.
 
Stimulerer cellevekst Sukker, for mye omega 6 og tilsetningsstoffer bør står på nei-listen, ifølge boka.

Servan-Schreiber hevder at matvarer med høy glykemisk indeks, spesielt sukker, er en av kroppens hovedfiender. Sukker brytes ned til glukose i kroppen, en prosess som kan stimulere veksten av kreftceller.

- Når vi spiser sukker eller hvetemel, stiger glukosenivået i blodet. For å balansere dette, utskiller kroppen insulin og molekylet IGF (insulinliknende vekstfaktor 1), som har ansvaret for cellevekst, skriver Servan-Schreiber.

Forfatteren mener også at sukker kan trigge betennelser i kroppen.

Han anbefaler et kosthold med lav glykemisk indeks, og viser til en undersøkelse hvor mus med kreft fikk kjemoterapi.

CANCERIANER: Forskningsdirektør ved Universitetet i Stavanger, Helge Ole Bergesen lever med kreft, og følger rådene i boka «Anticancer». Han etterlyser mer opplysning om livsstil og kreft fra helsemyndighetene. Foto: ALF OVE HANSEN
CANCERIANER: Forskningsdirektør ved Universitetet i Stavanger, Helge Ole Bergesen lever med kreft, og følger rådene i boka «Anticancer». Han etterlyser mer opplysning om livsstil og kreft fra helsemyndighetene. Foto: ALF OVE HANSEN Vis mer

Medisinene virket dårligere på mus med forhøyet insulinnivå i kroppen.

Unngå tilsetningsstoffer Boka kommer med en rekke råd angående tilsetningsstoffer i mat og husholdningsprodukter.

En klar anbefaling er å styre unna stoffer som gjør maten holdbar lenge etter at den er laget.

«Anticancer» framhever også viktigheten av 20- 30 minutter daglig fysisk aktivitet og et positivt tankesett.

En negativ innstilling er en risikofaktor som går igjen i flere studier, ifølge Servan-Schreiber.
  Livsstilsendring Boka har rukket å få mange tilhengere, «cancerianere», blant disse forskningsdirektør ved Universitetet i Stavanger, Helge Ole Bergesen, som selv lever med kreft.

Da den tidligere Høyrepolitikeren og statssekretæren fikk kreftdiagnosen, savnet han råd om hvordan han kunne endre livsstil og hjelpe kroppen å kjempe mot kreften.

- Da jeg kom over boka «Anticancer» ble jeg overrasket over at det finnes så mye forskning om antikreft-kosthold og - livsstil. Rådene er like viktige for å forebygge kreft, som for å motvirke den, sier Bergesen.

Hver tredje nordmann får kreft i løpet av livet, og situasjonen er den samme i andre vestlige land. I Asia og Afrika er andelen kreftsyke langt lavere.

HAR LEVD MED KREFT I 16 ÅR: Etter å ha selv blitt diagnostisert med hjernesvulst for 16 år siden, begynte David Servan-Schreiber å studere tilgjengelig forskning på hvilken effekt blant annet kosthold, fysisk og mental trening har på forebygging og behandling av kreft.   Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
HAR LEVD MED KREFT I 16 ÅR: Etter å ha selv blitt diagnostisert med hjernesvulst for 16 år siden, begynte David Servan-Schreiber å studere tilgjengelig forskning på hvilken effekt blant annet kosthold, fysisk og mental trening har på forebygging og behandling av kreft. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Noen funn er entydige. At sukker er en risikofaktor, er ett av dem. Mens andre faktorer, som for eksempel om hvor farlig stråling er, er det mer diskusjon om, sier Bergesen.

Bedre matvaremerking På sin hjemmeside har Servan-Schreiber en «antikreft»-handleliste, med oversikt over hvilke type fisk, kjøtt, grønnsaker, urter, frukt og krydder som motvirker kreft.

- Kjøtt og meieriprodukter inneholder for mye omega 6 og for lite omega 3. Dette forklares med at dyrene spiser for lite gress, og for mye kraftfôr. Dette er vanskelig for oss forbrukere å sjekke, og jeg håper både kjøtt og melk etter hvert blir merket med hvor lenge kyrne har gått ute på beite, sier Bergesen.

- Hvis man vil, kan man leve bare på ferske varer. Servan-Schreiber legger også stor vekt på det mentale. Man skal være bevisst på å leve, og å stelle kroppen sin som om den var et lite barn. Passer du godt på den, får du god respons.

Norske leger uenige - Kreftceller ser ut til å leve bedre når de får tilsatt sukker, og noen kreftcelletyper trenger glukose for å leve. Men å si at sukker er hovedfienden ut fra dette blir helt feil. Sukker er ikke bra for noen, heller ikke når det gjelder kreft. Dette er ingen stor sak med stor betydning. Sukker er ikke årsaken til kreft, påpeke lege og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo Christian Drevon.

- Omega 6 er noe som finnes i planteføde, ikke i kjøtt. Dette er det ikke dokumentasjon for, sier han. Også advarselen mot tilsetningsstoffer er unødvendig, ifølge Drevon.

- At tilsetningsstoffer skal gi kreft er ikke dokumentert. Påstanden er populistisk og syltynn. Tilsetningsstoffer er noe av de best undersøkte vi har, sier han.

Fysisk aktivitet viktig Derimot mener Drevon at det er støtte i anerkjent forskning for å anbefale fysisk aktivitet.

- Det er en del holdepunkter for at fysisk aktivitet har positiv effekt mot en del kreftformer. Når det gjelder å miste håpet, så er det ganske klart at det er gunstig å unngå håpløshet generelt sett. Det kan hende at dette også hjelper mot kreft, men det må ikke lages til en sensasjonell greie. Det er ikke slik at hvis man er lykkelig så går alt bra, sier han.

Overlege Svein Dueland ved Radiumhospitalet kjenner ikke til David Servan-Schreibers bok, men uttaler seg etter å ha blitt presentert for hovedkonklusjonene.

- Folk kan slenge ut slike påstander, spørsmålet er om de har belegg. Noe av påstandene er det dokumentasjon for, mener han.

- For blant annet tykktarmskreft, så foreligger det forskning som viser at pasienter som etter operasjon og cellegiftbehandlingen er fysisk aktive har redusert risiko for tilbakefall av sykdommen og økt overlevelse. Det som betydde noe var fysisk aktivitet etter operasjonen.

Belegg for noe Det finnes derimot lite dokumentasjon for at sukker gir redusert overlevelse i forbindelse med kreftbehandling, ifølge Dueland.

- Dette med sukker er noe som dukker opp fra tid til annen. Det kommer fra laboratorieforsøk på cellekulturer. Når cellekulturene får mye sukker, så vokser de fortere. Men det går ikke an å trekke ut fra dette at pasienter som spiser mye sukker har dårligere muligheter til å overleve kreft, men det er allikevel mange gode grunner til å redusere sukkerforbruket i den norske befolkningen.

Han påpeker at for en befolkning er kosthold og fysisk aktivitet viktig.

- Om man fikk befolkningen til blant annet å spise mindre rødt kjøtt, være normalvektige og mer fysisk aktive, så ville vi over en 10-50-årsperiode se at vi fikk mindre av visse krefttyper. På individnivå så er det vanskelig. Det er de som lever veldig sunt og likevel dør av kreft i ung alder, og andre som har røkt, spist usunt, er overvektige og inaktive og som lever til de blir over 90, påpeker han.