Løfter deg opp til sjuetasjers høyde og slenger deg ned i en undersjøisk tunnel

Fortsetter gjennom skogen mens beina dine dingler i lufta.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): I løpet av vinteren har fornøyelsesparkene i Sverige, Danmark og Finland utvidet, bygd om og investert millioner i enda større berg-og-dal-baner, splitter nye temaparker og attraksjoner som skal få deg til å hvine av fryde og hyle av redsel. Her er noen av årets nyheter.
DANMARK: 

Fårup Sommerland, Blokhus

Fårup ligger på Jylland på et område like stort som 55 fotballbaner. Parken er allerede er kåret til Nordens beste sommerland 2013. Fårup har blant annet vannsyklon, vann- berg-og-dal-bane og Wild River Rafting. Åpen fra 26 april.

NYTT: Den nye berg-og-dal-banen «Orkanen» innvies 5. juni. Banen er 453 meter lang og kommer opp i 75 kilometer i timen.

«Orkanen» er en helt ny type berg-og-dal-bane som løfter deg opp til sjueetasjers høyde før den - som den eneste i sitt slag i Nord-Europa - slenger deg ned i en undersjøisk tunnel og fortsetter gjennom skogen i 75 kilometer i timen, mens beina dine dingler fritt i lufta.

«ORKANEN»: En helt ny type berg-og-dal-bane som løfter deg opp til sjueetasjers høyde før den - som den eneste i sitt slag i Nord-Europa - slenger deg ned i en undersjøisk tunnel og fortsetter gjennom skogen i 75 kilometer i timen. Illustrasjon: FÅRUP SOMMERLAND
«ORKANEN»: En helt ny type berg-og-dal-bane som løfter deg opp til sjueetasjers høyde før den - som den eneste i sitt slag i Nord-Europa - slenger deg ned i en undersjøisk tunnel og fortsetter gjennom skogen i 75 kilometer i timen. Illustrasjon: FÅRUP SOMMERLAND Vis mer

Minstehøyden er 105 centimeter, så banen er også for mindre barn. Berg-og-dal-banen har kostet 35 millioner kroner og er parkens største investering noensinne.

Pris: Alle, 255 danske kroner høysesong, 230 kroner vår og høst. Under 2 år gratis.

Tips: Spar en hundrelapp på å kjøpe Fårup inclusive hvor billett, mat og drikke er inkludert (399 danske kroner). Minst kø mandag, fredag og søndag i høysesong, minst kø på ukedager vår og høst.

Tivoli, København
Tivoli er i 2013 blitt 600 kvadratmeter større. Hvordan det er mulig midt i sentrum er en gåte, men Danmarks største turistattraksjon har fått et nytt område med små renessanseinspirerte københavnerhus og et tema som kretser om stjerner, galakser og planeter, inspirert av danskenes berømte astronom, Tycho Brahe.

HØYT OG LAVT : Den nye berg-og-dal-banen «Orkanen» er 453 meter lang, går både over og under vann, og kommer opp i 75 kilometer i timen. Orkanen finner du på Jylland. Parken er like stor som 55 fotballbaner. Foto: FÅRUP SOMMERLAND
HØYT OG LAVT : Den nye berg-og-dal-banen «Orkanen» er 453 meter lang, går både over og under vann, og kommer opp i 75 kilometer i timen. Orkanen finner du på Jylland. Parken er like stor som 55 fotballbaner. Foto: FÅRUP SOMMERLAND Vis mer

Gratis underholdning hver kveld, fyrverkeri hver lørdag kveld. Tivoli åpnet 11. april.

NYTT: Tre nye attraksjoner, hvorav «Aquila» er den råeste. Her setter du deg i en kjempeørn mens sentrifugalkreftene slippes løs med opp til 4G (maksgrense).

I det åtte meter høye «Stjernetårnet» løftes barna opp i romfartøy før moroa begynner, mens «Den lille Drage» er en interaktiv karusell for de minste.

Pris: Entre fra 8 år, 95 danske kroner. 0-7 år gratis. Turpass 199 DKK, all inclusive fra 8 år 450 danske kroner.

MORO PÅ DANSK: Denne nye berg-og-dal-banen finner på Jylland. «Juvelen» er Europas eneste såkalte double launch coaster, det vil si en berg-og-dal-bane hvor du blir skutt ut med høy fart to ganger. Du sitter ikke i vanlige vogner, men i knallrøde ATV-vogner, også det en nyhet. Foto: DJURS SOMMERLAND
MORO PÅ DANSK: Denne nye berg-og-dal-banen finner på Jylland. «Juvelen» er Europas eneste såkalte double launch coaster, det vil si en berg-og-dal-bane hvor du blir skutt ut med høy fart to ganger. Du sitter ikke i vanlige vogner, men i knallrøde ATV-vogner, også det en nyhet. Foto: DJURS SOMMERLAND Vis mer

Dyrehavsbakken, København
Dyrehavsbakken, eller bare Bakken, skal være verdens eldste fornøyelsespark, med startskudd allerede i 1583. Bakken ligger i Dyrehaven nord for København.

Her finner du 33 attraksjoner, spillehaller, friluftsscene og Circusrevyen som har holdt det gående siden 1935.

Daglig gratis underholdning med Pjerrot og Bakkedyrene, på søndager av Mester Jakel Teater. Her kan du kombinere karuseller og  berg-og-dal-baner med dyrehagen eller en tur med hest og vogn. Sesongåpning var 21.mars

Pris: Gratis inngang, turpass voksne 249 DKK (høysesong), miniturpass 179 danske kroner (maks. høyde 115 cm)

GØTEBORG: Det kan være like moro å kjøre bil som å henge høyt oppe i lufta i Liseberghjulet. Foto: LISEBERG
GØTEBORG: Det kan være like moro å kjøre bil som å henge høyt oppe i lufta i Liseberghjulet. Foto: LISEBERG Vis mer

Legoland, Billund
Legoland har som vanlig mye å by på og er allerede kåret til årets temapark av det svenske nettstedet barnesemester.se. I Polarland kan du ta berg-og-dal-banen Polar X-plorer, bli med på polarekspedisjon mellom isfjell og hilse på levende pingviner i Penguin Bay.

Foretrekker du noe varmere kan du ta på tropehjelmen og utforske Adventure land. I tillegg finner du Piratland og Knights Kingdom og Duploland, i alt mer enn 55 forskjellige forlystelser bygd av over 50 millioner legoklosser.

Sesongen åpnet 31. mars, men noen av attraksjonene åpner først i mai. Fra 18.mai er det full fart i vannlekelandet Pirate Water Falls. Det er bare å ta med badetøy og kaste seg ut i moroa.

NYTT: Legends of Chima er både 4d film og miniland. Her kan du gå på oppdagelsesferd i eventyrlandskapet hvor løver, krokodiller, ørner og ulver lever. Stammer av barske dyrekrigere kjemper her om den verdifulle kraftkilden, CHI.

TIVOLI: Stiger du ombord i den nye kjempeørnen Aquila i København vil sentrifugalkreftene herje vilt med deg helt opp til 4G (maksgrense). Foto: TIVOLI
TIVOLI: Stiger du ombord i den nye kjempeørnen Aquila i København vil sentrifugalkreftene herje vilt med deg helt opp til 4G (maksgrense). Foto: TIVOLI Vis mer

Pris: Voksne, 299 danske kroner. Barn 3-12 år 279 DKK. 15 prosent rabatt på nettet, hvor du også kan kjøpe familiebillett med en vei over Storebelt inkludert.

Tips: På legoland.dk finner du et egen købarometer hvor du uke for uke kan se hvilke dager og tider det er mest/minst kø.
 
Djurs Sommerland, Midt-Jylland
Djurs Sommerland, Skandinavias største sommerland, har utvidet «Mexicoland» med 12 000 kvadratmeter. Her finner du maya-tematisering med jungel, fossfall og templer.

Djurs sommerland har også Vannland og Afrikaland i tillegg til de tidligere millioninvesteringene «Skatteøen» og «Piraten». Sesongåpning: 4. mai.

NYTT:
Årets store nyhet er «Juvelen», Danmarks lengste berg-og-dal-bane og eneste double launch coaster, det vil si at du blir skutt ut med høy fart to ganger.

Lengden er en kilometer, toppfarten 85 kilometer i timen. Du sitter ikke i vanlige vogner, men i ATV-vogner, også det en nyhet.

MUMMIVERDEN: De venter på deg i år også, Lille My, Mummimamma og Mummipappa. Pluss et gresskar du kan krype oppi. Foto: MUMMIVERDEN
MUMMIVERDEN: De venter på deg i år også, Lille My, Mummimamma og Mummipappa. Pluss et gresskar du kan krype oppi. Foto: MUMMIVERDEN Vis mer

Pris: Voksen 245 danske kroner i høysesong, 225 vår og høst. Under 2 år gratis.

Tips: Spar penger på å kjøpe feriepakke med overnatting og inngangspenger inkludert.

SVERIGE

Liseberg, Göteborg
Nordens største fornøyelsepark hadde i fjor 2,8 millioner besøkende og kåret til Nordens beste park. Parken har stor suksess med Lisebergshjulet og Atmosfear, Europas høyeste frie fall.

Fra 146 meter over havet faller du fritt i 110 kilometer i timen inntil du bremser brått. Åpent fra 27. april.

NYTT: Et nytt barneområde kalt Kaninlandet til 200 millioner kroner. Nytt av året er også at voksne kan kjøpe billett bare til barneattraksjonene.

LEGOLAND: Fjorårets store nyhet, Polarland, venter på deg i år også. Nytt av året er Legends of Chima, som både er miniland og 4d film. Foto: LEGOLAND
LEGOLAND: Fjorårets store nyhet, Polarland, venter på deg i år også. Nytt av året er Legends of Chima, som både er miniland og 4d film. Foto: LEGOLAND Vis mer

Pris: Voksne: 395 svenske kroner for Liseberg-alt-i-ett. Lilla Åkpasset (fri adgang til alle barneattraksjoner) 210 svenske kroner. Nytt av året «Guldpass» for små barn og mulighet for voksne til å kjøpe billett bare til barneattraksjonene.

Tips: Kjøper du Express-Pass på nettet på forhånd slipper du forbi køen på seks av de mest populære attraksjonene.

Gröna Lund, Stockholm
For mange er en tur innom «Grönan» et must i Stockholm. Hvert år kjører en million besøkende jetlinene - en av parkens 30 attraksjoner.

Insane er for de aller modigste. Extreme, Twister og Pop-Expressen er fem på topp.

EMIL: Årets store nyhet i Astrid Lindgrens Värld i Småland er «Nya Katthult».  Foto: ASTRID LINGRENS VÄRLD
EMIL: Årets store nyhet i Astrid Lindgrens Värld i Småland er «Nya Katthult». Foto: ASTRID LINGRENS VÄRLD Vis mer

Gröna Lund, som ligger på idylliske Djurgården, satser stort på kultur med 49 konserter i sommer. Du finner alt fra til Eva Dalgren til Tommy Körberg på programmet. Barneunderholdning hele sommeren med musikk og eventyr. Sesongåpning: 27. april.

NYTT: I år kan du sjekke hvor høydesyk du er i «Eclipse», verdens høyeste Starflyer - som er en høy karusell. Den er 121 meter høy og klar til å kaste deg rundt i 70 kilometer i timen. Er du tøff i trynet klarer du å nyte utsikten over Stockholm også.

Pris: Entre 7-64 år, 100 svenske kroner (200 SEK på konsertkvelder). Kjørepass 1 dag kr 310 SEK for alle.

Kolmården, Norrköping
Kolmården Djurpark er Nordens største dyrepark med ville dyr fra jungelen, savannen, fjell og hav. Du finner blant annet aparium med gorillaer, sjimpanser og du kan sveve over savannen i taubane på besøk hos sebraer, løver, sjiraffer og bjørner.

SKÅNE: Tosselilla Sommarland har 13 ulike sklier og bassenger. Her fra «den ville fossen». Foto: TOSSELILLA
SKÅNE: Tosselilla Sommarland har 13 ulike sklier og bassenger. Her fra «den ville fossen». Foto: TOSSELILLA Vis mer

Røde pandaer og lemurer finner du også. Åpner 27. april, men ikke alle dager første måneden.

NYTT: En ny delfinforestilling kalt «Life», som har vært forberedt i halvannet år. Kolmården har besøkt en rekke delfinarier verden rundt og fått laget egen musikk sammen med et lokalt symfoniorkester.

Ved hjelp av musikk, teknikk og dyr er målet å fortelle en historie der fakta om delfiner veves sammen med menneskenes ansvar for å sikre vår og dyras framtid.

Pris: Voksne, 399 svenske kroner. Barn 3-12 år 299 SEK. Under 3 år gratis.

KANINLAND: Årets store satsing i Liseberg er den nye temaparken Kaninlandet, kaninenes eget univers med barneattraksjoner, kafeer, lykkehjul og spill. Illustrasjon: LISEBERG
KANINLAND: Årets store satsing i Liseberg er den nye temaparken Kaninlandet, kaninenes eget univers med barneattraksjoner, kafeer, lykkehjul og spill. Illustrasjon: LISEBERG Vis mer

Tips: Kombiner ville dyr med African Spa & Relax på Vildmarkshotellet, som tilbyr ulike pakker med inngang og parkering inkludert. Kommer du på dagsbesøk, spar tid ved å kjøpe parkering på nettet eller på sms.

Tosselilla Sommarland, Skåne
Skånes største fornøyelsespark med 13 ulike sklier og oppvarmede bassenger,Tivoliland, kanopadling, minigolf og bumperbåter (radiobiler i vann). Pluss Tarzanskog med hinderløyper og lianer du kan svinge deg i.

Parken har også gokarts og batteribiler for de minste. Kan være et kjærkomment stopp på veien dersom du skal kjøre gjennom Skåne og videre med båt fra Ystad. Åpner 25. mai.

Pris: Voksne, 250 svenske kroner (høysesong). Barn opp til 100 cm 40 SEK .

SOMMERMORO: Både store og små har mye å glede seg til. Her fra Angry Birds Land i den finske parken Särkänniemen. Foto: SÄRKÂNNIEMI ADVENTURE PARK
SOMMERMORO: Både store og små har mye å glede seg til. Her fra Angry Birds Land i den finske parken Särkänniemen. Foto: SÄRKÂNNIEMI ADVENTURE PARK Vis mer

Astrid Lindgrens Värld, Småland
Temaparken Astrid Lindgrens Verden tar store og små inn i barnas verden i Vimmerby, forfatterens hjemsted. Møt Emil, Pippi, Ronja, Madicken, Alfred og Lina og verdens beste Karlsson.

Temaparken har som mål å stimulere barns leselyst, med teaterscener fra en rekke bøker hver dag.

Kåret til Nordens beste turistanlegg i fjor, med begrunnelsen at her blir hele familien glad. Åpent fra 9.mai.

NYTT: Årets store nyhet er «Nya Katthult», et helt nytt område på 22 000 m2 hvor det dreier seg om Emil og livet på landsbygda i gamle dager. Målet er at du skal oppleve den smålandske landsbygda slik den var på starten av 1900-tallet.
 
Pris: Voksne, 395 svenske kroner. Barn 3-12 år 275 SEK. Under 2 år gratis. Fødselsdagsbarn gratis.

FINLAND
Särkänniemi Adventure Park, Tampere
Fornøyelsespark for små og store med 30 attraksjoner. Nytt av året er «Jyckeberga», et nytt temaområde, inspirert av figurene og miljøene i Mauri Kunnas bøker om hundebyen Jyckeberga (Koiramäki på finsk).

Området på 10 000 kvadratmeter er bygd rundt Barnas Zoo, og dyra får også plass her. Tanken er at de besøkende skal være aktive sammen. I parken finner du også delfinarium, akvarium og planetarium. Åpner 4.mai.

NYTT: «Jyckeberga», et nytt temaområde til nesten 40 millioner kroner.

Pris: Over 120 cm 37 euro. Mindre koster 31 euro. Under 100 cm 5 euro.

Tips: Spar tid og penger på å kjøpe billetter online på forhånd. 

Mummiverden, Nådendal De venter på deg i år også, Lille My, Snusmumriken, Mummimamma og Mummipappa.

Temaparken med Tove Janssons mummifigurer ligger på øya Kailo ved Finlands mest solrike by, Nådendal. Ta med badetøy, fin sandstrand. Sesongåpning 8.juni

NYTT: I sommer er temaet gresskar. Om natta vokser et gresskar opp utenfor Mummihuset. Det blir så stort at man krype opp i det. Du finner også en spennende ny labyrint og på Emma-teateret spilles to nye stykker, det ene på svensk.

Pris: 25 euro for alle. Under 3 år gratis.