Løgn å hevde at dette er sunt: - Problemet er at det er kokt i fett

Britenes nasjonalrett er elsket, hatet og best i små doser.

VANT KÅRING: Calum Richardson er kokk og eier av prisvinnende The Bay Fish and Chips i Stonehaven, og lager Storbritannias beste fish and chips. Foto: RUNAR LARSEN
VANT KÅRING: Calum Richardson er kokk og eier av prisvinnende The Bay Fish and Chips i Stonehaven, og lager Storbritannias beste fish and chips. Foto: RUNAR LARSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

STONEHAVEN (Magasinet Reiselyst): Som et lite hull i veggen er The Bay Fish and Chips et veldig beskjedent spisested.

Det er ikke plass til sitteplasser, og så fort du har blitt servert er det bare å ta med middagen ut. Ikke at det gjør noe; her er du ute i havna.

TIMING: Hemmeligheten bak en vellykket fish and chips, er gode råvarer og riktig tilbereding. Calum frityrsteker akkurat passe lenge. Foto: RUNAR LARSEN
TIMING: Hemmeligheten bak en vellykket fish and chips, er gode råvarer og riktig tilbereding. Calum frityrsteker akkurat passe lenge. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Beskjeden er derimot ingen beskrivelse som passer sjefkokk og eier Calum Richardson.

- Det er lov å si ifra når det er snakk om noe som er positivt for hele byen. Denne er jeg ekstremt stolt av, smiler Calum og viser fram pokalen han ble tildelt i fjor som vinner av Storbritannias offisielle «National Fish and Chips Awards 2013» i kategorien for takeaway-restauranter.

Kjent fra Hamlet Den lille kystbyen like sør for Aberdeen er langt mer berømt for Dunnottar Castle, som ligger i dramatiske omgivelser ytterst på en klippe.

Slottet var kulisser til filminnspillingen av Hamlet med Mel Gibson i hovedrollen tidlig på 90-tallet.

STONEHAVEN: Her har det vært fiske siden steinalderen, bokstavelig talt - Stonehaven ble grunnlagt da og har siden vært en av de viktigste fiskelandsbyene i denne delen av landet. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
STONEHAVEN: Her har det vært fiske siden steinalderen, bokstavelig talt - Stonehaven ble grunnlagt da og har siden vært en av de viktigste fiskelandsbyene i denne delen av landet. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Byens lange strand er selvfølgelig ikke noen ulempe for turistene som flokker hit, og i tillegg har lokalpolitikerne investert i et oppvarmet basseng av olympisk størrelse, som naturlig nok er populært i en del av verden der sola ikke skinner hver dag.

Andre ser til Stonehaven på grunn av golfbanen like utenfor sentrum, også den med imponerende beliggenhet helt ute mot havet.

Olje og fisk Her har det vært fiske siden steinalderen, bokstavelig talt - Stonehaven ble grunnlagt da og har siden vært en av de viktigste fiskelandsbyene i denne delen av landet.

På 1900-tallet var Stonehaven er del av den ville sildejakta, til havet gikk tomt rundt første verdenskrig og det siden bare har vært nok fisk i havet til lokalbefolkningen.

Så selv om mange i dag er tilknyttet oljevirksomheten ute i Nordsjøen, er og blir fisk byens røtter.

Du lukter det nede ved havna, der krabbebåtene og fiskebåtene hver dag kommer med ferske ingredienser til for eksempel Calum. Her ligger en rekke gode fiskerestauranter, men vi satser heller på frityrstekt fisk hos Calum og The Bay Fish and Chips.

Godt stekt - Dette har vært en britisk tradisjon i århundrer, og du finner ulike definisjoner på hva som er rett og galt. Det er ingen felles oppskrift, og for min del er kortreiste ingredienser og frityrsteking etter bestilling hemmeligheten, sier den glade prisvinneren.

Et solid hysestykke trekkes først i rismel og dyppes i en røre som likner tempura. Deretter gjør frityrgryta resten av jobben, også med den andre halvdelen av retten: Avlange potetbiter.

NØKKELEN: Gode råvarer er vesentlig for et godt resultat. Bruk bærekraftig hyse fra Nordsjøen, er Calums råd. Foto: RUNAR LARSEN
NØKKELEN: Gode råvarer er vesentlig for et godt resultat. Bruk bærekraftig hyse fra Nordsjøen, er Calums råd. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- En godt balansert rett næringsmessig. Problemet er at det er kokt i fett, så det ville vært løgn å hevde at det er sunt. Men som med alt annet er det veldig bra i moderasjoner, smiler frityrfiskeeksperten fra Stonehaven.

Gode råvarer Etter et par minutter i gryta blir fiskestykket lagt på en seng av frityrstekte poteter - og vips så er middagen klar.

For Calum og hans ansatte går det ære i å levere førsteklasses varer.

Og selv om en konkurrent et annet sted i landet har overtatt tittelen i 2014, vil Calum for alltid ha tittelen Storbritannias beste fish and chips-sjappe 2013.

Basert på smaksprøven, er tittelen velfortjent.