OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her. Foto: Erik HannemannVis mer

Løken er det vanskeligste

... i denne ukemenyen.

Endelig en ny uke!

Og dette er måten uka skal bli god på:

MANDAG: Brokkoliburger med gratinert aubergine

Mine tallerkener blir grønnere og grønnere. De blir ikke det fordi det går noen sterke, ideologiske strømninger gjennom meg, men simpelthen fordi jeg blir mer og mer glad i grønnsaker. Når det er sagt, så ser jeg også det fornuftige i at vi spiser mindre kjøtt.

Du trenger ingen politisk eller ideologisk argumentasjon for å spise mandagens mat. Det er en kul brokkoliburger (laget av vår gjesteblogger Jane) som serveres med en rik, kraftig og gratinert aubergine.

TIRSDAG: Posjert laks

Det er mange måter å lage laks på. Denne teknikken gir alltid et nær perfekt resultat. Poenget er å ikke varme opp fisken for mye - da blir den tørr og kjedelig. Bruk et steketermometer! Jeg liker ikke at fisken blir varmere enn 50 grader.

Denne posjerte laksen kan gjerne serveres med en god aioli, en enkel potetsalat og kanskje en super agurksalat.

ONSDAG: Karbonader med kul løk

Dette er ukas hvileskjær. Nemlig deilige, hjemmelagede karbonader. Det mest sentrale her er faktisk å få til den gode løken...


TORSDAG: Skrei

Vi har kommet til skreisesongen. Skrei er altså det vi kaller den ville torsken som kommer til Lofoten hvert år for å gyte - og som har gitt Norge eventyrlige rikdommer gjennom historien. Dette er villfisk, ikke oppdrett, som er i ferd med å bli en luksus i det moderne livet. I denne oppskriften serveres torsken med rotmos, egg- og persillesmør og, veldig artig, med karve.

FREDAG: Empanadas

Vi gjør et solid sprang og kommer til empanadas. De sprø, krydrede og kjøttfylte godbitene er populære i Sør-Amerika, men har sannsynligvis sitt opphav i Spania. Noen mener at empanadas var en av de tingene maurerne la igjen etter seg.

Det enkleste er å kjøpe ferdig deig - da er dette ganske raskt å lage.

LØRDAG: Lasagne

På lørdag er det duket for en sikker vinner! Vi snakker om lasagne - som egentlig ikke er lasagne. Ifølge pastapolitiet (en lodden sammenslutning av italienere og italofiler uten noe offentlig organ annet enn det vi ser dukke opp i ulike fora på Internett) kaller dette for "pasta al forno" - pasta i ovnen.

Uansett: Kok pasta (skruer, for eksempel), lag hvit saus (gjerne med parmesan) og tomatsaus med kjøtt. Legg dette lagvis i en ildfast form og sett i ovnen til osten smelter...

Søndag: Ferskt kjøtt og suppe

Vi skal hjem igjen. Og alle kan nå begynne å glede seg til søndagen - for, ja, det blir ferskt kjøtt og suppe!

Det kreves ikke noe spesielt talent annet enn evnen til å være tålmodig for å få til hovedsaken: Kokt, mørt og deilig kjøtt.

Når det gjelder løksausen, stiller det seg annerledes. Her må du smake til med kløkt og kulinarisk innlevelse. Her er det maktpåliggende å treffe det berømte balansepunktet mellom søtt og syrlig. Smak deg fram med sukker og eddik til du er helt, helt fornøyd.

Ha en god uke! Oppskriftene finner du nedenfor.

Les også:

Pannekaker med ny topp
Slik baker du laks i ovnen
Slik lager du perfekte muffins
Oreokake blir godt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.