ONION BHAJI: Løkringer i verdensklasse. Foto: Håvard Egge
ONION BHAJI: Løkringer i verdensklasse. Foto: Håvard EggeVis mer

Løkringer blir ikke bedre enn dette

Vi må til India for å finne verdens beste løkringer.

||| Jeg kan ikke komme på en mer utskjelt tilberedningsmetode enn fritering.

Likefullt er det ikke å komme bort i fra at det er svinegodt.

Selv stjernekokkene lager mat på denne måten. Eksempler er friterte banantwister, friterte østers og fritert ishavsrøye med chips.

Løkringene fra India er best De finnes på amerikanske fast food-kjeder. I Japan spises dem som tempura. Mens friterte løkringer med øl og persille er et eksempel på hva europeiske bistroer kan finne på.

Men, de aller beste løkringene er den indiske varianten - onion bhaji.

Onion bhaji er løkringer blandet med en røre av kikertmel (gram flour), bakepulver (gjerne bicarbonate of soda), krydder og urter for så å havne klasevis i frityren.

Retten er fra sør i India, men er kanskje enda mer populær på de britiske øyer sammen med andre fast-foodklassikere som fish'n chips og kebab.

Slik friterer du Om du ikke er vant til å fritere lurer du sikkert på: Hva slags olje er best? Og hvor varm skal oljen være?

På det første spørsmålet er svaret peanøttolje eller annen nøytral olje.

Jeg bruker helst peanøttolje til fritering ettersom den gir en renere smak, og dessuten for å unngå gatekjøkkenlukt hjemme i leiligheten min.

Peanøttoljen koster litt mer, men forskjellen blir ikke så stor om du tar vare på den til neste gang du skal fritere. Bare sil den avkjølte oljen gjennom en finmasket sil og oppbevar den i en lufttett boks.

På det andre spørsmålet er svaret at oljen bør holde 160-180 grader. Verken mer eller mindre.

Det vil frese livlig rundt en trepinne når du stikker den ned i kasserollen, men har du et digitalt steketermometer så bruk dette, det er mye enklere å vite om temperaturen er optimal.

Et digitalt steketermometer koster ikke mange penger, og er blant de 10 kjøkkenredskapene som er nyttigst å ha i kjøkkenskuffen.

Bruk det for å sjekke når roastbiffen er ferdig eller om du vil prøve deg på Sjuves sjokoladefudge og denne himmelske sabayonen.

Jeg spiser mine onion bhaji som snacks med mangochutney eller raita. Andre ganger blir de tilbehør til mine hjemmelagde curryburgere eller andre indiske retter som denne smaksbomben eller Sjuves indiske kylling.

Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor hvilke løkringer DU synes er best.

Les også:

Slik lager du raita

Coq au vin har bare én oppskrift som funker

Dessert av sjokolade og vann

Supereplekaka lager du slik

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Onion bhajis Forrett/smårett|Tilbehør