London: Verdens første gartneri under jorda

Friske urter og salater fra bomberom under byen.

FRAMTIDA: Basilikum er bare ett av mange produkter som dyrkes i Clapham i London, under The Northern Line. Også i Norge får mange øynene opp for innendørs dyrking. Foto: GROWING UNDERGROUND
FRAMTIDA: Basilikum er bare ett av mange produkter som dyrkes i Clapham i London, under The Northern Line. Også i Norge får mange øynene opp for innendørs dyrking. Foto: GROWING UNDERGROUNDVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
«Growing Underground» står det på pakkene med timian, basilikum, koriander, spirer og salat. Firmanavnet kunne ikke vært mer betegnende.

I forlatte bomberom og tunneler fra 2. verdenskrig har verdens første underjordiske gårdsbruk startet produksjon av urter og salater.

33 meter under bakken, i nærheten av t-banestasjonen Clapham, dyrkes det miljøvennlig, effektivt og lagvis, uavhengig av dagslys og temperatur utenfor.

Bak firmaet står to investorer og den anerkjente kjøkkensjefen på Michelin-restauranten Le Gavroche i London, Michel Roux jr.

Produktene brukes både i hans restaurant og på andre spisesteder og selges til grossister.

Den nye maten Den underjordiske gården er eksempel på en utvikling du snart vil se mer av i Norge.

Grønnsaker og urter vil ikke lenger bare komme inn til byene, de vil bli dyrket midt i byen, ja, til og med, under byen.

OVER SALATEN:  Like ved denne perrongen i Clapham i London har verdens første underjordiske gartneri etablert seg i tunneler og bomberom fra 2. verdenskrig. 33 meter under bakken dyrkes urter, spirer og salat. Det tar fire timer fra innhøsting til grønnsakene er på bordet i London. Foto: AMER GHAZZAL/DEMOTIX/CORBIS
OVER SALATEN: Like ved denne perrongen i Clapham i London har verdens første underjordiske gartneri etablert seg i tunneler og bomberom fra 2. verdenskrig. 33 meter under bakken dyrkes urter, spirer og salat. Det tar fire timer fra innhøsting til grønnsakene er på bordet i London. Foto: AMER GHAZZAL/DEMOTIX/CORBIS Vis mer

- En del av maten vi vil spise i årene som kommer vil være «hyperlokal» og« urban», sier Erling Løken Andersen, kommunikasjons-og markedsdirektør i det norske firmaet Biogrid.

Firmaet har spesialisert seg på software-løsninger innenfor «Vertical Farming», og arrangerte sammen med Norges Forskningsråd en konferanse ved samme navn i Oslo tidligere denne uka.

Biogrid regner allerede neste år  å ha et dyrkingssystem klart for profesjonelle aktører som vil satse på innendørs jordbruk i Norge.

Rent og trygt Urtene som dyrkes i London sprøytes ikke med plantevernmidler, setter ikke fotavtrykk og forårsaker ingen utslipp.

Maten dyrkes under ledlamper, på kortere tid enn det ville tatt på en gård.

Klimaet spiller ingen rolle. I tunnelene dyrkes det hele året.

GARTNERIET: Slik så det ut i bomberommet i London før urter og spirer flyttet inn. Foto: GROWING UNDERGROUND
GARTNERIET: Slik så det ut i bomberommet i London før urter og spirer flyttet inn. Foto: GROWING UNDERGROUND Vis mer

Vitamininnholdet og friskheten skal være like bra som maten fra gårdene på landet.

Maten er heller ikke avhengig av transport over lange avstander. Så kort som fire timer etter at produktene er høstet nede i dypet, er de spiseklare i byen.

Loddrett Å dyrke inne, i byen er ikke noen ny ide.

En av de første til å forske på innendørs jordbruk var den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa. Den ønsket å gi astronauter muligheter til å dyrke mat underveis.

Nasa har hatt gjennombrudd på området og den første romanosalaten er allerede høstet i rommet.

Alle vil til byen I kjølvannet av urbanisering, ny teknologi og større miljøfokus har utviklingen skutt fart.  En stor, internasjonal konferanse  med norske deltakere ble holdt i New York 15 oktober.

Der tok man også for seg aeroponi, dyrking hovedsaklig med fukt fra lufta.

INNHØSTING: En av de ansatte studerer avlingen i dypet under London. Foto: GROWING UNDERGROUND
INNHØSTING: En av de ansatte studerer avlingen i dypet under London. Foto: GROWING UNDERGROUND Vis mer

Det er ikke overraskende at folkerike steder som Singapore satser sterkt på området. Også Japan er langt framme. Urbaniseringen gjør at det haster å skaffe mat.

Det er anslått at 80 prosent av jordas befolkning vil bo i by innen 2050.

De fleste av dem ønsker ren, trygg mat, som de helst skal vite hvor kommer fra. Mat som helst har reist kort før den havner på tallerkenen.

- Dyrking i konteinere, på tak og i bynære «plantefabrikker» kommer for fulllt, sier Erling Løken Andersen.
 
I vann På det underjordiske «gårdsbruket» i London finner du ikke jord. Hele driften er basert på såkalt hydroponi. Plantene vokser i vann. Eller rettere sagt i en oppløsning av vann og næring.

I dette miljøet får plantene,  ifølge det amerikanske netstedet Hydro-U, perfekt pH-balansert næring rett til røttene i lett oppløselig form. Opptaket av næring krever liten innsats, sammeliknet med jord der røttene mer aktivt må lete etter næringsstoffene.

Hydroponi-systemet under Londons gater bruker 70 prosent mindre vann enn tradisjonell dyrking på jorder. Også belysningen krever svært lite energi.

COCKTAILBAR: Cocktailbaren Torggata Botaniske dyrker egne urter til drinkene sine. Husgartner Gabriel Bøen passer på at plantene trives i vannoppløsningen de vokser i. Foto: FOTOFUNKE
COCKTAILBAR: Cocktailbaren Torggata Botaniske dyrker egne urter til drinkene sine. Husgartner Gabriel Bøen passer på at plantene trives i vannoppløsningen de vokser i. Foto: FOTOFUNKE Vis mer

All energi som brukes, kommer fra grønne leverandører.

Passer Norge - Dette passer veldig godt i Norge. Vi har kjølig klima og kort vekstsesong, sier Gabriel Bøen i firmaet Oslo Husgartnere.

Han kaller seg urban bonde og er involvert i flere prosjekter.

I cocktailbaren Torggata Botaniske, hvor Bøen er involvert, kan gjestene følge urtene fra frø til drink. Alle plantene i drivhus-baren er vannplanter.

Bøen er også partner i Hydrohagen, en butikk i Trondheim og Oslo som leverer løsninger for dyrking i byen.

Det går fint an å produserere grønnsaker, frukter og bær uten tilgang til hage.

URBAN BONDE:  Gabriel Bøen dyrker mat i byen og passer plantene på Oslos blomstrende cocktailbar, Torggata Botaniske. Foto: TINE FALTIN
URBAN BONDE: Gabriel Bøen dyrker mat i byen og passer plantene på Oslos blomstrende cocktailbar, Torggata Botaniske. Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Utviklingen går raskt. Nye metoder for å produsere fremtidens mat er på full vei inn, sier Bøen.

Passes på Firmaet Biogrid vil i 2016 tilby intelligent programvare for innendørs dyrking av grønnsaker. Målet er å utvikle et operativsystem for matproduksjon.

Dag og natt skal plantene passes på.

- Forutsigbarhet er viktig når man skal dyrke inne. Vekstmiljøet må ha helt riktig lysmengde, luftfuktighet, temperatur, CO2 og andre parametre. Dette krever sensorer og avansert programvare. Heldigvis har prisen på sensorer falt betraktelig de siste årene, så investeringene er ikke lenger så høye, sier daglig leder i selskapet, August Flatby.

Kommer hjem Klær det i grønne fingre, finnes allerede mini-systemer for innendørs bruk hjemme.

Flere aktører inntatt markedet. Electrolux har forlengst sett verdien av sin belysning innenfor hjemmedyrking. Selskapet har utviklet en hydroponi-løsning kalt Herb Garden, en urtehage for kjøkkenbenken hjemme.

Samme firma premierte nylig det revolusjonerende systemet «Bloom», designet av britiske Jordan Lee Martin.

DESIGN-SALAT: Ved å blande ledlys, kan du designe smak og størrelse på salaten. Den spettede til venstre har fått mest hvitt lys, den i midten mye rødt lys, mens salaten til høyre har fått mest blått lys. Salaten til høyre har en bitrere smak enn de to andre. Foto: PER LYSA/INTRAVISION
DESIGN-SALAT: Ved å blande ledlys, kan du designe smak og størrelse på salaten. Den spettede til venstre har fått mest hvitt lys, den i midten mye rødt lys, mens salaten til høyre har fått mest blått lys. Salaten til høyre har en bitrere smak enn de to andre. Foto: PER LYSA/INTRAVISION Vis mer

Systemet består av en kjele med damp som resirkuleres gjennom tre ulike kapsler og gir tre funksjoner samtidig; dampkoking, dyrking av mat i et rent klima og produktsterilisering. 

Funksjonene styres gjennom en app på telefonen.

Side om side Andre firmaer, som Den Lille Gartner, har mindre systemer baser på aeroponi, der røttene får næring fra fuktig luft, ikke vann.

Det finnes også smartinger som har laget egne systemer, for eksempel med deler fra Ikea.

Erling Løken Andersen tror ikke innendørsdyrking vil bli noen trussel overfor tradisjonelt jordbruk.

- Se på det som et supplement. Noen vil dyrke litt, andre mye. Store volum vil det ikke være snakk om i begynnelsen. Det meste av maten vil i overskuelig framtid fortsatt komme fra gårder utenfor byene.

HYDROPONI: Slik vokser plantene. Foto: GABRIEL BØEN
HYDROPONI: Slik vokser plantene. Foto: GABRIEL BØEN Vis mer
GÅRDSBRUK: Den underjordiske gården. Foto: GROWING UNDERGROUND
GÅRDSBRUK: Den underjordiske gården. Foto: GROWING UNDERGROUND Vis mer
BALANSE: Plantene vokser uten jord,men får akkurat det de trenger av næring, rett til røttene. Foto: GABRIEL BØEN
BALANSE: Plantene vokser uten jord,men får akkurat det de trenger av næring, rett til røttene. Foto: GABRIEL BØEN Vis mer